Van, akinek ebben rejlik a vonzereje, mást pedig kifejezetten zavar a metszőfogai között kialakult rés, más szóval diastema. Amennyiben a harapási funkcióval egyébként minden rendben van (ezt is érdemes egy vizsgálaton felmérni!), a két első metszőfog közötti rés zárása egyéni döntés.

A fogak közötti rés eltüntetése sokak számára jelenthet megoldást, amennyiben a megjelenésükben szeretnének változást elérni. Sokan úgy érzik, hogy ez a kis térkitöltés javítja megjelenésüket, növeli önbizalmukat. Mások viszont megszokták vagy éppen szeretik ezt a jellegzetes vonást, és nem tartják szükségesnek a változtatást.

Döntésükben fontos szerepet játszhat az is, hogy milyen társadalmi vagy kulturális normák vannak érvényben környezetükben az esztétikai megjelenéssel kapcsolatban. Az ilyen típusú beavatkozások, mint például a diasztéma kezelés, ma már számos korszerű fogászati technikával elérhetőek.

[ELŐTTE-UTÁNA KÉPEK / ILLUSZTRÁCIÓ / VIDEÓ]

Zavaró rés a fogak között?

Ha nem mersz teli szájjal, fogakkal mosolyogni, ha beszéd közben gyakran a szád elé emeled a kezed, akkor érdemes elgondolkodni a diastema zárásán. A fogak közötti tág rés számos esetben zavaró lehet, befolyásolhatja a beszédet és a hangképzést is. Kialakulhat veleszületett foghiány következtében, vagy foghúzás miatt. Ráadásul a diastema sokszor nem csak az első metszőfogak között jelentkezik. Rágófogaknál az esztétikai kellemetlenség mellett az egészséges harapást is befolyásolja, ezért érdemes konzultáción megmutatni.

Ha zavar, hogy a fogaid közötti rés miatt mások előtt nem tudsz szabadon mosolyogni, vagy ha úgy érzed, hogy ez befolyásolja az önképedet, érdemes komolyan fontolóra venni a fogorvos általi kezelést.

A modern fogászati technikák lehetővé teszik, hogy gyorsan és hatékonyan orvosolható legyen ez a probléma. A diasztéma kezelésének lehetőségei között szerepelhetnek tömések, fogszabályozás vagy akár pótlások is, attól függően, hogy milyen a páciens egyéni helyzete. Ne feledd, a fogorvossal való egyeztetés során mindig tájékoztasd mindenről, ami a fogaid állapotát vagy az egészségedet érinti.

Fogak közötti rés zárásának lehetőségei

Ma már számos megoldás áll rendelkezésre ahhoz, hogy a lehető legtermészetesebb módon, az ép foganyag kímélésével kisebbé varázsoljuk a zavaró rést.
A fogak közötti rés eltüntetése előtt is lehetőség van előre megtervezni a mosolyt, ha biztosra mennél, ne hagyd ki!

1. Direkt héj – azonnal, egy ülésben

Amennyiben gyors és egyben szép megoldást szeretnél, és az állapotfelmérésen megállapítható, hogy funkcionálisan is jó megoldás, a direkt héj jó választás a diastema megszüntetésére. Az ép foganyagot kímélő, esztétikus és akár egy ülésben elkészíthető.

A fogat esztétikusan, tömőanyag segítségével építjük fel úgy, hogy eltűnjön a zavaró rés. Az eredmény pedig teljesen természetes, élethű.

Tág fogrés (diastema) megszüntetése esztétikus préskerámia héjakkal

Ez a fajta beavatkozás nemcsak, hogy gyorsan és hatékonyan orvosolja a problémát, hanem hosszú távon is fenntartható megoldást nyújt. A direkt héjak készítése során alkalmazott anyagok magas minőségűek, ami garantálja, hogy az új fogazat tartós és ellenálló legyen. Emellett ez a technika lehetővé teszi a szín és forma pontos beállítását is, így a végeredmény tökéletesen illeszkedik a többi fogadhoz, és az egész mosolyod harmonikus lesz. Ezáltal nemcsak esztétikailag, hanem funkcionálisan is ideális megoldást jelent a diastema kezelésére.

2. Esztétikus porcelán héj – leheletvékony, tökéletes esztétikájú, tartós megoldás

A korszerű, leheletvékony porcelán héjak esztétikája kimagasló.

Fogak közti rések zárása porcelán héjakkal

Két ülésben készül el: első alkalommal megtörténik az előkészítés és a lenyomatvétel, a második alkalommal pedig a felhelyezés. A porcelán héj nem tartalmaz fémet. A vékonysága révén óvja a meglévő fogunkat, de emellett tartós is. Amennyiben a rés elegendő helyet biztosít, előfordul, hogy nincs szükség előkészítésre, vagyis semennyit nem kell elvenni a foganyagból.

Ha a rés eltüntetése mellett a fogak színének fehérítése a cél, ezt a megoldás is ajánljuk. A világsztárok mosolya is héjakkal készül, ettől olyan egészséges, fehér színű.

3. Fémmentes koronák – cirkonkorona vagy préskerámia porcelán korona

Amennyiben a fogak egy része hiányzik, vagy nagyobb védelemre szorul, korona készítését javasoljuk a fogak közötti rések eltüntetésére. Tökéletes esztétikájú és hosszú távú megoldás a fogak védelmére.

Két ülésben készül, melyből az első a lenyomatvétel, a második a rögzítés. Koronakészítés előtt is lehetőség van előre megtervezni a mosolyt, hogy páciensünk olyan megoldást kaphasson a diastema zárására, amilyet megálmodott.

Ezek a fémmentes koronák nemcsak funkcionális védelmet nyújtanak a fogaknak, hanem esztétikailag is felülmúlják a hagyományos fémvázas megoldásokat. Az anyagok, mint a cirkon vagy a préskerámia, rendkívül erősek és ellenállóak, emellett természetes fényük és átlátszatlanságuk miatt a természetes fogakhoz hasonló megjelenést biztosítanak.

A koronák élettartama hosszú, így nemcsak azonnali, hanem tartós megoldást is kínálnak a diastema és egyéb fogászati problémák kezelésére.

4. Fogszabályozás

Gyermekkorban, amennyiben a vizsgálat megállapítja, hogy funkcionálisan is szükséges a fogazati eltérések korrigálása, fogszabályozással is lehetőség van a fogak közti rések megszüntetésére. A fogszabályozás idejét a szakorvos a vizsgálatot követően állapítja meg.

A fogszabályozás egy különösen hatékony módszer, mivel nem csak az esztétikai problémákat, de a rágási funkciókat is javítja. Korai beavatkozással megelőzhetőek a későbbi komplikációk, mint például a kopások és egyéb állkapocs-problémák. A fogszabályozó készülékek ma már számos típusban és színben elérhetőek, így a gyermekek számára is vonzóvá tehető a viselésük. A kezelési tervet mindig személyre szabottan állítjuk össze, figyelembe véve a páciens életkorát, fogazatának állapotát és a kezelési célokat.

A fentiekből látszik, hogy van megoldás arra, hogy a tág rések miatti kellemetlenség elmúljon. Tegye fel kérdését, jelentkezzen be konzultációra és megvizsgáljuk, majd megbeszéljük, hogy melyik megoldás lehet az Ön számára a legmegfelelőbb.

A fentiekből látszik, hogy van megoldás arra, hogy a tág rések miatti kellemetlenség elmúljon. Tedd fel a kérdéseidet, jelentkezz be konzultációra és megvizsgáljuk, majd megbeszéljük, hogy melyik megoldás lehet a számodra a legmegfelelőbb. Ezen a találkozón tájékoztatni fogunk a diastema zárás áráról is, így teljes képet kapsz arról, mire számíthatsz, ha döntést hozol.

Érdekesség

Néhány világsztár, metszőfogaik közt nagyobbacska résekkel:

 • Madonna
 • Vanessa Paradis
 • Amy Winehouse
 • Brigitte Bardot
 • Anna Paquin
 • Elijah Wood
 • Chris Martin
 • Woody Harrelson
 • Eddie Murphy

 

Gyakran ismételt kérdések a mozgó fogakkal kapcsolatban

A mozgó fogak stabilizálására több kezelési lehetőség is rendelkezésre áll, attól függően, hogy mi okozza a mozgékonyságot. A professzionális tisztítás és mélytisztítás (kürettálás) célja a gyulladás és fertőzés kezelése, ami gyakran a mozgékonyság egyik legalapvetőbb oka.

A parodontális sínezés egy másik gyakori módszer, ahol a mozgó fogakat egy sínnel rögzítik egymáshoz, csökkentve ezzel a mozgást és elősegítve a gyógyulást.

Súlyos esetekben sebészeti beavatkozásokra, mint például csontregenerációs eljárásokra lehet szükség, amelyek célja a támogató szövetek helyreállítása. Ezek a kezelések, kombinálva a helyes szájápolási rutinnal, segíthetnek a mozgó fogak rögzítésében és a további károsodás megelőzésében.

A kezelés tartóssága számos tényezőtől függ, beleértve a páciens együttműködését, a szájápolási szokásokat és az alapvető egészségügyi állapotot. Ahhoz, hogy az eredmény minél tovább fenntartható legyen, fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés és megfelelő szájhigiénia. A kezelés utáni időszakban fontos, hogy mindig kövesd a kezelőorvosod tanácsait, beleértve a dohányzásról való leszokást, és az egészséges étrendet is. A páciens utógondozási terv iránti elkötelezettsége jelentősen befolyásolja a kezelés hosszú távú sikerességét.

Nem minden mozgó fog menthető meg. A meglazult fogak megmentésének esélye és lehetősége elsősorban a mozgékonyság mértékétől és okától, valamint a környező szövetek állapotától függ. Enyhe vagy közepes fogmozgás esetén, amikor a csontpusztulás még nem érte el a kritikus szintet, és a parodontális szövetek károsodása még visszafordítható, a megfelelő kezelésekkel - például kürettálással vagy sínezéssel - javítható a helyzet.

Súlyos fogmozgás esetén, amikor jelentős csontvpusztulás és szövetkárosodás áll fenn, a fogak megmentése már nem mindig lehetséges. Ilyenkor gyakran javasoljuk a fog eltávolítását és helyettesítését, hogy megőrizhessük a maradék fogazat egészségét és funkcionalitását.

Bár néhány házilagos módszer enyhítheti a tüneteket vagy segíthet a szájhigiénia fenntartásában, fontos hangsúlyoznunk, hogy a mozgó fogak kezelése komplex probléma, amely magas szakértelmet igényel és szakorvosi beavatkozást kíván. A házilagos módszerek nem helyettesíthetik a fogorvosi kezelést, különösen, ha a fogmozgás oka valamilyen parodontális betegségből fakad vagy más súlyos állapot áll fenn.

Küldjön nekünk üzenetet!


  Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
  Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek