Az augmentáció, vagy fog csontpótlás egy olyan műtéti beavatkozás, melynek célja a csontállomány szélességének,magasságának, illetve sűrűségének helyreállítása.

Csontpótlásra az esetek többségében akkor van szükség, ha implantátum beültetés mellett döntünk, ám nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű és minőségű csontállomány, ami biztos alapot tud teremteni az implantátum számára.

Akkor is szükség lehet csontpótlásra, más néven augmentációra, ha előrehaladott fogágybetegsége van a páciensnek, ami olyan mértékű csontpusztulást eredményezett, hogy az a fog stabilitására is hatással volt. Ha tehetjük, mindenképp megmentjük a fogat, adott esetben csontpótló beavatkozással.Ezt más néven Irányított Csont Regenerációnak (GBR) is nevezik.

Jó, vagy rosszindulatú cisztás elváltozások, veleszületett rendellenességek és balesetek következménye is lehet a hiányos csontállomány.

ELŐTTE-UTÁNA FOTÓK

Csontpótlás-augmentáció indikációi

Egy fog elvesztése/eltávolítása mindenképp veszteség a szervezet számára. Amennyiben az nincs időben pótolva, úgy nemcsak a szomszédos fogak kezdenek el bedőlni, de a csontállomány is csökkenni fog, a hiányzó fog helyén viszonylag hamar elkezd felszívódni, veszítve szélességéből és magasságából. Ezért fontos a foghiány mielőbbi pótlása.

Amennyiben később dönt az implantátumos fogpótlás mellett, úgy fennáll annak veszélye, hogy a tervezett fogimplantátumnak nincs mivel összeforrnia. 5 mm-nél kisebb csont szélesség esetén már általában augmentáció javasolt. A jó hír, hogy a fogorvostudomány mai állása szerint ez már rutin beavatkozásnak számít. Ennek menetéről lentebb írunk bővebben.

Augmentáció, mint regeneratív parodontológiai műtét

A csontsorvadás fogágybetegség miatt is bekövetkezhet. A fogágybetegség a fog tartószerkezetét roncsolja, ezáltal csontpusztulás megy végbe, ami könnyen fogvesztéshez vezethet. A fogágy regenerálása, az elpusztult szövetek pótlása augmentációval lehetséges.

Ilyenkor az elsődleges célunk a súlyos fogágybetegség miatt meggyengült fogak megmentése. Ennek első lépése a gyulladás megszüntetése, melyet zárt vagy nyitott kürettálással érünk el. Amennyiben megszűnt a gyulladt állapot, sokszor a csontállományt is helyre tudjuk állítani, megfelelő csontpótló beavatkozással.

Csontpótlás anyagai

Csontpótlást többféle csontpótló anyaggal végezhetünk. Dolgozhatunk állati- és szintetikus eredetű anyagokkal, illetve létezik olyan eljárás is, melynek során a csontot a páciens szájüregének egy más pontjáról gyűjtjük. Ezek az anyagok (akár kombinálva) a csontba juttatva növekedésre késztetik az elvékonyodott csontot, mely néhány hónap elteltével már alkalmassá válik arra, hogy implantátumokat fogadjon be.

Csontpótlás módszerei

A csontpótlás módszerei, melyeket a leggyakrabban alkalmazunk, az alábbiak:

Arcüreg emelés (sinus lift):

Az arcüreg (sinus maxillaris) emelésére akkor van szükség, ha fogvesztést, foghúzást követően a felső állcsontnál a fogmedernyúlvány erőteljesen elvékonyodik, a csontállomány drasztikusan lecsökken. Az arcüreg nyálkahártyájának megfelelő pozícióba emelését követően, a megemelt nyálkahártya és az elvékonyodott csont közé kerül behelyezésre a csontpótló anyag.

Kisebb mértékű csonthiány esetén általában zárt sinus lift műtétet végzünk, ilyenkor a csontpótlás és a műgyökér beültetése egy időben történik.

Horizontális/vertikális állcsontgerinc pótlás:

Az elvékonyodott állcsont szélességét és vastagságát növeljük, hogy az alkalmas legyen az implantátum befogadására. A kiválasztott csontpótló anyag az állcsontgerincen kialakított csontablakba kerül behelyezésre. Ha több fog hiánya áll fenn, az állcsontgerinc hosszát érintő (horizontális) csontpótlást alkalmazunk. A vertikális csontpótlás az egy adott fognál kialakult tasak feltöltését jelenti.

Regeneratív parodontológiai műtét:

Előrehaladott fogágybetegség esetén, elsősorban a fogak támogatásához, a mobilitás mérsékléséhez helyezünk be csontpótló anyagot, illetve úgynevezett zománc mátrix proteint, melynek funkciója az eredeti foggyökér és a környező csontállomány összeköttetése.

Csontpótlás menete

A csontpótlás menete többféleképpen történhet az egyéni fogazati állapot és a kezelési tervben meghatározottak szerint. A beavatkozás minden esetben helyi érzéstelenítésben történik, így a műtét nem jár fájdalommal. A legtöbb esetekben az augmentáció az implantátum beültetésével egy időben is elvégezhető.

Első körben röntgenfelvétel készítünk a csonthiány mértékének megállapításához, majd utána elkészül az egyéni kezelési terv. Mielőtt sor kerülne a csontpótlásra, előzetes kezelések elvégzése lehet szükséges (pl. fogkő-eltávolítás, kürettálás).

A csontpótlás általános menete a következő:

 • A terület helyi érzéstelenítése
 • Vékony bemetszés az ínyen, lebenyképzés
 • Üres tér kitöltése csontpótló anyaggal
 • Csontpótló anyag befedése speciális membránnal
 • Az ínyszövet széleinek varratokkal történő lezárása

Teendők csontpótlás után

A gyorsabb, zökkenőmentes gyógyulás érdekében 1-2 napig otthoni pihenés javasolt, illetve a varratszedésig mellőzni szükséges a megerőltető fizikai tevékenységeket. A csontpótlást követően adunk egy tájékoztató füzetet, amelyben minden teendőt részletesen ismertetünk.

Fontos teendők fogászati csontpótlás után:

 • Varratszedésig kerülje a műtéti terület fogkefével történő tisztítását
 • A beavatkozás utáni naptól már használhatja az általunk javasolt klórhexidin tartalmú szájöblögetőt
 • Bonyolultabb, hosszadalmasabb műtétet követően ne vezessen gépjárművet, lehetőleg kísérővel távozzon a rendelőből

A csontpótlás utáni étkezés némi odafigyelést igényel. Mint minden fogászati beavatkozást követően, itt is meg kell várni, hogy elmúljon az érzéstelenítő hatása. A következő 24 órában ne fogyasszon kávét, teát, alkoholt. Néhány napig kerülje a forró, csípős, fűszeres fogásokat, a tejtermékeket, illetve a darabos, kemény ételeket (pl. csonthéjas magvak).

Normális a csontpótlás utáni duzzanat?

A csontpótlás utáni duzzanat egy teljesen normális jelenség, ami az első 24-48 órában jeges borogatással egyszerűen kezelhető. Ha a tünet a csontpótlás után több nappal jelentkezik, és hosszabb ideig fennáll, azt mindenképpen jelezze rendelőnk felé. A csontpótlás veszélyei nagyon minimálisak, a műtét igen alacsony kockázattal jár. A szövődmények kizárása érdekében antibiotikumot írunk fel.

Normális a csontpótlás utáni fájdalom?

Igen, a csontpótlás utáni fájdalom szintén természetesnek tekinthető. Általában a beavatkozás utáni első pár napban jelentkezik a legintenzívebben, majd idővel elmúlik. Fájdalomcsillapítóval, hideg borogatással, megfelelő pihenéssel és kiegyensúlyozott táplálkozással jól kezelhető. Ha a fájdalom rendkívül erős, vagy hosszabb ideig fennáll, illetve más tünetekkel párosul (például láz, extrém mértékű duzzanat), fogorvosi konzultáció szükséges.

A fogászati implantátum csontpótlás nélkül is beültethető?

Ha a foghiány már hosszú hónapok, évek óta fennáll, nagy valószínűséggel nélkülözhetetlen az augmentáció. Ellenkező esetben jó esély van arra, hogy az implantátum csontpótlás nélkül is beültethető. A kezelést mindig egy 3D röntgenfelvétel előzi meg, ahol ellenőrizzük, hogy rendelkezésre áll-e a megfelelő csontmennyiség.

Fogászati csontpótlás árak

105 000 ft-tól. A csontpótlás árakat leginkább a beavatkozás összetettsége, a csontpótló anyag mennyisége és típusa határozza meg. Mivel minden eset más, egy konzultációt és egy állapotfelmérést követően tudunk személyre szabott árajánlatot biztosítani.

Csontpótlás gyakori kérdések

Nem feltétlenül. Különösen dohányosoknál figyelhető meg, hogy az erek összeszűkülése, és így a csökkent vérellátás miatt ez a tünet nem jelentkezik, így sokkal nehezebb a probléma felismerése.

A fogínygyulladás szinte soha nem múlik el magától. Bár lehetnek olyan esetek, amikor az ínygyulladás tünetei időszakosan javulnak vagy enyhülnek, a gyulladás maga általában megmarad és súlyosabbá válhat, ha nem kezelik megfelelően.

A fogkő-eltávolításhoz finom rezgésekkel dolgozó, ultrahangos készüléket (depurátort) használunk, ami különösen kíméletes, és nem sérti fel az ínyszövetet. Minél kevesebb a fogkő, annál kisebb kellemetlenséggel kell számolni, ezért érdemes rendszeresen elvégeztetni a kezelést. Ha a páciens fogai (pl. fognyaki kopás következtében) kifejezetten érzékenyek, helyi érzéstelenítést alkalmazunk.

Az ínygyulladás nagyon gyakori probléma, a legtöbb ember életében legalább egyszer találkozik vele. Azonban a megfelelő szájhigiéniai gyakorlatokkal és a rendszeres fogorvosi látogatással megelőzhető, illetve kezelhető.

Az ínygyulladás a fogágybetegség első stádiuma. Utóbbi már egy súlyosabb állapot, ami a fog tartószöveteit is érinti. Az íny visszahúzódhat, és tasakok alakulhatnak ki a fog körül. Mivel a csont már nem biztosít stabil támasztást, a fog mozogni kezdhet, majd ki is eshet.

Küldjön nekünk üzenetet!


  Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
  Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek