Manapság joggal bizonytalanodhat el bárki amalgám töméseivel kapcsolatban, hiszen pro és kontra egyaránt rengeteg érv szól az eltávolítás ellen és mellett is. Ezzel a cikkel szeretnénk segíteni a eligazodást az amalgám töméssel kapcsolatos elméletek világában.
Kezdjük is az elején!

Mi is az amalgám?

Amalgám egy olyan fogtömő anyag, amely fémötvözetből készül. Ennek a fémötvözetnek több mint fele higanyt tartalmaz.

A higany egészség károsító hatásait ismerve már könnyű kitalálni, hogy miért is változhatott az amalgám tömés a fogászat legnagyobb mumusává.

Vitathatatlan tény azonban, hogy a jól elkészített amalgám tömések akár húsz, harminc év után is épek maradhatnak. Tartósságuk a fogászati felhasználásban (a nemesfémeket leszámítva) a mai napig legyőzhetetlen.

Miért is probléma a higany az amalgám tömésben?

A higany egy mérgező nehézfém, ami nagyon lassan vagy egyáltalán nem tud kiürülni a szervezetből. Lerakódik, felhalmozódik és károsítja belső szerveinket. Higanyra a legérzékenyebb szerveink a vese, az agy és a hormonháztartásunkért felelős belső elválasztású mirigyek.

Hogyan jut a higany az amalgám tömésből a szervezetünkbe?

Legmagasabb százalékban a fogtömés elkészítésekor, illetve eltávolításakor keletkezik higanygőz a higany legmérgezőbb formája, melyet ilyenkor a kezelőben tartózkodó személyek belélegeznek. A régi időkben, amíg kézzel, mozsárban keverték az ötvözetet nagyobb mennyiségben jutott a fogorvosi rendelő helyiségének levegőjébe.

Manapság is készítenek amalgám töméseket, főleg az OEP finanszírozású fogászatokon, azonban a keverés már vákuumos amalgám keverőgéppel történik, így kevesebb gőz jut a levegőbe.

Egyes elméletek szerint az amalgám tömés kötés után nem okoz további problémákat.
Más elméletek úgy tartják, hogy a rágás, kopás folyamán további oldódás észlelhető az amalgám tömés felszínéből.

A belélegezéssel, lenyeléssel egyaránt az a probléma, hogy az arra érzékenyeknél számos egészségkárosító hatást válthat ki.

Amalgám tömés káros hatásai lehetnek:

Helyileg a szájüregben:

 • Lokális higany allergia: fehér elváltozás a tömés közelében, égő, csípő érzés a nyálkahártyán.
 • Fémes íz, bizsergés (Különböző fémötvözetek együttes jelenléte esetén megindulhat a fémionok áramlása a szájüregben.)
 • Fogakra gyakorolt leggyakoribb káros mellékhatása, hogy kötés közben tágul, repedéseket okozva ezzel fog szövetében. Ezen repedések mentén gyakran következik be a fog törése, illetve szuvasodása is.

Teljes testben:

 • Fejfájás, levertség, fáradékonyság, depresszió
 • Hajhullás, bőrproblémák: kiütések, ekcémák
 • Vesebetegség
 • Hormon problémák
 • Gyomorpanaszok

Mivel a testre gyakorolt hatásoknak természetesen más egyéb betegségek tünetei is lehetnek, ezért körültekintően ki kell vizsgáltatni azokat.
Hasonló tünetek észlelésekor célszerű egy fogászati allergia vizsgálatot készíttetni, hogy kizárhassuk az allergia meglétét.

Minden esetben indokolt az amalgám tömések eltávolítása?

Nem. A jó záródással rendelkező amalgám tömések eltávolítása nem indokolt. Amennyiben azonban repedés, törés, szuvasság vagy a fent leírt testi tünetek közül bármelyik tapasztalható az eltávolítás indokolttá válik.

Hogyan történik az amalgám tömés eltávolítása?

Kofferdam izolálásban, erős fogászati elszívó berendezés mellett, melyek együttesen minimalizálják a szervezetbe ilyenkor bekerülő higany mennyiségét.
Nagyon fontos, hogy nem történhet meg egyszerre az összes amalgám tömés eltávolítása, mert az túlságosan megterhelheti a szervezetet. Maximum 2 darab amalgám tömés eltávolítás javasolt egy időben, körülbelül 2-3 hetes különbséggel.

Mi is a kofferdam izolálás?

A kofferdam izolálás, egy olyan fogászatban használatos gumilepedőt jelent, mely hermetikusan lezárja és elválasztja a kezelni kívánt amalgám töméssel rendelkező fogat, fogakat a szájüreg többi részétől.
Így az eltávolítás ideje alatt sem kerül amalgám tömés darab a szájüregbe, mert „megáll” a lepedőn, illetve onnan elszívásra kerül az elszívó berendezés által.

Kiknek nem ajánlott az amalgám eltávolítás?

A kismamáknak, mert a higany a placentán áthaladva súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat a magzatban. Minden babavárásra készülő páciensünknek azt javasoljuk, hogy egy évvel a terhesség kezdete előtt távolíttassák el rossz amalgámtöméseiket.

Mi a teendő, ha várandós vagyok és rendelkezem amalgám töméssel?

Ha nem fáj, és nincsenek egyéb tünetek, akkor az amalgám tömés eltávolítása kifejezetten nem ajánlott a terhesség teljes szakaszában.

Mik az amalgám tömés legmodernebb alternatívái?

Kis és közepes szuvasságok ellátására esztétikus, fogszínű tömőanyagok használatosak.
Nagyobb szuvasságok ellátására nemesfém, gradia, kerámiabetétek vagy koronák készülnek.

Mi a teendő amalgám eltávolítás után?

A szájüregből történő eltávolítás után, a szervezetből is el kell távolítani az amalgám tömés maradványait. Ezt célzottan méregtelenítést segítő kúrával javasolt elvégezni.
Ilyenek lehetnek a különböző homeopátiás komplex szerek, alga kivonatok, cink és egyéb ásványi anyagok pótlása, valamint rengeteg gyógytea és víz fogyasztása.

Kérdése merült fel?

Hívjon minket mobilról egy kattintással:

+36 70 942 8789

Az alábbi űrlapot kitöltve is felveheti velünk a kapcsolatot:

 

Küldjön nekünk üzenetet!


  Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
  Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek