A gingivitis jelentése fogínygyulladás. Ez egy olyan gyakori parodontológiai probléma, amit nem szabad félvállról venni. Még akkor sem, ha nem jár semmilyen fájdalommal. A kezdeti enyhe tünetek ugyanis idővel fogágybetegséggé, krónikus foggyökérhártya-gyulladássá alakulhatnak át, ami már a szövetek visszafordíthatatlan pusztulását eredményezheti.

Ráadásul a gyulladt fogíny kialakulásáért felelős baktériumok a véráramba jutva (góc formájában) olyan betegségek megjelenéséhez vezethetnek, mint a szív- és érrendszeri problémák, hajhullás, ízületi panaszok, illetve bizonyos terhességi szövődmények.

A fogínygyulladás okai

A fogínygyulladás oka leggyakrabban a rossz szájhigiénia, ami plakk-képződéshez és a káros baktériumok elszaporodásához vezet. A lepedék egy idő után elmeszesedik, majd kemény fogkővé alakul, amit már nem lehet fogmosással eltávolítani, és kiváló táptalajt szolgáltat a kórokozóknak.

Egyéb tényezők is hozzájárulhatnak az ínygyulladás kialakulásához, például:

 • Dohányzás
 • Szabálytalan, torlódott fogazat
 • Hibás fogpótlások, melyek megnehezítik a fogak alapos tisztítását
 • Hormonális változások (pl. terhesség, változókor)
 • Legyengült immunrendszer (pl. egyoldalú táplálkozás, krónikus betegség vagy öröklött hajlam miatt)
 • Bizonyos gyógyszerek mellékhatásai (pl. allergia gyógyszerek, melyek csökkent nyálelválasztást, szájszárazságot okozhatnak)

Az ínygyulladás tünetei

Az ínygyulladás tünetei közül az egyik legszembetűnőbb jel a fogmosás közbeni rendszeres fogíny vérzés. Az egészséges fogíny világos rózsaszín, kemény textúrájú, és erősen tapad a foghoz. Ínygyulladásról árulkodhat még a fogíny duzzanata és vörössége, ami érzékenységgel párosulhat. Fogmosáskor és tapintás hatására kisebb-nagyobb fájdalom érzékelhető. A tartósan kellemetlen lehelet is gyakori, amit a baktériumok elszaporodása idéz elő.

A fogínygyulladás szövődményei

A fogínygyulladás egy olyan parodontális betegség, amely sok embert érint, mégis kevesen foglalkoznak vele egészen addig, amíg a súlyosabb tünetek meg nem jelennek.

Kezdetben még csak az ínyre korlátozódik, de a gyulladás később átterjedhet a mélyebb szövetekre. Kezeletlen ínygyulladás esetén baktériummal teli tasakok képződhetnek, és ínyvisszahúzódás is kialakulhat. Ekkor már fogágybetegségről beszélünk, ami akár a fogak kilazulásához, majd elvesztéséhez vezethet.

Enyhe fogínygyulladás kezelése

Fontos, hogy minél hamarabb megtörténjen a fogínygyulladás kezelése, ugyanis a kezdeti stádiumban a folyamat még megállítható és visszafordítható. Az alkalmazott módszer kiválasztásánál lényeges a kiváltó ok felderítése.

Az első lépés minden esetben egy teljes körű dentálhigiéniai kezelés, mely során eltávolítjuk a felhalmozódott fogkövet, illetve felpolírozzuk a fogak felszínét, hogy azon nehezebben tudjanak megtapadni a kórokozók. Továbbá egyéni szájhigiéniás tanácsadás (iTOP oktatás) keretein belül segítünk a helyes fogmosási technika elsajátításában, hogy megelőzzük a probléma újbóli kialakulását.

Súlyosabb fogínygyulladás kezelése

Főként fekélyes, gennyes ínygyulladás esetén fordul elő, hogy gyógyszeres kezelést/ecsetelést javasolunk. Ha már a szövődmények is kialakultak (pl. fogágybetegség), olyan összetettebb kezelésre lehet szükség, mint például a zárt/nyitott kürettálás, mely során az íny mélyebb részeit tisztítjuk meg és fertőtlenítjük. Nagymértékű ínyvisszahúzódás meglétekor ínyplasztikai beavatkozásra is sor kerülhet.

Mit lehet tenni fogínygyulladás ellen?

A gyulladt fogíny kezelése házilagos módszerekkel nem ajánlott, különösen nem gennyes, fekélyes fogínygyulladás esetén. A tünetek házi szerekkel (pl. kamillás öblögetés) ideig-óráig csillapíthatók, de ezek nem szüntetik meg a gyulladás okát!

Ha a probléma még nem ütötte fel a fejét, a legjobb, amit tehetünk fogínygyulladás ellen, az a megelőzés, ami az alábbiakat foglalja magában:

 • Fogmosás napi 2x, legalább 2-3 percig a megfelelő technikával végezve
 • Rendszeres és alapos fogköztisztítás
 • Változatos, vitamindús táplálkozás
 • Dohányzás elhagyása, immunrendszer erősítése
 • 6 havonta fogászati szűrővizsgálaton való részvétel
 • Fogkő-eltávolítás évente 1-2 alkalommal

Fogínygyulladás gyakori kérdések

Nem feltétlenül. Különösen dohányosoknál figyelhető meg, hogy az erek összeszűkülése, és így a csökkent vérellátás miatt ez a tünet nem jelentkezik, így sokkal nehezebb a probléma felismerése.

A fogínygyulladás szinte soha nem múlik el magától. Bár lehetnek olyan esetek, amikor az ínygyulladás tünetei időszakosan javulnak vagy enyhülnek, a gyulladás maga általában megmarad és súlyosabbá válhat, ha nem kezelik megfelelően.

A fogkő-eltávolításhoz finom rezgésekkel dolgozó, ultrahangos készüléket (depurátort) használunk, ami különösen kíméletes, és nem sérti fel az ínyszövetet. Minél kevesebb a fogkő, annál kisebb kellemetlenséggel kell számolni, ezért érdemes rendszeresen elvégeztetni a kezelést. Ha a páciens fogai (pl. fognyaki kopás következtében) kifejezetten érzékenyek, helyi érzéstelenítést alkalmazunk.

Az ínygyulladás nagyon gyakori probléma, a legtöbb ember életében legalább egyszer találkozik vele. Azonban a megfelelő szájhigiéniai gyakorlatokkal és a rendszeres fogorvosi látogatással megelőzhető, illetve kezelhető.

Az ínygyulladás a fogágybetegség első stádiuma. Utóbbi már egy súlyosabb állapot, ami a fog tartószöveteit is érinti. Az íny visszahúzódhat, és tasakok alakulhatnak ki a fog körül. Mivel a csont már nem biztosít stabil támasztást, a fog mozogni kezdhet, majd ki is eshet.

Küldjön nekünk üzenetet!


  Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
  Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek