"Begyulladt a fogam" - egyáltalán nem kellemes állapot... Fogorvosként a gyulladt fog kezelése gyakori feladat. Mit jelent pontosan a foggyulladás, miért jön létre és hogyan kezeljük? Sokan a fogorvostól való félelem miatt halogatják a kezelést, pedig minél gyorsabban cselekszünk, annál nagyobb az esély a fájdalommentes és egyszerű gyógyulásra.

Fog felépítése

A fog külső részét a fogíny felett a zománc fedi, ez a szervezetünk legkeményebb anyaga. Ez alatt található a dentin réteg, majd legbelül a fogbél. Itt találhatóak az erek és idegek, melyek a gyökérben található csatornákon keresztül kapcsolódnak az állcsonthoz. Minden fog saját ideg-és érhálózattal rendelkezik. Amikor a fogbelet irritáció éri, gyulladásos reakcióval válaszol, ezt nevezzük fogbélgyulladásnak vagy foggyökér gyulladásnak (orvosi nevén pulpitisnek).

[ELŐTTE-UTÁNA KÉPEK / ILLUSZTRÁCIÓ / VIDEÓ]

Foggyökér gyulladás okai - ezek állhatnak a háttérben

●       Erőteljes fogszuvasodás: Sokszor a fogbél gyulladást olyan mély fogszuvasodás okozza, ami már eléri a fogbelet. Így a szuvasodásban található baktériumok be tudnak jutni a fog legbelső részébe, fogelhalást okozva. Ez általában heves fájdalommal jár. Ráharapáskor és meleg inger esetén is jelentkezik a fájdalom. Ez a fogbélgyulladás akut fázisa.

●       Nagyon mély tömés: Ilyenkor a szuvasodás nem éri el közvetlenül a fogbelet, de közel kerül hozzá. Ebben az esetben először gyógyszeres tömést rakunk a fogba, megpróbálva elkerülni a gyökérkezelést. Ha a fog jól reagál a gyógyszerre és a későbbiekben nem okoz panaszt, akkor 3 hónap múlva el lehet végezni a végleges ellátást. Sajnos, amennyiben a fog néhány napon belül erősen megfájdul, akkor elkerülhetetlen a gyökérkezelés.

●       Baleset miatt: Nem ritka, hogy baleset következtében alakul ki foggyulladás, például egy erősebb ütés hatására. Gyerekkori balesetben, amiben a tejfog sérül, később okozhat problémát a maradó fognál is.

●       Korábbi gyökérkezelés: Nem megfelelően gyökérkezelt fogak végén is kialakulhat gyulladás. Ilyenkor az első lépés a fog újbóli, megfelelő gyökérkezelése.

Olykor felmerül, hogy a foggyökér gyulladást lelki okok is eredményezhetik. Habár erre vonatkozóan nincsenek egyértelmű kutatások, a tapasztalatok alapján elmondható, hogy bizonyos élethelyzetekben gyakrabban jelentkezik fogbélgyulladás. Ilyenek a különböző stresszes és szorongással teli élethelyzetek, mint pl. érzelmi zavarok, munkahelyi stressz, családi és kapcsolati problémák, más egyészségügyi problémák által okozott szorongás, stb. A stressz csökkenti az immunrendszer ellenállóképességét, ami növelheti a szájüregben található káros baktériumok mennyiségét – ez vezethet végső soron fogbélgyulladáshoz.

Foggyökér gyulladás tünetei

A gyulladt fog tünetei viszonylag egyértelműek és könnyen beazonosíthatók. Ugyanakkor a páciensek gyakran már csak az elviselhetetlen fájdalom megjelenésekor keresik fel fogorvosukat, pedig, ha már az első tünetek jelentkezésekor megtennék ezt (pl. fognyaki érzékenység), nem feltétlenül lenne szükség gyökérkezelésre.

