letort

Minden infó a letört fogról

Letört, eltört a foga? Kisebb-nagyobb darab hiányzik belőle? Amikor letörik a fogunk, a tudat, hogy az addig természetesnek, stabilnak vélt állapot felbomlott, igen kellemetlen! Egyrészt – amennyiben frontfog, metszőfog tört le, vagy egyéb, mosolygáskor látszódó helyen történt a baleset, a tükörben zavaró látvány fogad és azonnali megoldást sürgetünk.

Másrészt – a letört fog legyen elöl vagy hátul – a nyelvünkkel akaratlanul elkezdjük „piszkálni” a letört részt és – tapasztalatból tudjuk – ez a zavaró körülmény az egész napunkat tönkreteszi. Fogunk letörése tehát pszichésen is megterhel bennünket.

Tegyünk ellene mielőbb! Jó hír, hogy a Mosoly Dental Kozmetikai Fogászaton a letört fog élethűen, feltűnés nélkül helyreállítható!

Letört fogas eseteink:

letort-fog-elotte-utana-mosolydental
e-u-letort-fog-zarasa-emax-hejak-mosolydental
mosolydental-hej-e-u2
mosolydental-direkt-hej-e-u1-1

Mi az oka annak, ha letörik a fog?

Egészséges fogunk alapesetben erős és ellenálló. A fog letörésének egyik oka a korábban észre nem vett fogszuvasodás, mely alkalmával a fog belseje szuvas, felpuhult lesz, így a fog gyakran elvékonyodik, majd egy erősebb rágás alkalmával könnyen törik és kész a baj. Nem csoda tehát, hogy a karácsonyi bejglievés során történik a legtöbb fogtörés, és ilyenkor derül ki, hogy fogunk törődést igényel.

A fog letörésének másik lehetséges oka a trauma általi törés, mely sajnálatos eseteket nem tudjuk befolyásolni.

Mit okozhat a letört fog?

Bármi legyen is a letört fog hátterében, az mielőbbi ellátást igényel. E sérült fog nem csak esztétikailag és pszichésen zavaró, de ellátás nélkül kellemetlen leheletet és rossz szájízt okozhat.

A letört rész éles, hegyes felszínei nagyon vághatják, irritálhatják a nyelvet, arcunk belső felszínét, olyannyira, hogy fájdalmas fekélyek, sebek alakulhatnak ki.

Amennyiben fogunk letörése annak belsejében lévő problémát jelez, vegyük komolyan: az el nem látott fogszuvasodás gyökérkezeléshez, majd a teljes fog elvesztéséhez vezethet!

Letört fog korrigálása, direkt héjakkal

Letört fogra ránő a fogíny

A másik lehetséges következmény, amikor a fognyakhoz közel letört fogra ránő a fogíny. Előfordulhat, hogy ha a fog az íny szintjében törik el, a fogíny belenő a fog belsejébe. Ez rágás során kisebesedhet, érzékeny lehet és vérzik. Ilyenkor a benőtt íny eltávolításával kell kezdenünk a kezelést. Erre a problémára is gyors megoldást nyújt rendelőnk.

Ha függőlegesen törik el a fog

Ez a legrosszabb típusú törés, mely a fog elvesztésével jár. E törés oka általában, hogy nagyon szuvas, belülről gyenge a fog és leggyakrabban góc is található ennél a fognál.

Vagy a normálisnál nagyobb rágóerők hatására is megtörténhet, például stresszes időszakban, ha szorít, csikorgat valaki.

A függőleges törés gyökérkezelt fogak esetén fordul elő leggyakrabban, mert azok már eleve belülről gyengébbek. Itt is ajánlott a sín készítése csikorgatás, szorítás esetén.

Letört fog veszélyei

Amikor a fog függőlegesen törik el, szintén érdemes mihamarabb fogorvoshoz fordulni. A függőleges törés mély szuvasságot jelezhet, vagy akár gyulladást a fog gyökerénél. A gyulladás pedig gócot jelent, mely további, egyéb következményeket jelezhet pl. hajhullás, bőrbetegségek stb.

Amennyiben a fog íny feletti része teljesen kitört, szintén érdemes megállapítani az okot, hogy mielőbb, akár a fog eltávolítása nélkül orvosolhassuk a helyzetet.

Fog letörésének megelőzése

A traumás törést sajnos nem tudjuk kivédeni. Ám amennyiben extrém sportot űzünk, érdemes sportolói fogvédőt készíttetni, aminek viselésével megóvhatjuk fogunkat a nagyobb ütődésektől.

Ha már rég járt fogorvosnál, érdemes részt venni egy állapotfelmérésen, mely során kiderül, hogy mely fogaknál nagyobb az esélye a törésnek. Így jó eséllyel megelőzhető egy vacsora közbeni kellemetlen helyzet!

A félévenkénti kontrollvizsgálat elvégzése is sokat segít abban, hogy megnyugodjunk afelől, hogy mindent megtettünk a fogtörés elkerülése érdekében.

Letört fog megmentése

Az élethű helyreállítás specialistájaként mindent megteszünk a természetes és tartós eredményért:

A Mosoly Dental Kozmetikai Fogászaton minőségi anyagok és a legmodernebb módszerek alkalmazásával, maximális empátiával kezeljük pácienseinket. A letört fog vizsgálata után olyan megoldást javaslunk, mely tartósan, stabilan és a lehető legnagyobb esztétikát nyújtva szünteti meg a kellemetlenséget. A fog helyreállítása történhet direkt, indirekt héjjal, fog betéttel (inlay, onlay), vagy koronával. Kezeléseinkre garanciát vállalunk és a kezelés utáni ingyenes kontrollon ellenőrizzük annak állapotát.Koronavírus és fogászati kezelések

A koronavírussal kapcsolatos intézkedéseinkről bővebben ide kattintva tájékozódhat. 

Maradó fogaink életünk egyszeri ajándékai, vigyázzunk rájuk!

Letört a foga? Szeretné megelőzni a törést?
Kérdése merült fel?

Hívjon minket mobilról egy kattintással:

+36 70 942 8789

Küldjön nekünk üzenetet!


  Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
  Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek

  hej

  Héjak

  Az elszürkült fog, az aszimmetria, a túl kicsi fog olyan esztétikai probléma lehet, amelyre nem gondolnánk, hogy van megoldás. Az esztétikai fogászat a fogászati héj segítségével kínál megoldást a problémára.

  Fogászati rendelőnk Budapesten

  Dr. Ozsvár Andrea vagyok, a Mosoly Dental ügyvezető tulajdonosa. Sok szeretettel várjuk kollégáimmal együtt Budapesten, az V. kerületben. Specialitásunk az esztétikai fogászat, a mosolytervezés, de általános fogászati problémákban is állunk rendelkezésére. MOSOLYT VARÁZSOLUNK AZ ARCÁRA - Mosoly Dental

  Rendelési idő és bejelentkezés

  Bejelentkezés:  Rendelés:

  Hétfő: 08:00 - 14:00

  Kedd: 09:00 - 19:00

  Szerda: 08:00 - 14:00

  Csütörtök: 09:00 - 19:00

  Péntek: 08:00 - 19:00

  Mi zavarja mosolyában? Ossza meg velünk!

  Specialitásunk a mosolytervezés. Zavarja, hogy fogai elszíneződtek, lekoptak, esetleg szabálytalanul állnak?

  Nincs olyan életkor, amikor már ne tudnánk megoldást ajánlani.

  Írjon nekünk, küldjön fotót, hogy tanácsot adhassunk!

  info@mosolydental.hu

  Ossza meg másokkal is!

  color_logo_transparent

  Bemutatkozás

  Fogászati rendelőnk Budapesten, az V. kerületben működik. Esztétikai fogászat, mosolytervezés a specialitásunk.

  Alapelvünk és munkamódszerünk is a MOSOLY. Célunk, hogy amikor Ön beül a fogorvosi székbe, nyugodt és jókedvű legyen - hogy elfelejthesse a fogorvostól való félelmet. Ezért lett a nevünk Mosoly Dental.

  Kövessen minket

  Elérhetőség

  Budapest, V. kerület, Váci utca 9. 1/1.

  +36 70 942 8789
  info@mosolydental.hu

  Rendelési idő
  Hétfő: 08:00 - 14:00
  Kedd: 09:00 - 19:00
  Szerda: 08:00 - 14:00
  Csütörtök: 09:00 - 19:00
  Péntek: 08:00 - 19:00

  Copyright 2023 ©  Minden jog fenntartva