Fogkő eltávolítás

Fogkő eltávolítás

A száj higiéniája szempontjából fontos a fogkő rendszeres eltávolítása rendelői körülmények között.

Mi az a fogkő?

A fogkő nem más, mint kikristályosodott, kemény lepedékréteg a fogakon.

Az elfogyasztott ételek, italok után egy vékony plakkréteg képződik a fogakon. Ha pedig ez hosszabb ideig a fogakon marad, és nem kerül eltávolításra, egyre vastagabb lesz, kicsapódnak belőle az ásványok és megkeményedik. Így alakul ki a fogkő. Otthoni hagyományos szájtisztítással nem lehet eltávolítani, ehhez rendelői ultrahangos fogtisztítás szükséges.
Fogkő-eltávolítás nélkül ez a lerakódás egyre nagyobb méreteket ölt, ami valójában tele van baktériumokkal. Ez gyulladást okoz, ami fogágybetegséghez, fogfájáshoz, fogszuvasodáshoz vagy akár fogelvesztéshez is vezethet.

A fogkő nem csak a fogak felszínén, hanem íny alatt is ki tud alakulni. Ha ezt valaki nagyon elhanyagolja és nem jár rendszeres ultrahangos fogkő-eltávolításra és kontrollvizsgálatra, akkor súlyos következményekkel számolhat.
Nem csak esztétikailag hátrányos a fogkő, de kellemetlen lehelet, rossz szájíz okozója is lehet. Egészségügyi szempontból is nagyon fontos a rendszeres fogkő-eltávolítás, mivel a fogkőben baktériumok vannak. Ezek folyamatos gyulladást okoznak a szervezetben, ami gócbetegség forrása is lehet, mint például hajhullás, krónikus fejfájás, ízületi fájdalom, gyakori láz, bőrproblémák stb…

A fogkőtől az íny begyullad, vérzik, fáj és visszahúzódik, a fognyak szabaddá válik, ezáltal hő hatására a fog érzékeny lesz. Az íny alá bejutó baktériumok behatolnak a fogak és az íny közé, ínytasakokat alakítva ki. Ez a gyulladás súlyosbodhat, átterjedhet mélyebb szövetekre, mely által a csont begyullad és pusztulni kezd. A fogak meglazulnak, mozogni kezdenek, majd ki is eshetnek.

Hogyan történik a fogkő-eltávolítás?

A fogkő-eltávolítást többféle módszerrel lehet elvégezni, de minden esetben szakemberre van szükség. A fogkő leszedését, eltávolítását otthoni körülmények között semmikép sem javasoljuk, mert súlyos károkat tudunk okozni.

Az ultrahangos fogkő-eltávolítás alkalmával az ultrahang segítségével finoman eltávolítjuk a fogfelszínről a felrakódott lepedéket, elszíneződéseket és a fogkövet. A készülék rezgőmozgást végez, ezáltal légbuborékok képződnek, melyek hatására szétesik a fogkő. Az ultrahang nem károsítja a fogzománcot, ezáltal oly módon tudjuk eltávolítani a fogkövet, hogy a fog nem sérül.

Befejezésképpen a fogakat polírpasztával simává és fényessé polírozzuk, így a simára polírozott fogak felületén kevésbe tud megtapadni a lerakódás. Elszíneződések esetén a kezelést kiegészítjük egy úgynevezett intraorális homokfúvással. A kezelés során nagynyomású vízsugárral ízesített tisztítóport fújunk a fogak felszínére. A fogfelszín károsítása nélkül távolítja el a legapróbb elszíneződéseket a fogakról.

Fájdalmas a fogkő-eltávolítás?

A fogkő-eltávolítás olykor kellemetlen, de fájdalmat nem okozó beavatkozás. Ínyvisszahúzódás esetén a fognyakak szabaddá váltak, ezáltal a fogak hideg vízre, hideg levegőre érzékenyek lehetnek.
A kezelés érzékenysége páciensfüggő, van, aki nem érez semmit, van akinél a kezelést csak érzéstelenítésben lehet elvégezni.

Milyen gyakran végezzünk fogkő-eltávolítást?

Egyénfüggő, hogy kinek milyen gyakorisággal kell a kezelést elvégezni. Akinek hajlama van a fogkőképződésre, annak akár 2-3 havonta is szükséges a kezelést elvégezni. Az a javaslatunk, hogy a félévenkénti kontrollvizsgálaton legyen megállapítva, hogy szükséges-e a kezelés. Általában fél évente szükséges a kezelést elvégezni.

iTOP szájhigiénés kézélést is végzünk, erről itt olvashat bővebben!

Kérdése merült fel?

Hívjon minket mobilról egy kattintással:

+36 70 942 8789

Az alábbi űrlapot kitöltve is felveheti velünk a kapcsolatot:


  Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
  Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek

  Fogászati rendelőnk Budapesten

  A Mosoly Dental vezető orvosai Dr. Grosz János és Dr. Bernáth Vivien csapatukkal arra törekszenek, hogy a lehető legkisebb beavatkozással tegyék ismét esztétikussá és egészségessé pácienseik mosolyát.

  Pácienseink boldog, magabiztos, kényelmes mosolya a mi legfőbb küldetésünk.
  A legmodernebb szakmai elvek alapján összeállított protokollt alkalmazunk minden egyes munkánk során. A beavatkozások tervezésekor két fontos szempontot tartunk szem előtt: a megfelelő rágófunkció elérését, a magas esztétikai eredmények mellett. Ezek kéz a kézben járnak, nincs egyik a másik nélkül legyen szó kisebb tömésekről, vagy implantátumokon rögzített fogpótlásokról.

  Rendelési idő és bejelentkezés

  Bejelentkezés:  Rendelés:

  Hétfő: 08:00 - 14:00

  Kedd: 09:00 - 19:00

  Szerda: 08:00 - 14:00

  Csütörtök: 09:00 - 19:00

  Péntek: 08:00 - 19:00

  Mi zavarja mosolyában? Ossza meg velünk!

  Specialitásunk a mosolytervezés. Zavarja, hogy fogai elszíneződtek, lekoptak, esetleg szabálytalanul állnak?

  Nincs olyan életkor, amikor már ne tudnánk megoldást ajánlani.

  Írjon nekünk, küldjön fotót, hogy tanácsot adhassunk!

  info@mosolydental.hu

  Ossza meg másokkal is!

  mosolydental-logo-279

  Bemutatkozás

  Fogászati rendelőnk Budapesten, a IX. kerületben működik. Esztétikai fogászat, mosolytervezés a specialitásunk.

  Alapelvünk és munkamódszerünk is a MOSOLY. Célunk, hogy amikor Ön beül a fogorvosi székbe, nyugodt és jókedvű legyen - hogy elfelejthesse a fogorvostól való félelmet. Ezért lett a nevünk Mosoly Dental.

  Kövessen minket

  Elérhetőség

  1092 Budapest, Kinizsi utca 35. fsz/2. Kapucsengő: 3

  +36 70 942 8789
  info@mosolydental.hu

  Rendelési idő
  Hétfő: 08:00 - 14:00
  Kedd: 09:00 - 19:00
  Szerda: 08:00 - 14:00
  Csütörtök: 09:00 - 19:00
  Péntek: 08:00 - 19:00

  Copyright 2023 ©  Minden jog fenntartva