A gyulladt foggyökér leggyakoribb tünetei:

●        Fájdalom rágás vagy nyomás esetén

●        Nyomásra érzékeny fok

●        Éles, lüktető vagy tartós fájdalom

●        Érzékenység hidegre vagy melegre

●        Fogfájás, amely éjszaka rosszabbodik

●        Duzzanat az érintett területen

●        Láz

●        A fog vagy az íny színének megváltozása

●        Általános rossz közérzet, fáradtság

●        Nyirokcsomók duzzanata nyaktájékon

●        Légzési vagy nyelési nehézség

Gyulladt fog kezelése

Gyulladt foggyökér esetén az elsődleges fogmegtartó kezelés a gyökérkezelés. A legtöbb esetben több alkalom szükséges a gyulladásmentes állapot eléréséhez. Két kezelés között a fogba gyógyszeres zárás kerül. Hogyha a fog teljesen panaszmentes, akkor készül csak el a végleges gyökértömés.

Röviden a gyökérkezelésről

A gyulladt fog gyökérkezelésének célja a fertőzött vagy elhalt szövet eltávolítása a fogból, ezzel megakadályozva a további fertőzéseket és a fogeltávolítást. A kezelés első lépéseként helyi érzéstelenítést alkalmazunk, hogy a páciens kényelmesen és fájdalommentesen essen át az eljáráson. Ezután egy apró nyílást készítünk a fog tetején, amelyen keresztül eltávolítjuk a gyulladt vagy fertőzött szövetet, majd alaposan megtisztítjuk és formázzuk a gyökércsatornákat.

Miután a gyökércsatornák tisztítása és fertőtlenítése megtörtént, a következő lépés a gyökércsatorna kitöltése egy biokompatibilis gyökértömő anyaggal, amely megakadályozza a baktériumok újbóli behatolását és a fertőzés kiújulását.

Sikeres gyökérkezelés esetén a gyökértömő anyag a gyökércsatorna teljes hosszát kitölti. Erről a kezelést követő kontroll-röntgenfelvételen győződhetünk meg. Ezzel a fog összes gyökércsatornája kezelve lett. Ha voltak panaszok, azok megszűntek. Nincsen fájdalom, rágáskor jelentkező érzékenység. 3, illetve 6 hónapos, majd az éves kontroll-röntgenfelvételen jól látható a gyógyulás. A gyulladás egyre kisebb lesz, végül teljesen eltűnik.

Ha a sikeres gyökérkezelés után a gyulladás mérete mégsem csökken, még akkor is van egy lehetőség a fogeltávolítás előtt; a gyökércsúcs rezekció (foggyökér rezekció). Ez egy kisebb szájsebészeti beavatkozás, mely során a gyökér legvége és az ott jelenlévő gyulladás eltávolításra kerül.

Legvégső megoldásként marad a fogeltávolítás. Fontos azonban, hogy az eltávolított fog helyére minél előbb kerüljön valamilyen pótlás. Tartós foghiány állkapocsízületi problémákat, a vele szemben lévő fog kimozdulását és a szomszédos fogak elmozdulását okozhatja.

Gyulladt fog hatásai a szervezetre, avagy a gócbetegség

Egy, vagy akár több gyulladt fog a testünk számára gócnak számít. Ha ezekkel nem foglalkozunk, hosszútávon kezeletlenül maradnak és gócbetegségeket okozhatnak.

A gócbetegség egy olyan folyamat, mely során egy adott szerv vagy szervrendszer megbetegedéséért, a szervezet más területén kialakult krónikus gyulladás a felelős. Erről a gyulladásos területről a véráram útján a baktériumok és az általuk termelt toxinok el tudnak jutni a szervezet más pontjaira.

Milyen tünetei vannak?

●        Foltos hajhullás

●        Bőrkiütések, bőrön megjelenő elváltozások

●        Ízületi gyulladás

●        Izomgyulladás

●        Koraszülés

●        Vesegyulladás

●        Allergia

Mik a jellemző a fogászati gócok?

●        Szuvas fogak

●        Fogágybetegség

●        Rosszul gyökérkezelt fog

●        Gyökér végén lévő gyulladásos elváltozás

●        Elő nem bújt fogak, betört foggyökér

A fogászati góc pontos diagnózisának felállításához szükség van röntgenfelvételre. A felvétel segítségével végzünk egy állapotfelmérést és döntünk a további kezelésekről.

 

Küldjön nekünk üzenetet!


    Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
    Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek