Ha az íny visszahúzódik a fognyakról, többé már nem képes betölteni eredeti védelmező funkcióját. Ebben a cikkben felsoroljuk az ínyvisszahúzódás okait, és azt is eláruljuk, hogyan ismerhető fel és kezelhető a probléma.

Árulkodó tünetek, amik ínyvisszahúzódást jelezhetnek

A folyamat lassú és kezdetben alig észrevehető. Így a legtöbb esetben az emberek többsége csak későn észleli, hogy valami nincs rendben az ínyével. A legszembetűnőbb intő jel az, hogy a foggyökér felszíne láthatóan szabaddá válik. Ilyenkor a fog(ak) optikailag nagyobbnak, hosszabbnak tűnnek.

Az ínyvisszahúzódásnak (ínyrecessziónak) egyéb melléktünetei is vannak. Ilyen például, ha fogmosáskor rendszeresen vérzést tapasztal, vagy a fogai kifejezetten érzékenyek a hideg/meleg ételekre, italokra. Emellett az ínyvisszahúzódás következtében gyakran fogínygyulladás lép fel, aminek árulkodó jelei a vörös, duzzadt íny és a kellemetlen lehelet.

Ínyvisszahúzódás okai

Az ínyvisszahúzódás okai szerteágazóak. A probléma hátterében a leggyakrabban az alábbi tényezők húzódnak meg, melyek együtt és külön-külön is ínyrecesszióhoz vezethetnek.

1. Kifogásolható szájhigiénia

Ha a megfelelő fogápolási rutin elmarad, a száj mikroflórája megváltozik, az íny alatt és körül plakkok halmozódnak fel. A ragacsos bakteriális filmréteg gyulladást és ínyproblémákat, fogágybetegséget (fogínysorvadást) okozhat.

2. Helytelen fogmosási technika

A fogmosás csak akkor hatékony, ha megfelelő technikával és a megfelelő eszközökkel történik. A túl erős dörzsölés az íny irritációját eredményezheti! Használjon puha vagy közepes sörtéjű fogkefét, és gyengéd, mégis alapos (körkörös) mozdulatokkal végezze a műveletet.

3. Harapási rendellenességek

Ha a fogak nem érintkeznek megfelelően, akkor bizonyos fogakra a kelleténél nagyobb nyomás nehezedhet, ezért a lágyszövet visszahúzódásnak indulhat.

4. Ínyvisszahúzódáshoz vezető egyéb tényezők:

  • Genetikai hajlam
  • Hormonális változások
  • Fogcsikorgatás
  • Dohányzás
  • Piercing a szájban


Ínyvisszahúzódás kezelése – Milyen megoldások léteznek ínyvisszahúzódás ellen?

Az ínyvisszahúzódás gyógyítása sajnos házilag nem megoldható. Mindenképpen szakember segítségére van szükség, és rengeteg múlik azon, hogy milyen stádiumban ismerjük fel a problémát.

Enyhe fokú ínyvisszahúzódás kezelése

A felhalmozódott lepedék és fogkő eltávolításával a folyamat jó eséllyel megállítható, a probléma nem fog tovább súlyosbodni. Amennyiben az íny állapota engedi, a kezelés részeként a fogak polírozására is sor kerül, amellyel tükörsima felszínt tudunk elérni. Ha a helytelen fogmosási technika okozza az ínyvisszahúzódást, mindenképpen javasolt dentálhigiénés szakemberhez fordulni, aki segít a helyes szájápolási rutin elsajátításában.

A fogkő-eltávolításról és a szájhigiénés tanácsadásról itt olvashat bővebben.

Súlyosabb ínyvisszahúzódás kezelése

Fognyaki töméssel a fájdalom és a fogérzékenység megszüntethető. Ha az ínyvisszahúzódásért a fogak helytelen pozíciója a felelős, fogszabályozó kezelést javaslunk. Makacs fogágygyulladás esetén kürettálást végzünk: megtisztítjuk az íny mélyebb részeit a felhalmozódott fogkőtől és eltávolítjuk a gyulladt, fertőzött szöveteket. Súlyos esetben ínyplasztikai beavatkozásra lehet szükség.

Ínyvisszahúzódás ellen a legjobb, amit tehet, ha rendszeresen ellátogat fogászati szűrővizsgálatra. Ha a problémát időben észleljük, jó eséllyel elkerülhető a komolyabb beavatkozás. Szeretettel várjuk IX. kerületi rendelőnkben!

Küldjön nekünk üzenetet!


    Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
    Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek