Sok páciens keres fel minket a fogak közötti rés eltüntetése miatt. Előfordul, hogy a hézagos mosoly több mint csupán zavaró esztétikai probléma. Ha a rés olyan helyen van, ahova az ételmaradék könnyen beszorul, az ínygyulladás kockázata is megnő.

Diastema jelentése, kialakulásának okai

A diasztéma egy görög eredetű szó, melynek magyar megfelelője: „rés”, „távolság”. Fogászati kontextusban a diastema jelentése azokra az esetekre utal, amikor a két szomszédos fog közötti tér meglehetősen szembetűnő. Hézag nemcsak az első két metszőfog között lehet, bármely két fog között jelentkezhet.


Kialakulása az alábbi okokra vezethető vissza:


• Gyerekkori ujjszopás
• Nyelvlökéses nyelés
• Ajakfék lenövése
• Fogak aránytalanul kis mérete
• Hiányos fogsor, csírahiány
• Harapási rendellenesség
• Előrehaladott ínybetegség, fogágybetegség

Hogyan történhet a fogak közötti rés zárása?

A fogak közötti rés zárása ma már többféle módszerrel lehetséges, attól függően, hogy mi okozza azt, és milyen a páciens egyéni igénye. Legyen szó esztétikai vagy funkcionális problémáról, a kezelést mindig egy alapos állapotfelmérés előzi meg, ezt követően segítünk a legideálisabb megoldás megtalálásában.

Direkt és esztétikus héj

A fogak közötti rés eltüntetése gyakran könnyedén orvosolható héjakkal. A direkt héj esetében a fog színével megegyező, kompozit restaurációs tömőanyaggal formáljuk újra a fogat, ez akár már az előzetes konzultáció után azonnal lehetséges.


Az esztétikus (porcelán) héj készítésének első lépéseként lenyomatot veszünk, amit továbbítunk a fogtechnikus részére. Ez több időt vesz igénybe, és előfordulhat, hogy a fogak (minimális) csiszolására is sor kerül. A végeredmény viszont maradéktalanul élethű, emellett tartósabb és ellenállóbb megoldás.

Fémmentes korona

Ha a fogak sérültek, vagy nagyméretű, nem megfelelő töméssel vannak ellátva, esetleg korábban gyökérkezelésen estek át, a korona felhelyezése a legkézenfekvőbb. Ilyenkor nemcsak az esztétika helyreállítása a cél, hanem egyben a fogak hosszú távú védelme is. A fémmentes cirkon- és préskerámia korona természetes megjelenést és kényelmes, pontos illeszkedést biztosít. Két ülésben készítjük el: lenyomatot veszünk, fogkő-eltávolítást követően minimális csiszolással előkészítjük a fogakat, végül pedig beragasztásra kerül a fogtechnikus által elkészített pótlás. Amíg a végleges fogkorona megérkezik, a páciens ideiglenes pótlást kap.

Fogszabályozás

A fogak közötti rés eltüntetése előtt sok esetben fogszabályozás lehet szükséges. Ilyen esetek például: egyedül maradó fogak hiánya okozta hézag, elfordult, kiálló fogak, nem megfelelő ívben álló fogak, esetleg túl nagy vagy túl kicsi rés jelenléte. A fogszabályzó készülék lekerülése után tudjuk felhelyezni a héjakat, koronákat.

Ha zavarja a fogai közötti rés, mi segítünk a tökéletes mosoly megalkotásában!

Küldjön nekünk üzenetet!


    Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
    Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek