Harapási rendellenesség, kusza fogak esetén a legjobb megoldás a fogszabályozás – de sokan szeretnék ezt elkerülni. Tapasztalataink szerint gyermekkori, nem teljesen sikerült fogszabályozás miatt nem mernek belevágni, vagy felnőttként ódzkodnak a fogszabályozástól.


Érdemes tudni, hogy funkcionálisan és esztétikailag a legtökéletesebb megoldás egy jól sikerült fogszabályozás, majd – amennyiben a fogak formája megkívánja – a héjak alkalmazása.

Amennyiben páciensünk nem szeretné elkezdni a fogszabályozást, gyakran tökéleteshez közeli megoldást tudunk alkotni héjak segítségével is, mely bizonyos esetekben a fogszabályozás alternatívája lehet.

Milyen esetekben alkalmazhatók a héjak a fogszabályozás alternatívájaként?

1. A fogak közti tág rés (diastema) megszüntetésére, erről itt írtunk bővebben
2. Kusza fogak formájának kiegyenlítésére, erről itt olvashat
3. Torlódott, ferdén kinőtt fog állásának korrigálására, bővebben itt
4. Lecsökkent harapási magasság helyreállítására, érdekes téma, itt olvashat róla
5. Erősen lekopott fogak helyreállítására

Kiemeljük, hogy a héjak alkalmazása előtt alapos szájvizsgálatra van szükség ahhoz, hogy megállapíthassuk, hogy valóban eredményes és tartós lehet-e a fogszabályozást helyettesítő kezelés.

Hány fog esetén lehet a megoldást alkalmazni?

Egy fogtól több fogig, akár az egész állcsontra alkalmazhatjuk. A siker attól függ, hogy mekkora harapási eltéréssel találkozunk. Előfordulhat, hogy csak fogszabályozással együtt lesz sikeres a kezelés.

Mennyi idő az elkészülése?

Akár a szájvizsgálatot követő alkalommal elkészülhetnek a héjak, amennyiben direkt héjról van szó. Abban az esetben, ha préskerámia héj alkalmazása mellett döntünk, általában két –három találkozás szükséges.

Néhány eset, amikor fogszabályozás helyett héjakat alkalmaztunk:

Felső metszők esztétikájának javítása cirkon koronákkal
Mosolykorrekció direkt héjjal

Amennyiben Ön is kíváncsi arra, hogy megoldható-e a problémája fogszabályozás nélkül, kérjük, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeken:

Kérdése merült fel?

Hívjon minket mobilról egy kattintással:

+36 70 942 8789

Küldjön nekünk üzenetet!


    Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
    Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek