Manapság a fogak pótlására az egyik legkorszerűbb megoldás a fog implantátumok beültetése. A beültetés a fog gyökéri részét pótolja, a fog koronájának pótlása leggyakrabban a gyógyulási idő után történik. Maga az implantátum titánium anyagból készül, így az emberi szervezet számára teljesen befogadható. Nagy előnye, hogy foghiány esetén, saját foganyag vesztése nélkül képesek vagyunk pótolni az elvesztett fogakat. Teljes fogatlanság esetén, készíthetünk segítségével fix pótlást, vagy a kivehető fogsort is képes stabilabbá tenni. Különféle variációk közül részletes előzetes tervezés alapján a kezelőorvos a pácienssel egyetértésben választja ki a legmegfelelőbb fogpótlás típust.

Fogászati implantátum felépítése

A legmegbízhatóbb implantátumok kétfázisúak közé tartoznak. Ez azt jelenti, hogy első fázisban a fog gyökéri része kerül beültetésre. A gyógyulási idő letelte után a második fázis részeként egy felépítmény rész és egy koronai rész kerül pótlásra. Így a három rész együttesen alkotja a teljes implantátumos fogpótlást.

Implantátumra készülő fogpótlás 3 részből áll:

 • Implantátum csavar: ez pótolja a fog gyökéri részét a csontban
 • Felépítmény: olyan, mint a természetes fogaknál a lecsiszolt csonk, erre fog készülni a leendő korona.
 • Korona: készülhet fémkerámia vagy cirkónium anyagból.

A pótlást 2 féle módon rögzíthetjük:

 • Csavaros rögzítés: ilyenkor a felépítmény és a korona egy kis csavarral, a korona felszínén lévő lyukon keresztül rögzülnek az implantátumhoz. A kezelés végén ezt a lyukat fogszínű tömőanyaggal zárjuk, így láthatatlanná válik. Előnye, hogy amennyiben bármilyen gond lenne az implantátummal, a koronát sérülésmentesen ki tudjuk csavarni, majd visszahelyezni, nem kell újat készíteni. Az esetek nagy részében ezt a megoldást választjuk rendelőnkben.
 • Ragasztott megoldás: az elkészült pótlást végleges ragasztóanyaggal rögzítjük a felépítményhez.

Az, hogy melyik módszert választjuk, esetfüggő.

Mikor lehetséges a fogimplantáció?

Alap helyzetben akkor végezhető fog implantálás, ha a meglévő csontállomány megfelelő vastagságú, szélességű és minőségű.

Azonban előfordulnak olyan esetek, amikor a meglévő csontállomány nem elég az implantátum beültetéséhez. Ilyenkor lehetséges a csont műtéti úton való pótlása. Hogy a csontpótlás kivitelezhető-e, a szájsebész feladata eldönteni. Nagyban függ a meglévő csontmennyiségétől, és attól, hogy milyen régóta áll fent a foghiány.

Általában a csontpótlás és az implantátum beültetése között 3-6 hónapnak kell eltelni. Előfordulnak azonban olyan esetek, amikor a két beavatkozás egy kezelés alatt történik.

Mikor ajánlott a fog implantátum?

Már egy fog hiánya esetén is ajánlott fog implantátumot készíttetni, kifejezetten akkor, ha a hiányt határoló fogak teljesen egészségesek. Másik megoldás ilyenkor a híd készítése lehet, ami azonban a hiányt határoló fogak csiszolásával jár. Leginkább indikált implantátumos fogpótlás alkalmazása a sorvégi, azaz utolsó fogak hiányának előfordulásakor, hiszen ilyenkor másodlagos választásként csak a kivehető pótlások jöhetnek szóba.

Mikor nem ajánlott a fog implantátum?

● Fiatal korban, amíg az állcsontok nem fejlődtek ki rendesen

● Erős dohányzás esetén

● Súlyos cukorbetegség, vérképzőszervi betegség esetén

● Bizonyos gyógyszerek szedése esetén (például csontritkulás elleni gyógyszer)

● Sugár- és kemoterápia után

Milyen fajta implantátumos fogpótlások léteznek?

 • Fix implantátumos fogpótlások: A fix implantátumos fogpótlások két módon rögzülhetnek; lehetnek ragasztottak, vagy csavarozhatóak. Rendelőnkben a csavarozható verziót részesítjük előnyben, mert azok a fogpótlás rongálása nélkül eltávolíthatók, illetve ha a későbbiekben probléma adódna, az könnyen orvosolható.
 • Kivehető implantátumos fogpótlások: A kivehető implantátumos fogpótlásoknak is van fix része, retenciója, mely a foggyökér implantátumokon rögzül. A pótlás felső része azonban kivehető, így a legnagyobb előnye a jó tisztíthatósága.

Implantátumos fogpótlások fajtái:

 • Koronák
 • Hidak
 • Körhidak
 • Stéges fogpótlások
 • Retención rögzülő kivehető fogpótlások

Hogyan készülj fel az implantációra?

Az implantációs fogpótlás előtt fontos, hogy egy részletes szájüregi vizsgálat során a fogorvos felmérje az általános szájhigiéniádat és a fogaid állapotát - ebbe beleértjük a 3 dimenziós CBCT-felvételt, hogy pontos képet kapjunk a csontállomány állapotáról és az implantátum helyéről. A CT felvétel készítése elérhető a rendelőnkben és mindössze 20 másodpercet vesz igénybe, ezzel igazán felgyorsítva a tervezési folyamatot.

Fontos a megfelelő szájhigiénia, ezért a beavatkozás előtt célszerű egy alapos fogkő-eltávolítás, ezáltal is csökkentve a baktériumok számát a szájban. Legalább egy-két héttel a műtét előtt javasoljuk abbahagyni a dohányzást.

A beavatkozás napján a megfelelő étkezésről konzultálni kell a fogorvossal, általában könnyű étkezést javaslunk. Fontos, hogy a beavatkozás utánra szervezd meg a hazajutást és gondoskodj arról, hogy legyen, aki segít a felépülés időszakában.

Fog implantátum beültetés menete

A fogbeültetés helyi érzéstelenítésben történik, így teljesen fájdalommentes. A beavatkozás során a kezelőorvos kialakítja a csontban az implantátum helyét. Ezek után kerül becsavarásra az implantátum. Két módon fejeződhet be a kezelés:

 1. A fog implantátum lezárása zárócsavarral történik, és felette az ínyt teljesen összevarrják, a varratok 7-10 napon belül kerülnek eltávolításra. 3-6 hónap múlva a gyógyulást követően a zárócsavart gyógyulási csavarra cserélik, ami már az íny szintje felett van.
 2. A műtét végén, esettől függően, rögtön bekerülhet a gyógyulási csavar. A gyógyulási időt ugyanúgy meg kell várni, hogy az implantátum csontosodása teljes legyen.

Implantáció utáni időszak

 • Pár napig fennállhat érzékenység, de ez fájdalomcsillapító alkalmazásával kordában tartható.
 • Az érintett terület beduzzadhat, ezt hűtéssel lehet mérsékelni. Jégzselét vagy jégakkut valamilyen textilbe becsavarni és azzal hűteni 10 percig, majd ugyanennyit szüneteltetni.
 • A felírt antibiotikumot végig be kell szedni!
 • A varratszedésig kerülni kell a tejet, tejtermékeket, forró, fűszeres és apró magvas ételek fogyasztását.
 • A sebbel légy nagyon óvatos! Lehetőség szerint ne piszkáld, viszont puha sörtéjű fogkefével fontos óvaton tisztán tartani a varratokat.
 • Kerülni kell az alkoholt és a dohányzást, mert ezek befolyásolják a gyógyulás folyamatát.
 • A varratokat 7-10 napon belül ki kell szedni, de addig nem szabad őket húzogatni.
 • A beavatkozást követő napokban nem szabad megterhelő fizikai munkát végezni, uszodába járni, szaunázni.
 • A kezelés végén kapott dokumentumot, ami igazolja az implantátum fajtáját, méretét, meg kell őrizni.

Mik a jelei, ha valamilyen gond van a gyógyulás során?

 • Erős, nem csillapodó vérzés
 • Belázasodás
 • Fájdalomcsillapítóra sem múló erős fájdalom

Így lesz „örök” életű a fog implantátum

Az implantátum tartósságának megőrzése érdekében fontos a helyes fogmosási technika elsajátítása és alkalmazása, különös tekintettel a pótlás körüli területekre. Napi szinten végezz fogköztisztítást, beleértve az implantátum melletti részeket is.

Ha hídpótlásod van, kiemelten fontos a híd alatti terület alapos tisztítása, amihez speciális fogselymet érdemes használni.

Az implantátum állapotának nyomon követése érdekében rendszeres fogászati kontroll ajánlott, évente készített kontroll-röntgenfelvétellel. Ezen kívül, fél évente javasolt egy fogkő eltávolításra is bejelentkezni a szájüreg egészségének megőrzése érdekében.

Fontos megjegyzés, hogy a fog implantátum élettartama a páciens biológiai típusán is múlik, pl. gyógyulási hajlam, íny biotípusán. Amennyiben az implantátum beültetése után nem megfelelő mennyiségű a feszes íny az implantátum mellett, úgy biztosan szükség lesz annak pótlására.

Fog implantátum árak

Straumann implantátum

250.000.- HUF
ICX Implantátum
190.000.- HUF
Csontpótlás műtéti díj 1-2 fognál
65.000.- HUF
Csontpótlás műtéti díj 3-4 fognál
105.000.- HUF
Bio Oss csontpótlóanyag
65.000.- HUF-tól
Bio Guide membrán
85.000.- HUF-tól
Arcüreg emelés
105.000.- HUF
Implantátum felszabadítás + ínyformázó csavar behelyezés

30.000.- HUF

Fog implantátum gyakori kérdések és válaszok

A fog implantátum egy mesterséges foggyökér, általában titániumból készül, amelyet sebészeti úton ültetnek be az állcsontba a hiányzó fog helyére. Az implantátum a csonttal összenő, majd erre rögzül a fogpótlás, legyen az korona, híd vagy akár teljes fogsor. Stabil és tartós fogpótlást biztosít, amely funkcionálisan és esztétikailag is hasonlít a természetes fogakhoz.

A parodontális sínezés egy másik gyakori módszer, ahol a mozgó fogakat egy sínnel rögzítik egymáshoz, csökkentve ezzel a mozgást és elősegítve a gyógyulást.

Súlyos esetekben sebészeti beavatkozásokra, mint például csontregenerációs eljárásokra lehet szükség, amelyek célja a támogató szövetek helyreállítása. Ezek a kezelések, kombinálva a helyes szájápolási rutinnal, segíthetnek a mozgó fogak rögzítésében és a további károsodás megelőzésében.

A fog implantátum beültetése helyi érzéstelenítéssel történik, így a páciens nem érez fájdalmat a műtét alatt. A beavatkozás után enyhe kellemetlenségek, duzzanat és fájdalom jelentkezhetnek, amelyek általában néhány nap alatt elmúlnak. Ezeket a tüneteket fájdalomcsillapítókkal és jegeléssel lehet enyhíteni. A legtöbb páciens a beültetés utáni első héten visszatérhet mindennapi tevékenységeihez. Speciális esetekben (külön kérésre) a fog implantátum altatásban vagy bódításban is beültethető. A részletekről érdeklődj telefonon vagy emailben!

A fog implantátum gyógyulási ideje általában 3-6 hónap, mivel ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az implantátum teljesen integrálódjon a csontba, ezt osseointegrációnak nevezik. Ebben az időszakban a páciensnek különösen fontos a megfelelő szájhigiénia fenntartása és a kezelőorvos utasításainak követése, hogy elkerülje a fertőzéseket és biztosítsa a sikeres beültetést.

A fog implantátumok megfelelő gondozással „örök életűek”, akár egy életen át is tarthatnak. Ez persze csak akkor érhető el, ha a rendszeres fogmosást, fogköztisztítást, a fogorvosi ellenőrzéseket, továbbá a fogkő eltávolítást sem hanyagolja el a páciens. Az implantátumok anyaga rendkívül tartós, de az íny és a csont egészségének megőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon is stabilak maradjanak.

Nem mindenki alkalmas fog implantátum beültetésére. A sikeres implantációhoz megfelelő csontállomány szükséges, és a páciens általános egészségi állapotának is jónak kell lennie. Bizonyos betegségek, például a súlyos cukorbetegség, a csontritkulás vagy a dohányzás negatívan befolyásolhatják az implantátum gyógyulását. A fogorvos részletes kivizsgálással és konzultációval dönti el, hogy a páciens alkalmas-e az implantációra.

A fogimplantátumok költségei nagyban változhatnak, függően az implantátumok számától, típusától és az alkalmazott anyagoktól. Az aktuális árakról az árlistánkban tájékozódhatsz.

 

Az implantátumok számos előnnyel rendelkeznek, ide sorolható többek között a természetes fogakhoz hasonló megjelenés és funkcionalitás. Stabilitást biztosítanak, így a rágás és beszéd nem jelent problémát. Az implantátumok megakadályozzák a csontvesztést és az arc struktúrájának változását, amelyek gyakran előfordulnak fogvesztés után. Emellett hosszú távú megoldást kínálnak a hagyományos fogpótlásokkal szemben.

 

Az implantátumok ápolása hasonló a természetes fogakéhoz. Naponta kétszer kell fogat mosni, különös figyelmet fordítva az implantátum körüli területekre. Fogköztisztítással, fogselyemmel vagy interdentalis kefével kell tisztítani a fogak közötti réseket. Rendszeres fogorvosi ellenőrzés és professzionális tisztítás is szükséges, hogy elkerüljük a fertőzéseket és a fogkő lerakódását, ezzel biztosítva az implantátum hosszú élettartamát.

 

Küldjön nekünk üzenetet!


  Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
  Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek