Sokak szerint a fehér fogak az egészség, igényesség és a fiatalság, fiatalosság egyik jele, sőt, státuszszimbóluma.

Egy biztos: a fehér, egészséges mosoly sosem megy ki a divatból, ezért a fogak helyreállítása jó döntés - nemtől és életkortól függetlenül.

A fogak elszíneződése viselője számára kellemetlen: érdemes feltárni az okát!

A fog elszíneződésének, elszürkülésének, besárgulásának lehetséges okai

Gyermekkorunkban mindannyiunknak szép fehér fogai nőnek, legyen szó akár a tejfogakról, akár a később előtörő maradó fogakról. (Ritkák, de léteznek született zománc fejlődési rendellenességek, illetve antibiotikumos kezelések következtében sajnos besötétedhetnek a még elő nem tört fogak is)  Az életmódunknak és a szájhigiéniánknak jelentős szerepe van a fogak fehérségének fenntartásában. Másrészt az adott fog állapota is hatással van annak színére.

Az életmód szerepe a fogak elszíneződésében

Az étkezési szokások: a színes, mint például paradicsomos ételek, piros gyümölcsök képesek egy idő után elszíneződést kiváltani. A teázás, a vörösbor fogyasztása szintén elszíneződést okoz, mely természetes folyamat.

A kávé,kóla, dohányzás erős elszíneződést válthat ki a fogakon is, illetve a dohányzás fogágybetegséget, sőt szájüregi daganatot is okozhat.

Az egészséges és természetes ételeknek, italoknak csupán a fogak felszínét érintő elszínező hatása van, ez ellen az alábbi tanácsokat megfogadva védettek leszünk:

Szájhigiénia és elszíneződött fogak

Pácienseinknek a rendszeres, legalább napi 2x2 perces fogmosást és a fogkefe 3 havi cseréjét javasoljuk. Azonban a nehezen tisztítható területeken, pl. a fogak közötti részen a legnagyobb igyekezet mellett is képződik fogkő, melyet professzionális dentálhigiénés kezelésen távolítunk el.

Otthoni módszerekkel nem lehetséges a fogkő eltávolítása! A kezelést félévente javasoljuk elvégezni. Az otthoni szájápolás és a dentálhigiénés kezelés nem tudják egymást kiváltani, mindkettőnek óriási szerepe van a megelőzésben és az elszíneződések elkerülésében, illetve fogaink egészségének megőrzésében.

Megoldás a besárgult vagy elszürkült fogakra

Amennyiben a teljes fogazatot érinti, de nem fedezhető fel egyéb indok az elszíneződésre, érdemes részt venni egy fogfehérítésen.

Ez lehet rendelői vagy otthoni, a lényeg, hogy hatékony és a fogzománccal szemben kíméletes legyen. Ezt követően a fehérség állapotát érdemes fenntartani a fent leírt szájhigiénés és dentálhigiénés kezelés betartásával. Szükség esetén a fogfehérítés egy idő után megismételhető.

Amennyiben páciensünk fogai színe mellett azok alakján is szeretne változtatni, az esztétikus direkt vagy indirekt héjak jöhetnek szóba. Fogtípustól függően, vannak, akiknek hamar visszaáll a fogszíne, visszasötétedik fogfehérítés után. Ha ők tartós fehérítést szeretnének, nekik is ajánlott a porcelán héj.

A héjak segítségével elérhetjük azt a fehérséget és formát, amire mindig is vágytunk. Dohányosoknak, sokszor kávézóknak ajánljuk, akik nem szeretnének lemondani szenvedélyükről. Rendelőnkben préskerámia héjakat alkalmazunk. Színüket és formájukat tekintve természetes hatásúak, nem tartalmaznak fémet és strapabírók és természethűek.

A fogak alakjának változtatása előtt páciensünknek lehetősége van előre megnézni a végeredményt, anélkül, hogy belevágnánk a kezelésbe. Így megbarátkozhat leendő mosolyával és ha módosítást szeretne vagy kérdése lenne, azt lehetőség van a beavatkozás előtt megbeszélni.

Páciensünk összes fogának védelme és fehérítése direkt héjakkal

Amennyiben az elszíneződés a teljes fogazatot érinti, de az életmódnál mélyebb oka van, szükséges az okok vizsgálata és feltárása.

Előfordulhat például túlzott fogkövesség, mely a fogakra ránőve a páciens számára úgynevezett elszíneződést jelent. Mivel a sok fogkő nem csak esztétikai problémát okozhat, hanem komoly következménnyel, akár az adott fog, vagy több fog elvesztését okozhatja, mielőbb érdemes foglalkozni vele és megszüntetni a kiváltó okot. A fogfehérítés ezután következhet.

Amennyiben az elszíneződés feltűnően csak egy vagy egy-két szomszédos fogat érint, érdemes megvizsgálni az okokat:

Fog elszíneződés, elszürkülés mechanikai sérülés miatt

Általában gyerekeknél fordul elő, de baleset is okozhatja, hogy a fogat megütjük és azt vesszük észre, hogy a fog színe megváltozott, besötétedett. Ez a fog elhalását jelezheti. Ilyenkor gyökérkezelés segíthet a fog megtartásában. A fog kifehérítésében pedig belső fogfehérítés segíthet.

Gyökérkezelt fogak elszíneződése, elszürkülése

Ugyanez vonatkozik a gyökérkezelt fogakra: amennyiben a fog gyökérkezelésen esik át, egy idő után elszürkülhet. Ilyenkor is belső fogfehérítést alkalmazunk. A kezelést csak már gyökérkezelt fogaknál (vagy balesetet szenvedett fogaknál) alkalmazzuk, nem károsítja a fogat és a rendelőben, kontrollált körülmények között végezzük.

Gyökérkezelt fogon cirkonkoronák - belső fogfehérítés és régi koronák cseréje esztétikus préskerámia koronákra

Szeretné elszíneződött fogát ismét fehérnek látni?
Kérdése merült fel?

Hívjon minket mobilról egy kattintással:

+36 70 942 8789

Küldjön nekünk üzenetet!


    Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
    Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek