Amikor elromlik a fog, leggyakrabban a tömés az első lépés a kezelésben. De mi következik akkor, ha a tömés már nem nyújt elegendő védelmet, ha megnő a fogtörés veszélye, vagy ha esetleg gyökérkezelésre van szükség?

Ebben az esetben jöhetnek szóba az úgynevezett indirekt restaurációs technikák, mint például a fogbetétek. A betétek – amelyek lehetnek inlay, onlay vagy overlay típusúak – kiváló alternatívát nyújtanak a nagyobb roncsolódást szenvedett fogak helyreállítására. Ezek a speciálisan kialakított betétek nemcsak, hogy segítenek helyreállítani a fog eredeti formáját, de jelentősen növelik annak törésállóságát is, miközben a lehető legkisebbre csökkentik a további beavatkozások szükségességét.

Mi az a fogbetét?

A betét egy speciálisan kialakított fogpótlási forma, amelyet a fogtechnikus készít el, és célja, hogy helyreállítsa a sérült vagy szuvas fogak esztétikai és funkcionális integritását. Ez a “fogpótlás” kisebb, mint egy teljes korona, de nagyobb, mint egy hagyományos tömés, így ideális megoldást nyújt azoknak a fogaknak a kezelésére, ahol a szuvasodás vagy a sérülés mértéke meghaladja a sima tömés hatékonyságát, de még nem igényel teljes koronát. A fogászati betétek nemcsak javítják a fogak kinézetét, hanem erősítik a fog szerkezetét is, ezzel csökkentve a további törések és károsodások kockázatát. Elkészítéséhez két alkalom szükséges.

Mikor kell fogászati betétet készíteni?

 • Jelentős foganyag-hiány esetén: Ha egy fogban jelentős mennyiségű anyag hiányzik, annak szerkezete meggyengülhet. Ebben az esetben a hagyományos tömés nem biztosít elegendő stabilitást, így rágáskor nőhet a törés veszélye. Betét alkalmazásával a fog erősebb és ellenállóbb lehet.
 • Gyökérkezelés után: Gyökérkezelés során gyakran nagy mennyiségű foganyagot kell eltávolítani, ami a fog szerkezetének gyengüléséhez vezethet. A gyökérkezelt fogak kiszáradása miatt tovább növekszik a repedésre és törésre való hajlamuk. Fogbetét beillesztésével ezek a fogak stabilizálhatók.
 • Régi amalgám tömések eltávolítása után: Az amalgám tömések repesztő tulajdonságai miatt a fogak szerkezete károsodhat. A régi tömések eltávolítása után a keletkezett repedések további stabilizálást igényelnek, amit betétekkel lehet megvalósítani, ezáltal helyreállítva a fogak funkcióját és esztétikáját.

Fogászati betét készítés lépései

 1. Érzéstelenítést követően kialakítjuk a betét üregét. Ezután alábélelést készítünk, ami kompozit tömőanyaggal történik. Mivel ezek az anyagok nagyon érzékenyek nedvességre, biztosítanunk kell a teljesen nyálmentes környezetet. Ebben van a segítségünkre egy kofferdam nevű eszköz. Ez egy kis gumilepedő, amit a megfelelő helyen kilyukasztva, egy kapoccsal rögzítünk a foghoz, majd kifeszítjük a száj elé. A felépítést követően lepolírozzuk a felszíneket.
 2. Ezután következik a lenyomatvétel. Két darab lenyomatot veszünk, egyet a kezelendő területről, egy másikat pedig a vele szemben lévőről. Szükséges még rögzíteni a harapás pozícióját is. Meghatározzuk a fogszínt, így a készülő betét pontosan olyan színű lesz majd, mint a saját fog.
 3. Ideiglenes tömés behelyezése az üregbe. A betét elkészültéig egy ideiglenes tömést helyezünk be az üregbe, amely védelmet nyújt a fog számára a végleges pótlás elkészüléséig.
 4. Betét elkészülése és beillesztése. Körülbelül egy hét alatt elkészül a betét, amelyet érzéstelenítésben ragasztunk be. A ragasztáskor ismét használjuk a kofferdamot a száj nyál mentesen tartásához. A bepróbálást követően előkezeljük a fogat és a betétet, majd fogszínű ragasztóval rögzítjük.
 5. Harapási magasság ellenőrzése és a kezelés befejezése. A ragasztást követően ellenőrizzük a harapási magasságot, eltávolítjuk a felesleges ragasztót, és várjuk, amíg a zsibbadás elmúlik. Ezt követően a páciens már rágással is terhelheti a fogat.
 6. Utókezelési tanácsok. A kezelést követő pár napban előfordulhat érzékenység, ami normális. Amennyiben azonban éles fájdalom jelentkezik vagy az érzékenység tartósan fennáll, azt mindenképp jelezni kell a kezelőorvosnak.

