Foghúzás után felmerül a fog pótlásának kérdése. Páciensek számára főként mosolyzónában zavaró a foghiány, míg a fogászati szakmában a kiegyensúlyozott harapás, illetve rágás érdekében a 7-es foggal bezárólag javasoljuk a hiányzó fogak pótlását. Ennek két formája lehet: egyik a híd kialakítása, a másik a fogbeültetés. Az alábbi cikkben annak járunk utána, hogy milyen esetekben melyik megoldás az optimális:

Hiányzik egy vagy két fog? Mikor érdemes fogbeültetésben gondolkodni?

Szinte minden esetben a fog implantátum beültetését javasoljuk, csak ha nagyon kevés csont van, vagy nagyon fél a páciens, akkor keresünk más megoldást. 1. Egészséges szomszédos fogak esetén mindenképpen fogbeültetést javaslunk a foghiány orvoslására, hogy a szomszédos fogakat óvjuk a plusz terheléstől és a csiszolástól. 2. Friss foghúzást követően, valamint 3. Jelentős csontállománynál a csont mennyiség megtartása érdekében szintén fogbeültetést javaslunk. Ez röntgenfelvételen, illetve CT-n ellenőrizhető. 4. Fiatalabb korban szintén a fogbeültetést ajánljuk. Amennyiben tart az implantátum beültetéstől, ezt a cikket érdemes elolvasnia: Fél a fog implantátum beültetésétől? Járjuk körül a félelmeket!

Mikor javasoljuk a híd alkalmazását kihúzott fog esetén?

1.       Amennyiben azon a helyen korábban is híd volt, vagyis ha egy meglévő hidat kell lecserélni. Ilyenkor a szomszédos fogak koronai része már elő van készítve a híd fogadására. De volt olyan esetünk, amikor optimálisabb volt a fogbeültetés. Ugyanis ha valamelyik foggal probléma van, akkor az egész hidat el kell távolítani, míg ha az implantátumot választja a páciens, akkor csak adott fogat, illetve implantátumot kell kezelni a probléma esetén. 2.       Amennyiben nagyon kevés a csontja a páciensnek, vagy a csont nehezen visszapótolható, támogatjuk a híd alkalmazását. 3.       Jelentős töméssel kiegészített, gyökérkezelt szomszédos fogra is alkalmazzuk a hidas megoldást, amennyiben megbizonyosodtunk arról, hogy a fog gyökere stabil alapot képez a híd számára. A Mosoly Dental rendelőjében a hosszútávon jól működő maradó fogak megtartása kiemelt figyelmet élvez. A fogak egészségének egyik fontos tényezője csontállomány védelme és megtartása, amelyben a fogak rögzülnek. Ezért a fog implantátum (műgyökér) alkalmazása az alsó és felső állkapocs egészének védelme szempontjából jobb megoldást jelent. Rendelőnkben Straumann prémium implantátummal dolgozunk. Ismerje meg ezt a típust még jobban! A hiányzó fogak pótlásáról itt olvashat bővebben...

Küldjön nekünk üzenetet!






    Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
    Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek