Az elszürkült fog, az aszimmetria, a túl kicsi fog olyan esztétikai probléma lehet, amelyre nem gondolnánk, hogy van megoldás. Az esztétikai fogászat a fogászati héj segítségével kínál megoldást a problémára.

A foghéjak széles körben elterjedtek azok körében, akik a mosolyukon szeretnének javítani, de kerülnék a hosszadalmas és komolyabb fogászati eljárásokat. Ez a kezelés nem csak azoknak jelenthetnek ideális megoldást, akik színbéli vagy formai korrekcióra vágynak, hanem azok számára is, akiknek az egyenetlen fogak vagy rések okoznak gondot.

A modern fogászati technológiák lehetővé teszik, hogy a fogászati héjak rendkívül természetes megjelenésűek legyenek, tökéletesen illeszkedjenek a páciens többi fogához, így az eredmény nemcsak esztétikailag vonzó, hanem hosszú távon tartós.

[ELŐTTE-UTÁNA KÉPEK / ILLUSZTRÁCIÓ / VIDEÓ]

Mi az a fogászati héj?

A foghéj olyan kerámiából készülő vékony, gyakran körömvékonyságú lap, amely a mosoly átalakítására, szépítésére szolgál. A héjak segítségével gyönyörűen lehet harmonizálni a fogak állását, elfedni a letört vagy elszürkült fogakat, fogterületeket.

A fogászati héjak alkalmazása során a fogorvos először egy vékony réteget csiszol le a fog elülső felületéről, hogy helyet biztosítson a héjnak. Ezután a fogtechnikus által készített, pontos méretre szabott kerámia héjat speciális ragasztóval rögzítik a fogra. A végeredmény egy természetesen szép mosoly, amely tökéletesen illeszkedik a páciens arcának és mosolyának stílusához. A kerámia anyaga miatt a héjak rendkívül tartósak és ellenállnak a mindennapi használat során fellépő kopásnak és elszíneződésnek.

A héjak különféle színárnyalatokban és formákban készülhetnek, így mindenki számára lehetőség nyílik arra, hogy az igényeinek megfelelően személyre szabja a fogai megjelenését. A fog héjak ideális megoldást kínálnak azok számára, akik gyorsan és hatékonyan szeretnének javítani foguk esztétikai hibáin anélkül, hogy jelentős fogszövet-eltávolításon esnének át.

Milyen problémákra kínálhat megoldást a foghéj?

 • Sárgás, elszíneződött fogak
 • Letört fogak
 • Előre álló, befelé forduló fogak
 • Réses fogak
 • Nagyon szuvas elülső fogak
 • Nagymértékben hiányzó fog részek
 • Gyökérkezelt fogak
 • Aszimmetrikus első fogak
 • Fogak hosszabbítása vagy kisebbítése
 • Teljes mosoly átalakítás
 • Instant fogszabályozás

Foghéj típusok

A fogászati héjak két fő kategóriába sorolhatók: direkt héjak és porcelán héjak. Mindkét típus jelentős előnyöket kínál a fogászati esztétikában, segítve a pácienseket abban, hogy mosolyukat személyre szabott és esztétikailag vonzó módon javíthassák.

A direkt héjak akár egy látogatás alatt is elkészíthetők, mivel közvetlenül a páciens fogain alkalmazzák őket a rendelőben. Ezek gyors és költséghatékony megoldást nyújtanak kisebb esztétikai korrekciókra.

Ellenben a porcelán héjak magasabb szintű esztétikai és tartóssági opciót kínálnak, mivel laboratóriumi körülmények között készülnek, így az alkalmazásuk pontosabb és a végeredmény természetesebb megjelenésű lehet. Ezek általában több, legalább 3 látogatást igényelnek a fogorvosnál, de hosszabb távon kiváló minőséget és tartósságot biztosítanak.

Mindkét típusú fogászati héj segíthet a pácienseknek abban, hogy önbizalmukat növelve, boldogabban mosolyoghassanak. Az esztétikai célú fogászati beavatkozások során a fogorvosokkal folytatott alapos konzultáció segít kiválasztani a legmegfelelőbb típust és kezelési tervet az egyéni igényeknek megfelelően.

Foghéj pótlás lépései

A foghéj pótlás egy viszonylag egyszerű és kevésbé invazív eljárás, amelyet az esztétikai fogászatban alkalmazunk a fogak megjelenésének javítására. Az eljárás során a következő lépéseket követjük:

 1. Konkrét célkitűzések megbeszélése: Kezdetben a pácienssel részletes konzultációt tartunk, ahol megbeszéljük, milyen esztétikai változtatásokat szeretne elérni. Megvizsgáljuk a fogak jelenlegi állapotát, és átbeszéljük a lehetséges kezelési opciókat.
 2. Fogak előkészítése: A foghéj elkészítéséhez minimális fogszövet eltávolítása lehet szükséges, ami általában 1-1,5 mm vastagságú lecsiszolást jelent a fog elülső felszínén. Ez a lépés biztosítja, hogy a héj tökéletesen illeszkedjen és természetesnek tűnjön.
 3. Lenyomatvétel és viaszmintázat: Miután előkészítettük a fogakat, lenyomatot veszünk, amit elküldünk a fogtechnikus számára. Ha a páciens kéri, viaszmintázatot is készíthetünk, ami lehetővé teszi számára, hogy vizuálisan megtekinthesse, milyen lesz az új mosolya.
 4. Ideiglenes héjak viselése: Míg a végleges kerámia héjak elkészülnek, ideiglenesen műanyag héjakat helyezünk a páciens fogaira. Ezek az ideiglenes héjak segítenek megvédeni a fogakat, és lehetővé teszik a páciens számára, hogy megszokja az új fogazat érzetét.
 5. A végleges héj felszerelése: Amint a fogtechnikus elkészül a kerámia fogászati héjakkal, a páciens visszatér a fogorvosi rendelőbe, ahol speciális ragasztó segítségével rögzítjük azokat a fogakra. Ez a lépés az utolsó finomhangolásokat is magába foglalja, hogy biztosítsuk a tökéletes illeszkedést és funkciót.
 6. Utókezelés és gondozás: A héjak felhelyezése után utasításokat adunk a páciensnek a megfelelő szájhigiéniai gyakorlatokról és az új héjak gondozásáról, hogy hosszú távon megőrizzék szépségüket és funkciójukat.

Fogászati héjak anyaga

A héjak különböző típusú kerámiákból készülnek. A fogorvos- fogtechnikus páros az előzetes tervezés alapján, minden esetben a pácienssel együtt dönti el, hogy az adott fogakra mely kerámia típus a legideálisabb, azaz melyik héjkerámia jelenti a legkiválóbb esztétikai megoldást a problémára. A héjak színükben tökéletesen a természetes fogak színárnyalatához alakíthatók.

A fogászati héjak anyaga alapvetően befolyásolja azok árát. A szakemberek által kiválasztott kerámia típusa, a kezelés komplexitása és a szükséges munkafolyamatok száma mind hozzájárulnak a végső költséghez. A pácienssel való egyeztetés során nem csak az esztétikai megoldásokról esik szó, hanem a foghéj árak is részletesen ismertetésre kerülnek.

 

Gyakran ismételt kérdések fogászati héjakkal kapcsolatban

A héjak láthatatlansága nagy szakértelemmel, precíziósan megtervezett és kivitelezett munkafolyamat eredménye, mely a megfelelő fogorvos-fogtechnikus páros kiválasztásánál kezdődik. Amennyiben ez a feltétel teljesül, a minőségi munkavégzés eredményeképp még a szakértő szem számára is nagyon nehezen észrevehető héjak készülhetnek, tulajdonképpen láthatatlan lesz a fogpótlás.

A héjkerámiák vastagsága gyakran a fog problémájának függvénye, de általában 1-1,5 mm szükséges a kialakításához.

A héjak készítése minden esetben érzéstelenítésben történik. A kezelés teljes mértékben fájdalommentes. Az érzéstelenítés elmúltával előfordulhat a hidegre való érzékenység, azonban ez rövid idő alatt garantáltan megszűnik.

A héjak készítését részletes tervezés előzi meg, amely akár több hetet is igénybe vehet. Ebben az időszakban készülnek el a konkrét csiszolást megelőző ideiglenes héjak. Ezen ideiglenes héjaknak kell megfelelnie a páciens kívánalmainak, elképzeléseinek, illetve ezeket mindaddig lehet formálni, amíg tökéletesen bele nem illenek a mosolyba. Amikor minden részlet a helyére kerül, akkor a gyönyörű, természetes új héjak elkészítése csak egy-két hetet vesz igénybe, mely minden esetben nagymértékben javítja viselője életminőségét.

Küldjön nekünk üzenetet!


  Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
  Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek