Gyökérkezelés

Gyökérkezelés

Sajnos még mindig rengeteg rémtörténet kering a gyökérkezelésről, pedig a mai modern világban már egyáltalán nem kell tőle félni. Szerencsére a technológia ezen a területen is sokat fejlődött, manapság rendelkezésünkre állnak olyan eszközök, amik 15-20 évvel ezelőtt még nem léteztek.

A gyökérkezelés egy fogmegtartó kezelés. Segítségével elkerülhetjük a foghúzást, még a mélyen szuvasodott, gyulladt, sérült fogak esetében is. A gyökérkezelés célja eltávolítani a fertőzött fogszöveteket a fogbélből és a gyökércsatornából is.

Milyen esetekben lehet szükség gyökérkezelésre?

A leggyakoribb ok a nem időben észrevett és kezelt fogszuvasodás. A fog legbelső része a fogbél, itt találhatóak az erek és az idegek. Hogyha a szuvasodásnak sikerül olyan mélyre hatolni, hogy eléri ezt a területet, akkor válik szükségessé a gyökérkezelés.

Okozhat fogbélelhalást egy mély tömés készítése is. Ilyenkor a szuvasodás nem érinti a fogbelet, de nagyon közel kerül hozzá. Előfordul, hogy nem jelentkezik fájdalom az elhalás során. Azt, hogy elhalt-e a fog, egy egyszerű rendelői vizsgálattal, a hideg teszttel deríthetjük ki. Segítségünkre van még a diagnózisban a röntgenfelvétel-készítés, amin nagyon jól látható, ha a gyökér körül van valamilyen elváltozás.

Baleset miatt is szükséges lehet gyökérkezelni egy fogat. Egy erősebb ütés következtében is jelentkezhet fogbélelhalás. Itt sem biztos, hogy jelentkezik fájdalom, viszont feltűnő tünet lehet a fog szürkés elszíneződése.

Milyen tünetek utalhatnak arra, hogy gyökérkezelésre van szükség?

 • spontán jelentkező, lüktető fájdalom
 • ráharapáskor keletkező érzékenység
 • arcduzzanat
 • hideg-meleg inger hatására fellépő fájdalom
 • elszíneződött fog
 • a fog körüli ínyen megjelenő sárgás duzzanat

Gyökérkezelés menete

A kezelés érzéstelenítésben zajlik. Első lépésként eltávolítjuk a szuvas részeket, és ideiglenes fogfelépítést készítünk. Ezáltal képesek vagyunk a kezelést egy kofferdam nevű eszköz segítségével elvégezni, ami garantálja a teljes izolációt. Ez egy kis méretű gumilepedő, amit a megfelelő helyen kilyukasztva rögzítünk a fogon, így csak a kezelendő terület látszódik.
Ez két okból is fontos:

 1. A szájüreg tele van baktériumokkal, amik így nem tudnak bejutni a gyökércsatornába.
 2. Az általunk használt fertőtlenítő anyagok sem kerülhetnek a szájüregbe.

Kézi, illetve gépi eszközökkel eltávolítjuk a fertőzött szövetet, és különböző fertőtlenítő szerek segítésével megtisztítjuk a gyökércsatornát. Egy elektromos mérőeszközzel meghatározzuk a csatorna teljes hosszát.

Ahhoz, hogy teljesen baktériummentes környezetet tudjunk elérni, több alkalom szükséges. Két kezelés között a csatornákba gyógyszert rakunk és a fogat ideiglenesen lezárjuk.
Amikor már tünetmentes a fog, akkor készítjük el a végleges gyökértömést. Ilyenkor a bemért hosszokon gyökértömő anyagot helyezünk a fogba, ami biztosítja a tökéletes zárást. Első körben ideiglenes tömés kerül a fogba, ami körülbelül 3 hónapig marad benne. 3 hónap után kontroll-röntgenfelvétel készül, így ellenőrizni tudjuk a gyógyulást. Amennyiben a röntgenen minden rendben van, akkor lehet elkészíteni a végleges fogpótlást. A gyökérkezelt fogakról érdemes évente kontrollfelvételt készíteni.

Milyen a végleges ellátása egy gyökérkezelt fognak?

A gyökérkezelt fogakból általában jelentős mennyiségű foganyag hiányzik, ezáltal sokkal törékenyebbek. Attól függően, hogy mekkora a hiányzó rész, készülhet korona vagy betét.
Előfordul, hogy a már gyökérkezelt fogak színe megváltozik, ami főleg az elülső területen lévő fogaknál jelent problémát. Ebben az esetben, a végleges pótlás előtt célszerű a fogba úgynevezett belső fehérítő anyagot helyezni, amivel visszaállítható a fog eredeti színe. Ez általában 2-3 alkalommal elérhető.

Gyökérkezelés utáni fájdalom

A kezelést követő pár napban még normális az érzékenység, aminek napról napra csökkennie kell. Amennyiben ez nem történik meg, jelezni kell a kezelőorvosnak.

Lehet-e többször gyökérkezelni egy fogat?

Igen, amennyiben olyan anyaggal van a gyökércsatorna letömve, ami eltávolítható.
Előfordulhat, hogy a régen gyökérkezelt fog teljesen panaszmentes, a röntgenfelvételen azonban mégis látható rajta gyulladás. Ez a szervezet számára góc, több problémát is okozhat, például hajhullást, bőrkiütést, illetve szív-és érrendszeri megbetegedést.

Gyökérkezelni vagy kihúzni?

Amennyiben lehetséges a fog megmentése, első körben mindenképpen érdemes kezelni. A foghúzásnak a legutolsó lehetőségnek kell lennie.
Sajnos előfordulhat, hogy hiába lett jól elkészítve a gyökértömés, a panaszok továbbra is fennállnak. Ilyen esetben jöhet szóba gyökércsúcs rezekció. Ez egy kisebb szájsebészeti beavatkozás, mely során eltávolításra kerül a gyökércsúcs kis része, és vele együtt a gyulladt szövetek.

Kérdése merült fel?

Hívjon minket mobilról egy kattintással:

+36 70 942 8789

Az alábbi űrlapot kitöltve is felveheti velünk a kapcsolatot:


  Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
  Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek

  Fogászati rendelőnk Budapesten

  A Mosoly Dental vezető orvosai Dr. Grosz János és Dr. Bernáth Vivien csapatukkal arra törekszenek, hogy a lehető legkisebb beavatkozással tegyék ismét esztétikussá és egészségessé pácienseik mosolyát.

  Pácienseink boldog, magabiztos, kényelmes mosolya a mi legfőbb küldetésünk.
  A legmodernebb szakmai elvek alapján összeállított protokollt alkalmazunk minden egyes munkánk során. A beavatkozások tervezésekor két fontos szempontot tartunk szem előtt: a megfelelő rágófunkció elérését, a magas esztétikai eredmények mellett. Ezek kéz a kézben járnak, nincs egyik a másik nélkül legyen szó kisebb tömésekről, vagy implantátumokon rögzített fogpótlásokról.

  Rendelési idő és bejelentkezés

  Bejelentkezés:  Rendelés:

  Hétfő: 08:00 - 14:00

  Kedd: 09:00 - 19:00

  Szerda: 08:00 - 14:00

  Csütörtök: 09:00 - 19:00

  Péntek: 08:00 - 19:00

  Mi zavarja mosolyában? Ossza meg velünk!

  Specialitásunk a mosolytervezés. Zavarja, hogy fogai elszíneződtek, lekoptak, esetleg szabálytalanul állnak?

  Nincs olyan életkor, amikor már ne tudnánk megoldást ajánlani.

  Írjon nekünk, küldjön fotót, hogy tanácsot adhassunk!

  info@mosolydental.hu

  Ossza meg másokkal is!

  mosolydental-logo-279

  Bemutatkozás

  Fogászati rendelőnk Budapesten, a IX. kerületben működik. Esztétikai fogászat, mosolytervezés a specialitásunk.

  Alapelvünk és munkamódszerünk is a MOSOLY. Célunk, hogy amikor Ön beül a fogorvosi székbe, nyugodt és jókedvű legyen - hogy elfelejthesse a fogorvostól való félelmet. Ezért lett a nevünk Mosoly Dental.

  Kövessen minket

  Elérhetőség

  1092 Budapest, Kinizsi utca 35. fsz/2. Kapucsengő: 3

  +36 70 942 8789
  info@mosolydental.hu

  Rendelési idő
  Hétfő: 08:00 - 14:00
  Kedd: 09:00 - 19:00
  Szerda: 08:00 - 14:00
  Csütörtök: 09:00 - 19:00
  Péntek: 08:00 - 19:00

  Copyright 2023 ©  Minden jog fenntartva