Fogbetét lehetséges anyagai

Gradia

A gradia egy nagy szilárdságú, fényre kötő kompozit anyag, amely kiválóan alkalmas inlay-onlay betétek készítésére. Előnyei közé tartozik a természetes fogszínű és áttetsző hatás elérése, amely lehetővé teszi, hogy a betét tökéletesen illeszkedjen a szomszédos fogakhoz. A gradia anyag rendkívül tartós és kopásálló, ami hosszan tartó védelmet nyújt a restaurált fogaknak.

Kerámia

A kerámia egy másik népszerű anyag a betétek készítéséhez, amelynek különösen jó az esztétikai megjelenése. A kerámia betétek erősek és nagyon tartósak, emellett képesek utánozni a természetes fogak fényvisszaverő tulajdonságait, így szinte észrevehetetlenek. Az anyag színstabilitása kiemelkedő, nem sárgul és nem változik idővel sem, így hosszú távon is megőrzi esztétikai értékét.

Arany

Az arany betétek hosszú ideje ismertek a fogászatban a magas tartósságuk és kiváló mechanikai tulajdonságaik miatt. Az arany nem korrodálódik, és rendkívül jól viseli a rágást, ezért ideális anyag a nagy igénybevételnek kitett területekre. Bár arany betétek esetében az esztétikai szempontok kevésbé kedvezőek, mivel színe eltér a természetes fogaktól, a funkcionális előnyei miatt továbbra is népszerű választás sok páciens és fogorvos körében.

Fogbetétek típusai: inlay, onlay, overlay

 • Inlay: Az inlay betétek a fog belsejébe illeszkednek, és jellemzően azokra a területekre kerülnek, ahol a fog középső része sérült. Ezek a betétek kisebb méretűek, és nem terjednek ki a fog csúcsaira.
 • Onlay: Az inlay onlay különbségek közé tartozik, hogy az onlay betétek nagyobb területet fednek le, mint az inlay-ek. Ezek a fog középső része mellett egy vagy több csúcsot (cusp) is magukba foglalnak, így ideálisak nagyobb roncsolódás esetén, amikor az inlay már nem nyújtana megfelelő támogatást.
 • Overlay: Az overlay betétek gyakorlatilag az egész fogfelszínt lefedik, hasonlóan a koronákhoz, és azokra a sérült fogakra alkalmazzák, ahol a fog nagy része megsérült. Ezek a betétek a teljes rágófelületet és a csúcsokat is bevonják, erősítve a fog szerkezetét.

A fogbetét árak különbözőek lehetnek a fogbetétek típusától, az alkalmazott anyagtól és más tényezőktől függően. Általánosságban elmondható, hogy az aranybetétek ára magasabb az egyéb anyagokból készült betétekhez képest. Az inlay, onlay és overlay betétek közötti árkülönbségek is előfordulhatnak az alkalmazott anyagtól és a betét komplexitásától függően.

Hogyan tudunk vigyázni az elkészült betétre?

 • Fontos a rendszeres félévenkénti kontrollvizsgálat, így minden kis elváltozást időben észre lehet venni.
 • Ne feledjük, hogy a napi kétszeri fogmosás és szájápolás alapvető fontosságú a fogbetét megfelelő állapotának fenntartásához. Ügyeljünk arra, hogy megfelelő technikával végezzük, és figyeljünk oda a fogbetét környékére is.
 • Rendszeresen, helyesen végzett fogköztisztítás, fogselymezés elengedhetetlen ahhoz, hogy a fogászati betét időtálló maradjon, és megelőzze a fogak körüli szuvasodást vagy más problémákat.

 

Küldjön nekünk üzenetet!


  Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
  Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek