A fogászati kürettálás jelentése mélytisztítás. Parodontális betegség esetén az íny alatti fogkő és a tasakokban lévő gyulladt szövetek eltávolítására lehet szükség. A kürettálás menete többféleképpen történhet a páciens állapotától függően. Ebben a cikkben részletesen elmagyarázzuk a fogalmat, és végigmegyünk az egyes kezeléstípusok lépésein.

Kürettálás jelentése – Mi is ez pontosan?

Amennyiben a fogínygyulladás már a fog tartószöveteit is érinti, beavatkozás hiányában a fogak idővel meglazulhatnak, majd kieshetnek. Ahhoz, hogy a folyamatot meg tudjuk állítani, elengedhetetlen az íny alatti rész és a tasakok mélytisztítása. A kürettálás jelentése tehát egy olyan kezelést takar, amivel megszüntethető a gyulladás és a fertőzés. A gyulladás mértékétől és mélységétől függően zárt, vagy súlyosabb esetben nyitott kürettálást végzünk.

A fogágybetegségről röviden

Fogágybetegség (parodontitis) esetén az íny és a fog között szabad szemmel nem látható rés alakul ki, amiben megtelepednek a baktériumok és felhalmozódik a fogkő. Ez gyulladáshoz és olyan tünetekhez vezet, mint például az ínyvérzés és az ínyvisszahúzódás, illetve a kellemetlen lehelet.

A fogágybetegség kialakulásának okairól, tüneteiről és a megelőzési lehetőségekről itt olvashat bővebben.

Kürettálás menete

A kürettálás menete viszonylag egyszerű. A kezelés nem jár fájdalommal, helyi érzéstelenítésben történik. Egyszerre maximum nyolc fogon tudjuk elvégezni a beavatkozást, így előfordulhat, hogy több alkalomra lesz szükség.


Zárt kürettálás menete

Ilyenkor az íny felnyitására nem kerül sor. A tasakok 3-4 hónap alatt teljesen meggyógyulnak!
A kezelés menete a következő:

  1. Diagnosztika – röntgenfelvétel és az íny szondázása (tasakmélység és csontszint mérése)
  2. Az eredményeknek megfelelően zárt vagy nyitott kürettálás elvégzése (depurálás és gyökérsimítás)
  3. Kontrollvizsgálat 6 hét múlva, ha szükséges, a kürettálás újbóli elvégzése

Dentálhigiénia kezelés

A zárt kürettálás menete a probléma diagnosztizálásával kezdődik, majd ezt követően először a látható fogkövet távolítjuk el a fogak íny feletti részéről. Fontos, hogy megismertessük a pácienst a helyes fogmosási, fogápolási technikákkal, hiszen csak így garantálható, hogy a kürettálást követően a probléma nem fog újra jelentkezni.

Subgingivális depurálás és gyökérsimítás

A felgyülemlett plakkot és fogkő-lerakódásokat mechanikusan, speciális kézi eszközök segítségével távolítjuk el a tasakokból. Az utolsó lépés a gyökérsimítás, amellyel biztosítjuk, hogy az íny megfelelően vissza tudjon tapadni. A kezelés alkalmanként nagyjából 1 órát vesz igénybe. A kürettálás hatékonysága kiegészítő antibiotikumkúrával fokozható.

Nyitott kürettálás menete

Akkor javasoljuk ezt a (sebészeti) beavatkozást, ha a tasakok 5 mm-nél mélyebbek, illetve, ha a zárt kürettálás nem hozza meg a várt eredményt.

A nyitott kürettálás menete hasonló a zárt mélytisztításhoz, azzal a különbséggel, hogy ilyenkor az ínyen kisebb bemetszéseket ejtünk. A fogíny felső részének eltávolításával jobban hozzáférünk a kezelendő területhez. Bizonyos regeneratív anyagok (pl. Emdogain gél) használata segítheti a gyógyulást. A kezelés végén az ínyszövetet öltésekkel lezárjuk. A varratok 7-10 nap múlva kerülnek kiszedésre.

Minél hamarabb látogat el rendelőnkbe, annál egyszerűbben tudjuk visszaállítani a fogíny és a tartószövetek épségét, egészségét!

Küldjön nekünk üzenetet!


    Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
    Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek