Fontos és ijesztő figyelmeztetés, amikor a maradó fog elkezd mozgathatóvá válni: ilyenkor érdemes minél előbb lépéseket tenni annak érdekében, hogy megőrizhesse fogát. Főleg, mivel manapság esélye van annak, hogy a már mozgó fogakat megmenthessük!

Mitől válik mozgathatóvá a fog?

A fog gyökere a csontban rögzül – ez biztosítja a stabil rágást, azt hogy magunkénak érezzük a fogat és természetesnek vesszük, hogy ellátja a feladatát. Amennyiben a fog mellett kialakult gyulladás mélyre hatol, elkezdi a csontot is pusztítani. A csont pedig már nem tudja olyan stabilan tartani a fogat, ezért az lassan mozgathatóvá válik, majd kezelés híján kihullik.

Természetes folyamat a fog mozgathatósága, majd kihullása?

Nem! A régészeti leleteken, még az idős emberek fogazata is ép volt és teljes. A Mosoly Dentalnál is abban hiszünk, hogy ameddig lehet, tartsuk meg, mentsük meg a saját maradó fogakat, mert az számunkra a legtermészetesebb és legkényelmesebb állapot. Ha esély van rá, mentsük meg a saját fogakat és ha már nincs meg az az esély, akkor gondolkodjunk el a lehető legkényelmesebb fogpótlási lehetőségen.

Hogyan lehet megmenteni a már instabil, mozgó fogakat?

Kiterjedt gyulladás esetén általában egyszerre több instabil foggal találkozunk. Ilyenkor fontos, hogy feltárjuk a mozgathatóság okát és mielőbb elkezdjük a kezelést. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a mélyre kiterjedt fogágybetegség a leggyakoribb kiváltó ok. Ezt röntgenfelvételen is ellenőrizzük. Azonban van, hogy sajnos a fogak körüli csontveszteség olyan mértékű, hogy nem lehet megmenteni a mozgó fogat, vagy fogakat. Ha azonban van esély a megtartásra, akkor a menthető fogakat a nem mozgó fogakhoz úgynevezett sínezéssel rögzítjük és ezzel párhuzamosan elkezdjük a kiváltó gyulladás megszüntetését. Egyénre szabott terápiával a fogínyt stabilizáljuk, szükség esetén a hiányzó csontot csontpótlással pótoljuk. A terápia végére a a menthető fogak ismét stabilan rögzülhetnek a csontba. Innentől kezdve kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a gyulladás ne üsse fel újból a fejét. Lényeges, hogy a sínezés nem minden esetben alkalmazható, sajnos a teljesen kilazult, nagy csontveszteséggel rendelkező fogakat sínezéssel sem tudjuk megmenteni. A mozgás elsődleges oka a fogkő (sok esetben íny alatti), amit először el kell távolítanunk, ezt követően alkalmazzuk a kezelést.

Létezik az, hogy a fogászatról történő távozás után kezdenek mozogni a fogaim?

Sajnos a sok és el nem távolított fogkőnek olyan következménye is van, hogy a fogak köré települ, mintha stabilizálná azokat. Ilyen esteben a professzionális dentálhigiénés kezelést (fogkőeltávolítás) követően páciensünk arra panaszkodik, hogy idáig nem mozogtak a fogai, most pedig már mozognak. Hogy lehetséges ez?! A sok fogkő nem védi a fogat és az ínyt, hanem nagyon komolyan károsítja azt. A páciens nem veszi ezt észre, talán fogínyvérzést sem tapasztal. Talán csak annyit, hogy „összenőttek” a fogai, semmi nem fér el köztük. A kezelést követően „óriási rések tátonganak” a fogak közt és azok elkezdtek mozogni. Ilyenkor a megtisztított, fogkőtől mentes állapot tűnik furcsának. Látszik, hogy a fogkő elfedte a valós problémát, a fogakat a fogkő széttolta, az íny gyulladt és sajnos ez a gyulladás elérte és pusztítja a csontot is, ami instabil fogakat eredményezett.

Javaslat:

  1. Azt javasoljuk, hogy ha már a fogselyem sem fér el a fogai között, ha úgy találja, hogy túlságosan „összenőttek” a fogai, mindenképpen keresse fel rendelőnket, hogy a mélyben lévő gyulladást visszafordíthassuk.
  2. Amennyiben a fogai mozgathatók, instabilak, szintén forduljon fogorvoshoz, hogy idejében elkezdhessük a kezelést és megmenthessük a fogakat.
  3. Fontos kiemelnünk, hogy nem mindig tudjuk megmenteni sínezéssel a mozgó fogakat, olykor sajnos a foghúzás az egyedüli megoldás. Ha a fog eltávolítása elkerülhetetlen, a gyógyulasi idő után minèl hamarabb igyekszünk visszaállítani a esztètikai ès rágó funkciót is. A gyulladás csökkentése a fogágy védelmében igen fontos, mivel a többi fogra is átterjedhet!

Minden mozgó fog megmenthető?

Sajnos azokat a fogakat, amelyeknél jelentős a csontpusztulás, még sínezéssel sem tudjuk megmenteni. Azonban érdemes mielőbb fogorvoshoz fordulni, hogy a kialakult fogágybetegséget és káros folyamatot kezelni tudjuk.

Küldjön nekünk üzenetet!


    Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
    Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek