Fogszabályozás

Fogszabályozás

Milyen életkorban lehet fogszabályozót viselni?

Sosincs túl késő a fogszabályozáshoz, bármely életkorban lehetőség van a mosoly szebbé varázsolásához.

A mai társadalomban egyre jobban terjed az a nézet, hogy a fogszabályozó viselése nem szégyen, hanem sokkal inkább az igényesség, önmagunkkal való törődés szimbóluma.
A fogszabályozás fontos szerepet játszik a fogak hosszú távon való megőrzésében.
Manapság egyre több felnőtt visel rögzített fogszabályozó készüléket, és sok kisiskolás és kamasz korú hord fogszabályozót.

Napjainkban sokakat foglalkoztat az esztétika, ez iránt egyre magasabbak az elvárások. Kortól függetlenül, mindenki fehérebb, ellenállhatatlan, ragyogó mosolyra vágyik, hiszen ez nagymértékben befolyásolja társadalmi életünket.
A szépség objektív fogalom, tehát felmerülhet a kérdés, hogy miért olyan nagy baj, ha valakinek egy kicsit kuszák, szabálytalanok a fogai? Hiszen valakinek pont ez teszi ,,egyedivé a karakterét”.
A torlódott fogakat sokkal nehezebb, vagy esetlegesen lehetetlen megfelelően tisztítani. A nem megfelelő tisztítás pedig sok esetben ínygyulladáshoz, fogágybetegséghez, szuvasodás kialakulásához vezethet.
A hangképzésben is fontos szerepet játszanak a fogaink. Valamennyi hangot úgy ejtünk ki, hogy fogaink érintkeznek nyelvünkkel vagy ajkunkkal. Bizonyos fogazati rendellenességeknél ezért beszédhibák alakulhatnak ki. Ezeket a problémákat orvosolni tudjuk fogszabályozás segítségével. Amennyiben szükséges, a kezelést logopédiával kiegészítve javasoljuk.

Figyelmébe ajánljuk:

Fogszabályozás utáni esztétikai kezelés

Fogszabályozás helyett

Milyen életkorban kezdjük gyermekünk fogszabályozását?

A fogváltás megkezdése előtt már érdemes egy alapos vizsgálat. Itt megállapítjuk, hogy mikor a legideálisabb a kezelés megkezdése.
Javasoljuk megfelelő életkorban elkezdeni a fogszabályozást, ilyenkor még kevesebb idő és energia. Ajánlás szerint 7-8 éves korban meg kell történnie az első fogszabályozási vizsgálatnak.

Milyen típusú fogszabályozót használunk?

Rendelőnkben már a legújabb technológiával, a lágy erőkkel ható fogszabályozó, azaz önligírozó készülékekkel dolgozunk.

Míg a hagyományos fogszabályozóknál háromhetente kellett cserélni a gumi ligatúrát, ezeknél a készülékeknél az önligírozó bracketek úgy vannak kialakítva, hogy reteszszerűen nyithatóak és csukhatóak. Ezért nem szükséges a gumi ligatúra, így a kezelés elején elég 6 hetente, majd a kezelés második felében 4-5 hetente állításra jönni. A kezelés első részében az ív szabadabban tud mozogni a bracketekben, ezáltal kisebb lesz a súrlódás, így a fogak könnyebben mozognak.

A készülék felhelyezése után pár napig érzékenyek lehetnek a fogak, de ez elmúlik. Előfordulhat az íny, a nyelv vagy az ajak irritációja, ilyenkor viasz segítségével orvosolni tudjuk a kellemetlenségeket. A készüléket pár nap alatt meg lehet szokni és a későbbiekben nem okoz problémát.

A fogszabályozó felragasztása után táplálkozási és fogápolási szokásainkon változtatni kell. Ügyelni kell arra, hogy elkerüljük a felragasztott bracketek leesését.

Nem javasoljuk ilyenkor a nagyon kemény dolgokba való harapást, mint amilyen a répa vagy az alma. Ezeket érdemes felszeletelni és úgy enni. Kerülni kell a nyúlós, ragacsos ételeket.
A fogszabályozó viselése alatt nagyon fontos a megfelelő tisztítás. Sokkal alaposabban kell fogat mosni. Ha a tappancsok körül ott marad a lepedék, nagyon hamar elromolhatnak a fogak. Otthoni tisztításra használható elektromos vagy hagyományos fogkefe, lehet ortho fogkefefejet kapni. Fontos a fogselymezés és az interdentális kefék használata.

A rendszeres professzionális tisztítás mellett, a fogak és a fogíny védelme érdekében három havonta érdemes dentálhigiéniai kezelésen is részt venni.

Mi az a retenció és miért van rá szükség?

A fogszabályozás minden esetben egyénfüggő, a kezelési idő nagyon sok mindentől függ. Egy átlagos rögzített kezelés időtartama 1,5-2 év.

Ahhoz, hogy az elért eredmény tartós legyen és meg tudjuk őrizni, szükségünk van a fogak stabilizálására, rögzítésére. A fogszabályozó eltávolítása után a páciensek ezt a részt nem mindig veszik komolyan, pedig nagyon fontos a retenció, hisz a készülék levétele után a visszarendeződés igen nagy.

A retenciós készülékeket addig kell hordani, amíg a kezelés tartott, de legalább egy évig. A kivehető retenciós készüléket általában 8-10 órát kell hordani.

A frontfogak nagyon gyorsan vissza szoktak mozdulni, ezért szemfogtól szemfogig a belső felszínre egy vékony fémszálat rögzítünk tömőanyaggal. Ez a belső ív nagyon könnyen megszokható és tisztítható. A beszédet nem zavarja, és esztétikus, nem látszik. Ezeket nem kell cserélni és élethosszig szájban maradnak.

Fogszabályozásban partnerünk Dr. Kovács Sarolta.

Weboldal: ksfogszabalyozas.hu

Kérdése merült fel?

Hívjon minket mobilról egy kattintással:

+36 70 942 8789

Az alábbi űrlapot kitöltve is felveheti velünk a kapcsolatot:


  Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
  Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek

  Fogászati rendelőnk Budapesten

  A Mosoly Dental vezető orvosai Dr. Grosz János és Dr. Bernáth Vivien csapatukkal arra törekszenek, hogy a lehető legkisebb beavatkozással tegyék ismét esztétikussá és egészségessé pácienseik mosolyát.

  Pácienseink boldog, magabiztos, kényelmes mosolya a mi legfőbb küldetésünk.
  A legmodernebb szakmai elvek alapján összeállított protokollt alkalmazunk minden egyes munkánk során. A beavatkozások tervezésekor két fontos szempontot tartunk szem előtt: a megfelelő rágófunkció elérését, a magas esztétikai eredmények mellett. Ezek kéz a kézben járnak, nincs egyik a másik nélkül legyen szó kisebb tömésekről, vagy implantátumokon rögzített fogpótlásokról.

  Rendelési idő és bejelentkezés

  Bejelentkezés:  Rendelés:

  Hétfő: 08:00 - 14:00

  Kedd: 09:00 - 19:00

  Szerda: 08:00 - 14:00

  Csütörtök: 09:00 - 19:00

  Péntek: 08:00 - 19:00

  Mi zavarja mosolyában? Ossza meg velünk!

  Specialitásunk a mosolytervezés. Zavarja, hogy fogai elszíneződtek, lekoptak, esetleg szabálytalanul állnak?

  Nincs olyan életkor, amikor már ne tudnánk megoldást ajánlani.

  Írjon nekünk, küldjön fotót, hogy tanácsot adhassunk!

  info@mosolydental.hu

  Ossza meg másokkal is!

  mosolydental-logo-279

  Bemutatkozás

  Fogászati rendelőnk Budapesten, a IX. kerületben működik. Esztétikai fogászat, mosolytervezés a specialitásunk.

  Alapelvünk és munkamódszerünk is a MOSOLY. Célunk, hogy amikor Ön beül a fogorvosi székbe, nyugodt és jókedvű legyen - hogy elfelejthesse a fogorvostól való félelmet. Ezért lett a nevünk Mosoly Dental.

  Kövessen minket

  Elérhetőség

  1092 Budapest, Kinizsi utca 35. fsz/2. Kapucsengő: 3

  +36 70 942 8789
  info@mosolydental.hu

  Rendelési idő
  Hétfő: 08:00 - 14:00
  Kedd: 09:00 - 19:00
  Szerda: 08:00 - 14:00
  Csütörtök: 09:00 - 19:00
  Péntek: 08:00 - 19:00

  Copyright 2023 ©  Minden jog fenntartva