A fogágybetegség kialakulása egy lassú folyamat, amelyben számos tényező közrejátszhat. Melyek a fő kiváltó okok? Mik a tipikus tünetek? Mit tehetünk a probléma megelőzéséért? Ha elolvassa a cikket, ezekre a kérdésekre kap választ.

A fogágybetegség tünetei

A parodontitis, vagyis a fogágybetegség kialakulása nem egyik napról a másikra történik. A folyamat fogínygyulladással (gingivitis) kezdődik, korai stádiumban a panaszok enyhébbek, a fogíny még „csak” vörös, duzzadt, esetleg fogmosás hatására enyhén vérzik. Már ekkor érdemes lépni, hiszen a gyulladás később már nemcsak az ínyt, hanem a tartószöveteket is érinti, ami a fogak meglazulásához, elvesztéséhez vezethet.

A fogágybetegség tünetei lehetnek még:

 • kellemetlen lehelet
 • ínyvisszahúzódás
 • a fognyak érzékenysége
 • ínyfájdalom
 • fogak közötti rések

Mik a fogágybetegség okai?

A fogágybetegség okai közül a legfontosabb a bakteriális lepedék (biofilm) tartós megtelepedése a szájüregben, ez indítja el a folyamatot. A rossz szájhigiénia mellett bizonyos kockázati tényezők növelik a kialakulás esélyét. Például a dohányzás összefüggése a fogágybetegséggel ma már teljesen egyértelmű. Ilyenkor fokozódik a hajlam a fogkőképződésre, a nikotin bizonyítottan szűkíti az ereket és lassítja a vérkeringést.


A fogágybetegség kialakulásának kockázatát növeli továbbá:

 • Cukorbetegség
 • Vitaminhiány, egyoldalú táplálkozás
 • Gyógyszerek, melyek szájszárazságot okoznak (pl. vérnyomáscsökkentők)
 • Hiányos fogsor/torlódott fogazat
 • Genetikai hajlam
 • Bizonyos hormonális változások (pl. várandósság, menopauza)
 • Az immunrendszert érintő krónikus betegségek

Amiről érdemes tudni: a fogágybetegség lelki háttere

A fogágybetegség lelki okai közül a stressz az egyik legfőbb rizikófaktor, ami számos kézzelfogható tünetet produkálhat.

Egyrészt negatív hatással lehet az immunrendszer működésére, ami fogékonyabbá teheti a szervezetet a gyulladásos betegségekre, a fogágybetegséget is ideértve.

Akik állandóan feszültek, hajlamosabbak a dohányzásra és a túlzott alkoholfogyasztásra, ami kifejezetten káros hatással van az íny állapotára.

Az éjszakai fogcsikorgatás (bruxizmus) sok esetben szintén lelki eredetű. A fogakra nehezedő túlzott nyomás miatt hosszú távon károsíthatja a fogínyt.

A fogágybetegség megelőzése

A fogágybetegség megelőzése mindig egyszerűbb, mint a konkrét kezelés. A legfontosabb az alapos, körültekintő szájápolás, ami nemcsak a fogmosást, hanem a rendszeres fogköztisztítást is magában foglalja. Az is lényeges, hogy elegendő vizet igyon naponta, hogy fokozza a nyáltermelődést és így a fogak öntisztulását.

Javasolt félévente ellátogatnia fogorvosához, és amennyiben szükséges, elvégeztetni a fogkő-eltávolítást. Mindenképpen fel kell hagynia a dohányzással, és törekednie kell az egészséges, változatos étrendre, amely támogatja immunrendszere működését.

Próbálja meg elkerülni a túlzott stresszt, vagy ha ez nem megy, alkalmazzon olyan stresszkezelési technikákat, mint a jóga vagy a meditáció.

Ha még a legnagyobb odafigyelés ellenére is a fogágybetegség tüneteit tapasztalja magán, minél hamarabb látogasson el rendelőnkbe!

Küldjön nekünk üzenetet!


  Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
  Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek