Esztétikai fogászat

Fogak közötti rés eltüntetése.

Fogak közötti rés eltüntetése

Sok páciens keres fel minket a fogak közötti rés eltüntetése miatt. Előfordul, hogy a hézagos mosoly több mint csupán zavaró esztétikai probléma. Ha a rés olyan helyen van, ahova az ételmaradék könnyen beszorul, az ínygyulladás kockázata is megnő.

Diastema jelentése, kialakulásának okai

A diasztéma egy görög eredetű szó, melynek magyar megfelelője: „rés”, „távolság”. Fogászati kontextusban a diastema jelentése azokra az esetekre utal, amikor a két szomszédos fog közötti tér meglehetősen szembetűnő. Hézag nemcsak az első két metszőfog között lehet, bármely két fog között jelentkezhet.


Kialakulása az alábbi okokra vezethető vissza:


• Gyerekkori ujjszopás
• Nyelvlökéses nyelés
• Ajakfék lenövése
• Fogak aránytalanul kis mérete
• Hiányos fogsor, csírahiány
• Harapási rendellenesség
• Előrehaladott ínybetegség, fogágybetegség

Hogyan történhet a fogak közötti rés zárása?

A fogak közötti rés zárása ma már többféle módszerrel lehetséges, attól függően, hogy mi okozza azt, és milyen a páciens egyéni igénye. Legyen szó esztétikai vagy funkcionális problémáról, a kezelést mindig egy alapos állapotfelmérés előzi meg, ezt követően segítünk a legideálisabb megoldás megtalálásában.

Direkt és esztétikus héj

A fogak közötti rés eltüntetése gyakran könnyedén orvosolható héjakkal. A direkt héj esetében a fog színével megegyező, kompozit restaurációs tömőanyaggal formáljuk újra a fogat, ez akár már az előzetes konzultáció után azonnal lehetséges.


Az esztétikus (porcelán) héj készítésének első lépéseként lenyomatot veszünk, amit továbbítunk a fogtechnikus részére. Ez több időt vesz igénybe, és előfordulhat, hogy a fogak (minimális) csiszolására is sor kerül. A végeredmény viszont maradéktalanul élethű, emellett tartósabb és ellenállóbb megoldás.

Fémmentes korona

Ha a fogak sérültek, vagy nagyméretű, nem megfelelő töméssel vannak ellátva, esetleg korábban gyökérkezelésen estek át, a korona felhelyezése a legkézenfekvőbb. Ilyenkor nemcsak az esztétika helyreállítása a cél, hanem egyben a fogak hosszú távú védelme is. A fémmentes cirkon- és préskerámia korona természetes megjelenést és kényelmes, pontos illeszkedést biztosít. Két ülésben készítjük el: lenyomatot veszünk, fogkő-eltávolítást követően minimális csiszolással előkészítjük a fogakat, végül pedig beragasztásra kerül a fogtechnikus által elkészített pótlás. Amíg a végleges fogkorona megérkezik, a páciens ideiglenes pótlást kap.

Fogszabályozás

A fogak közötti rés eltüntetése előtt sok esetben fogszabályozás lehet szükséges. Ilyen esetek például: egyedül maradó fogak hiánya okozta hézag, elfordult, kiálló fogak, nem megfelelő ívben álló fogak, esetleg túl nagy vagy túl kicsi rés jelenléte. A fogszabályzó készülék lekerülése után tudjuk felhelyezni a héjakat, koronákat.

Ha zavarja a fogai közötti rés, mi segítünk a tökéletes mosoly megalkotásában!

Küldjön nekünk üzenetet!


  Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
  Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek

  Selfie férfi középkoru, orvos asszi PJ_20231201_2039_b

  Szégyellek mások előtt beszélni, mosolyogni!

  Ön is takargatja a fogait mosolygás, beszéd közben? Ha nem akkor biztosan látott már olyasvalakit, aki így tesz. Amikor valakinek felhívják a figyelmét arra, hogy kellemetlen a szájszaga, vagy csúnyák a fogai, rövidesen felveszi azt a szokást, hogy az egyik kezével eltakarja a fogait beszéd vagy mosolygás közben, nehogy mások lássák a fogait.
  Az alábbi cikkben e jelenségnek járunk utána!

  A neten böngészve hamar előkerül a jelenség: „Csúnyák a fogaim, szégyellek fogorvoshoz menni, mit tegyek?”

  A szégyenérzet fokozatosan alakul ki és egy idő után képes megbénítani az ember tudatát, képtelenek leszünk cselekedni. Ennek oka valószínűleg a bizonytalanság és az érzés, hogy valami nem stimmel velem, pedig mindenki más olyan „rendben van”.

  Milyen gondolatok járhatnak ilyenkor a fejünkben?

  • „Biztosan mindenki hülyének néz.”
  • „Nem érek annyit, mint mások.”
  • „Éreztetik, vagy úgy érzem, hogy velem valami nincs rendben.”
  • „Beszóltak a hiányosságom miatt.”

  Hamar kialakul a száj eltakarós szokás, aminek a következménye a bezárkózás, valamint hogy nyilvános helyen csak így leszünk hajlandók beszélgetni.

  A száj eltakarása ilyenkor egy jelzés arra, hogy egyedül vagyok a problémámmal. Eltakarom a számat, elbújok mögé. Szeretnék a lehető legkisebbre zsugorodni azért, hogy lehetőleg senki ne vegyen észre!

  Mi a megoldás a száj eltakarása ellen?

  Sajnos a tünetek nem oldódnak meg attól, hogy elfedjük őket. A kellemetlen lehelet akkor is érződik, ha eltakarjuk az arcunkat. A rossz fogak csak még tovább romlanak akkor, ha nem gondoskodunk a gyógyításukról!

  Nézzünk hát szembe a problémával és álljunk a sarkunkra!

  Nézzünk bele a tükörbe és vizsgáljuk meg alaposan a mosolyunkat!

  Kérjük meg egy szerettünket, barátunkat, hogy őszintén mondja el, hogy milyen a leheletünk!

  Ha megvan az első lépés, azaz elfogadtuk, hogy valami nem stimmel a fogainkkal vagy fogínyünkkel, akkor járjunk utána az interneten, keressünk egy olyan rendelőt, ahol kezelik ezt a problémát és válasszunk szimpatikus fogorvost!

  Nézzük meg a többi munkatárs fotóját is, hogy kedvesnek, empatikusnak tűnnek-e, a rendelővel együtt.

  Bátran hívjuk fel a rendelőt, mondjuk el, hogy nem szívesen mosolygunk vagy beszélgetünk társaságban és ennek a fogaink állapota az oka. Vázoljuk fel a panaszunkat és tegyük hozzá azt is, ha félünk a fogorvostól.

  Így kellően tájékozott lehet a telefonban válaszoló munkatárs, akivel időpontot egyeztethetünk.

  Amiben biztosak lehetünk:

  -          A rendelőben azért dolgozunk, hogy segítséget nyújtunk és az elmondottak alapján kezelést vagy vizsgálatot javasoljunk.

  -          A célunk az, hogy a félős páciensek egyre oldottabbak, bátrabbak legyenek.

  -          Az egészségügyben nap mint nap találkozunk félénk, fogorvostól szorongó új páciensekkel, ez a fogászatban megszokott.

  -          Nem létezik olyan titulus, hogy a világ legrondább fogai – mi azért dolgozunk, hogy megoldjuk ezeket a helyzeteket.

  -          A kellemetlen lehelet elmúlik, nekünk a kiváltó okot kell megszüntetni.

  E cikken keresztül is üzenjük a mosolyukat takargató pácienseknek, hogy vegyenek egy kis bátorságot, mi pedig szeretettel és empatikus hozzáállással várjuk őket a Mosoly Dental Kozmetikai Fogászaton.

  Küldjön nekünk üzenetet!


   Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
   Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek

   Férfi tükör PJ_20231201_2037

   Fémkerámia korona, híd

   Fémvázas koronákat évtizedek óta alkalmaznak a fogászatban. Bár azóta modernebb megoldások is elterjedtek, a fémkerámia még mindig kedvelt és keresett megoldás. Rendelőnkben is alkalmazzuk, igaz, új köntösben, új szempontok alapján.

   Megújult fémkerámia korona, híd – miben más, mint régen?

   A több évtizedes tapasztalat a fémkerámia fogpótlásokkal lehetővé tette azt, hogy tökéletesítsünk az alkalmazásukon!

   Régi koronáknál például jellemző, hogy kinézetre csempefehérek, itt-ott átüt rajtuk a fémváz színe. Ma már azonban több rétegben történik a leplezés, vagyis a korona formájának kialakítása, valamint a modern festési eljárásoknak köszönhetően nem kell attól tartani, hogy nagyon mű lesz a hatás.

   A régi fémvázas fogpótlásoknál jellemző volt az is, hogy nem záródtak tökéletesen a foghoz és egy idő után elkezdték irritálni a fogínyt: az íny a korona körül vörösessé, gyulladttá változott, felhúzódott és a korona fogíny felőli részénél szürke ínyszél alakult ki. A fogorvosi szakma fejlődésével azonban ma már vállasan alakítjuk ki a fogpótláshoz a fogat. Ez azt jelenti, hogy a korona egy peremre, vállra „ül rá”, ezáltal pontosabban záródik, nem irritálja a fogínyt és nem alakul ki a szürke ínyszél. Valamint a fognyakra egy speciális kerámia réteg kerül, ami teljesen elfedi a régi szürkeséget.

   Régen a széli záródás sem volt olyan pontos mint most: nem is lehetett, mert nem alkalmaztak olyan szintű nagyítást, mint ma. A mai, többszörös nagyításban végzett fog előkészítésnek és a precíz fogtechnikusi szakmai és technikai háttérnek, precíz megmunkáló eszközöknek köszönhetően nagyon nagy pontossággal készülnek a fémkerámia koronák is.

   Mikor alkalmazzuk a fémkerámia koronákat a Mosoly Dental rendelőjében?

   • Kedvezőbb az áruk és sokoldalú alkalmazhatóságuk miatt a fémkerámia koronák valószínűleg sokáig velünk maradnak.
   • Elsősorban hátsó, rágó fogaknál szívesen alkalmazzuk
   • Hátsó régióban található híd esetén is, ahol túlságosan nagy a fesztávolság és emiatt például a cirkóniumkerámia nem jöhet szóba.
   • Fog implantátum esetén is, több páciensünk is szívesen választja a fémkerámia koronát.
   • Ahol nagyobb rágóerővel találkozunk, erősebb rágással rendelkező páciensek híd pótlásánál. ( Mivel a fémkerámiának nagy előnye, hogy nem csak erős, de rugalmas is, vagyis nem törik el, inkább hajlik, ellentétben a cirkonnal, ami bár erős, nem rugalmas, vagyis nagyobb fesztávú hidaknál törhet.)

   Összefoglalva, a fémkerámia korona és híd régi, jól bevált és tartós megoldás, melyet újragondolva és a megfelelő funkciók ellátására a mai napig szívesen alkalmazunk!
   Kozmetikai fogászatunkon a rágást, harapást és az esztétikát figyelembe véve tökéletesítjük mosolyát. Szeretettel várjuk rendelőnkben!

   Küldjön nekünk üzenetet!


    Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
    Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek

    Ossza meg másokkal is!

    mosolydental-logo-279

    Bemutatkozás

    Fogászati rendelőnk Budapesten, a IX. kerületben működik. Esztétikai fogászat, mosolytervezés a specialitásunk.

    Alapelvünk és munkamódszerünk is a MOSOLY. Célunk, hogy amikor Ön beül a fogorvosi székbe, nyugodt és jókedvű legyen - hogy elfelejthesse a fogorvostól való félelmet. Ezért lett a nevünk Mosoly Dental.

    Kövessen minket

    Elérhetőség

    1092 Budapest, Kinizsi utca 35. fsz/2. Kapucsengő: 3

    +36 70 942 8789
    info@mosolydental.hu

    Rendelési idő
    Hétfő: 08:00 - 14:00
    Kedd: 09:00 - 19:00
    Szerda: 08:00 - 14:00
    Csütörtök: 09:00 - 19:00
    Péntek: 08:00 - 19:00

    Copyright 2023 ©  Minden jog fenntartva