diastema

Fogak közötti rés eltüntetése.

Fogak közötti rés eltüntetése

Sok páciens keres fel minket a fogak közötti rés eltüntetése miatt. Előfordul, hogy a hézagos mosoly több mint csupán zavaró esztétikai probléma. Ha a rés olyan helyen van, ahova az ételmaradék könnyen beszorul, az ínygyulladás kockázata is megnő.

Diastema jelentése, kialakulásának okai

A diasztéma egy görög eredetű szó, melynek magyar megfelelője: „rés”, „távolság”. Fogászati kontextusban a diastema jelentése azokra az esetekre utal, amikor a két szomszédos fog közötti tér meglehetősen szembetűnő. Hézag nemcsak az első két metszőfog között lehet, bármely két fog között jelentkezhet.


Kialakulása az alábbi okokra vezethető vissza:


• Gyerekkori ujjszopás
• Nyelvlökéses nyelés
• Ajakfék lenövése
• Fogak aránytalanul kis mérete
• Hiányos fogsor, csírahiány
• Harapási rendellenesség
• Előrehaladott ínybetegség, fogágybetegség

Hogyan történhet a fogak közötti rés zárása?

A fogak közötti rés zárása ma már többféle módszerrel lehetséges, attól függően, hogy mi okozza azt, és milyen a páciens egyéni igénye. Legyen szó esztétikai vagy funkcionális problémáról, a kezelést mindig egy alapos állapotfelmérés előzi meg, ezt követően segítünk a legideálisabb megoldás megtalálásában.

Direkt és esztétikus héj

A fogak közötti rés eltüntetése gyakran könnyedén orvosolható héjakkal. A direkt héj esetében a fog színével megegyező, kompozit restaurációs tömőanyaggal formáljuk újra a fogat, ez akár már az előzetes konzultáció után azonnal lehetséges.


Az esztétikus (porcelán) héj készítésének első lépéseként lenyomatot veszünk, amit továbbítunk a fogtechnikus részére. Ez több időt vesz igénybe, és előfordulhat, hogy a fogak (minimális) csiszolására is sor kerül. A végeredmény viszont maradéktalanul élethű, emellett tartósabb és ellenállóbb megoldás.

Fémmentes korona

Ha a fogak sérültek, vagy nagyméretű, nem megfelelő töméssel vannak ellátva, esetleg korábban gyökérkezelésen estek át, a korona felhelyezése a legkézenfekvőbb. Ilyenkor nemcsak az esztétika helyreállítása a cél, hanem egyben a fogak hosszú távú védelme is. A fémmentes cirkon- és préskerámia korona természetes megjelenést és kényelmes, pontos illeszkedést biztosít. Két ülésben készítjük el: lenyomatot veszünk, fogkő-eltávolítást követően minimális csiszolással előkészítjük a fogakat, végül pedig beragasztásra kerül a fogtechnikus által elkészített pótlás. Amíg a végleges fogkorona megérkezik, a páciens ideiglenes pótlást kap.

Fogszabályozás

A fogak közötti rés eltüntetése előtt sok esetben fogszabályozás lehet szükséges. Ilyen esetek például: egyedül maradó fogak hiánya okozta hézag, elfordult, kiálló fogak, nem megfelelő ívben álló fogak, esetleg túl nagy vagy túl kicsi rés jelenléte. A fogszabályzó készülék lekerülése után tudjuk felhelyezni a héjakat, koronákat.

Ha zavarja a fogai közötti rés, mi segítünk a tökéletes mosoly megalkotásában!

Küldjön nekünk üzenetet!


  Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
  Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek

  Vivi ( Dr) kezlés férfi páciens PJ_20231201_2005

  Tág rés a fogak között – diastema

  Van, akinek ebben rejlik a vonzereje, mást pedig kifejezetten zavar a metszőfogai között kialakult rés, más szóval diastema. Amennyiben a harapási funkcióval egyébként minden rendben van (ezt is érdemes egy vizsgálaton felmérni!), a két első metszőfog közti rés zárása egyéni döntés.

  Néhány világsztár, metszőfogaik közt nagyobbacska résekkel:

  • Madonna
  • Vanessa Paradis
  • Amy Winehouse
  • Brigitte Bardot
  • Anna Paquin
  • Elijah Wood
  • Chris Martin
  • Woody Harrelson
  • Eddie Murphy

  Rés zárása direkt héj technikával

  Zavarja a fogai közt kialakult tág rés?

  Ha nem mer teli szájjal, fogakkal mosolyogni, ha beszéd közben kezét gyakran a szája elé emeli, akkor érdemes elgondolkodni a diastema zárásán.

  A fogak közötti tág rés számos esetben zavaró lehet, befolyásolhatja a beszédet, hangképzést is. Kialakulhat veleszületett foghiány következtében, vagy foghúzás miatt.

  Ráadásul a diastema sokszor nem csak az első metszőfogak között jelentkezik. Rágófogaknál az esztétikai kellemetlenség mellett az egészséges harapást is befolyásolja, ezért érdemes konzultáción megmutatni.

  Megoldási lehetőségek a fogak közti tág rés megszüntetésére

  Ma már számos megoldás áll rendelkezésre ahhoz, hogy a lehető legtermészetesebb módon, az ép foganyag kímélésével kisebbé varázsoljuk a zavaró rést.

  Biztosra menne? Szeretné előre látni a végeredményt?

  A diastema eltüntetése előtt is lehetőség van előre megtervezni a mosolyt, ha biztosra menne, ne hagyja ki!

  Direkt héj – azonnal, egy ülésben

  Amennyiben gyors és egyben szép megoldást szeretne, és az állapotfelmérésen megállapítható, hogy funkcionálisan is jó megoldás, a direkt héj jó választás a diastema megszüntetésére. Az ép foganyagot kímélő, esztétikus és akár egy ülésben elkészíthető.

  A fogat esztétikusan, tömőanyag segítségével építjük fel úgy, hogy eltűnjön a zavaró rés. Az eredmény pedig teljesen természetes, élethű.

  Tág fogrés (diastema) megszüntetése esztétikus préskerámia héjakkal

  Esztétikus porcelán héj – leheletvékony, tökéletes esztétikájú, tartós megoldás

  A korszerű, leheletvékony porcelán héjak esztétikája kimagasló.

  Két ülésben készül el: első alkalommal megtörténik az előkészítés és a lenyomatvétel, a második alkalommal pedig a felhelyezés. A porcelán héj nem tartalmaz fémet. A vékonysága révén óvja a meglévő fogunkat, de emellett tartós is. Amennyiben a rés elegendő helyet biztosít, előfordul, hogy nincs szükség előkészítésre, vagyis semennyit nem kell elvenni a foganyagból.

  Ha a rés eltüntetése mellett a fogak színének fehérítése a cél, ezt a megoldás is ajánljuk. A világsztárok mosolya is héjakkal készül, ettől olyan egészséges, fehér színű.

  Fogak közti rések zárása porcelán héjakkal

  Fémmentes koronák – cirkonkorona vagy préskerámia porcelán korona

  Amennyiben a fogak egy része hiányzik, vagy nagyobb védelemre szorul, korona készítését javasoljuk a rések zárására. Tökéletes esztétikájú és hosszú távú megoldás a fogak védelmére.

  Két ülésben készül, melyből az első a lenyomatvétel, a második a rögzítés. Koronakészítés előtt is lehetőség van előre megtervezni a mosolyt, hogy páciensünk olyan megoldást kaphasson a diastema zárására, amilyet megálmodott.

  Fogszabályozás

  Gyermekkorban, amennyiben a vizsgálat megállapítja, hogy funkcionálisan is szükséges a fogazati eltérések korrigálása, fogszabályozással is lehetőség van a fogak közti rések megszüntetésére. A fogszabályozás idejét a szakorvos a vizsgálatot követően állapítja meg.

  A fentiekből látszik, hogy van megoldás arra, hogy a tág rések miatti kellemetlenség elmúljon. Tegye fel kérdését, jelentkezzen be konzultációra és megvizsgáljuk, majd megbeszéljük, hogy melyik megoldás lehet az Ön számára a legmegfelelőbb.

  Szeretné eltüntetni a fogai közötti rést?
  Kérdése merült fel?

  Hívjon minket mobilról egy kattintással:

  +36 70 942 8789

  Küldjön nekünk üzenetet!


   Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
   Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek

   Fogászati rendelőnk Budapesten

   A Mosoly Dental vezető orvosai Dr. Grosz János és Dr. Bernáth Vivien csapatukkal arra törekszenek, hogy a lehető legkisebb beavatkozással tegyék ismét esztétikussá és egészségessé pácienseik mosolyát.

   Pácienseink boldog, magabiztos, kényelmes mosolya a mi legfőbb küldetésünk.
   A legmodernebb szakmai elvek alapján összeállított protokollt alkalmazunk minden egyes munkánk során. A beavatkozások tervezésekor két fontos szempontot tartunk szem előtt: a megfelelő rágófunkció elérését, a magas esztétikai eredmények mellett. Ezek kéz a kézben járnak, nincs egyik a másik nélkül legyen szó kisebb tömésekről, vagy implantátumokon rögzített fogpótlásokról.

   Rendelési idő és bejelentkezés

   Bejelentkezés:   Rendelés:

   Hétfő: 08:00 - 14:00

   Kedd: 09:00 - 19:00

   Szerda: 08:00 - 14:00

   Csütörtök: 09:00 - 19:00

   Péntek: 08:00 - 19:00

   Mi zavarja mosolyában? Ossza meg velünk!

   Specialitásunk a mosolytervezés. Zavarja, hogy fogai elszíneződtek, lekoptak, esetleg szabálytalanul állnak?

   Nincs olyan életkor, amikor már ne tudnánk megoldást ajánlani.

   Írjon nekünk, küldjön fotót, hogy tanácsot adhassunk!

   info@mosolydental.hu

   Ossza meg másokkal is!

   mosolydental-logo-279

   Bemutatkozás

   Fogászati rendelőnk Budapesten, a IX. kerületben működik. Esztétikai fogászat, mosolytervezés a specialitásunk.

   Alapelvünk és munkamódszerünk is a MOSOLY. Célunk, hogy amikor Ön beül a fogorvosi székbe, nyugodt és jókedvű legyen - hogy elfelejthesse a fogorvostól való félelmet. Ezért lett a nevünk Mosoly Dental.

   Kövessen minket

   Elérhetőség

   1092 Budapest, Kinizsi utca 35. fsz/2. Kapucsengő: 3

   +36 70 942 8789
   info@mosolydental.hu

   Rendelési idő
   Hétfő: 08:00 - 14:00
   Kedd: 09:00 - 19:00
   Szerda: 08:00 - 14:00
   Csütörtök: 09:00 - 19:00
   Péntek: 08:00 - 19:00

   Copyright 2023 ©  Minden jog fenntartva