Az ínyvisszahúzódás, vagy más néven ínyrecesszió több mint egy zavaró esztétikai probléma. A fogérzékenység csak az egyik negatív következmény. Először a fognyak, majd később már a gyökérfelszín válik védtelenné a szájüregben lévő baktériumokkal, hőmérsékleti- és pH-változásokkal szemben. Ha a csontállomány visszahúzódik, zsugorodik, az idővel a fogak kilazulásához, majd kieséséhez vezethet.

A visszahúzódó fogíny sajnos nem nő vissza magától. Az ínyplasztika egy olyan parodontológiai műtét, mellyel a szövet – részlegesen vagy teljes mértékben – helyreállítható, újra rekonstruálható.

Akkor is ezt a kezelést alkalmazzuk, ha olyan esztétikai problémát kell korrigálnunk, mint az úgynevezett ínymosoly, amikor mosolygáskor a felső fogív ínyrésze jelentős mértékben láthatóvá válik.

ELŐTTE-UTÁNA FOTÓK

A fogíny visszahúzódás tünetei

A fogágy és a fogmedret alkotó csont számára a fogíny biztosít védelmet a kórokozóktól, illetve a mechanikai és kémiai behatásoktól. Ezért épsége és védelme nem csupán esztétikai szempontból lényeges.

A fogíny visszahúzódása a fognyak szabaddá válását eredményezi, ami miatt fokozott érzékenység alakulhat ki a hideg/meleg ételekre, italokra. A fogíny vörös és duzzadt lehet, fogmosás közben rendszeresen vérezhet, illetve fognyaki fájdalom jelentkezhet. A fogak között látványos rések (diastema), vagy fekete háromszögek keletkezhetnek, melyek mosolygáskor esztétikailag zavaróak a páciens számára.

Az ínyrecesszió okai

Az ínyrecesszió (ínyvisszahúzódás) egyik gyakori oka a fogágybetegség. A probléma egy enyhe ínygyulladással kezdődik, ami idővel átterjed a mélyebb szövetekre. A csontpusztulás fázisába érve a csont visszahúzódásával, az íny is látványosan visszahúzódik a fogakról, melyek idővel meglazulhatnak, majd akár ki is eshetnek.

Ínyvisszahúzódást helytelen fogmosási technika is okozhat. A túlzott erőkifejtés hatására az íny megsérül, érzékennyé válik. Ilyenkor érdemes felkeresni egy dentálhigiéniai szakembert, aki útmutatást nyújt a helyes technikát illetően. Az ínyvisszahúzódást sokak számára talán meglepő módon fogszabályozás is előidézhetni, csakúgy, mint egy kiálló rosszul záró tömés vagy fotpótlás. Ezért ezeket a jeleket félevente esedékes fogászati kontrollon mindig alaposan ellenőrizzük.

Az ínyvisszahúzódás kezelési lehetőségei: mi az az ínyplasztika?

Súlyosabb ínyvisszahúzódás ellen gyakran alkalmazott módszer az úgynevezett ínyplasztika. Ez egy olyan parodontológiai műtét, melynek célja a védtelenné vált fognyak befedése, illetve sok esetben az íny megvastagítása.

A teljes korrekció csak akkor lehetséges, ha a csontszél és az ínypapilla (szomszédos fog melletti ínyrész) még ép, illetve az ínyrecesszió nem túlzottan mély vagy széles. Ellenkező esetben csak részleges ínyplasztika végezhető, azonban már ez is nagymértékű esztétikai és funkcionális javulást hozhat.

Ínymosoly megszüntetése ínyplasztikával

Sokak számára zavaró probléma az úgynevezett ínymosoly, amikor beszéd vagy mosolygás közben a felső ínyük egy széles sávban kilátszik. Az ínyplasztika erre is megoldást kínálhat. Az íny méretének csökkentésével, vagyis a szövettöbblet eltávolításával az íny hossza sok esetben egyensúlyba hozható a fogak méretével, így az esztétika helyreállítható.

Az ínyplasztika során alkalmazott anyagot

Nagyobb kiterjedésű és/vagy mélyebb ínyrecesszió kezeléséhez jellemzően saját kötőszövetet alkalmazunk, melyet a szájpadlás vagy a bölcsességfogak mögötti területről nyerünk ki. Számos esetben lehetőség van antiallergén állati eredetű (xenograft), vagy szintetikus membránok használatára, melyek kevesebb kellemetlenséget jelentenek a páciens számára.

Előzetes lépések a kezelés előtt

Az ínyplasztika csak kifogástalan szájhigiénia és gyulladásmentes szájüreg megléte esetén végezhető el. Ahhoz, hogy az ínyvisszahúzódás kezelése sikeres legyen és hosszú távú eredményt hozzon, először mindig a kiváltó okot kell kezelnünk, csak ezután kerülhet sor a beavatkozásra.

Ha fogágybetegség áll a probléma hátterében, nulladik lépésként szükségessé válhat a parodontális tasakok tisztítása (kürettálás), mellyel megszüntetjük a gyulladást.

Ínyplasztika menete

Az ínyrecesszió műtét, akárcsak a többi kezelés, egy alapos állapotfelméréssel kezdődik, és helyi érzéstelenítésben történik.

Az ínyplasztika menete az alábbi lépésekből áll:

  • Az íny megemelése, zsebek kialakítása (lebenyképzés)
  • Amennyiben szükséges, saját szövet kinyerése
  • A kiválasztott graftanyag (szövetanyag) behelyezése
  • Szövetanyag rögzítése varratokkal az íny belső felszínéhez, majd a fognyakhoz
  • A varratok kiszedésére körülbelül 2 hét múlva kerül sor

Szerencsés esetben rendelkezésre áll elégséges mennyiségű feszes íny a fog körül. Ilyenkor kötőszövet pótlásra nincs szükség, a meglévő szövet elmozgatásával befedhető az érintett terület.

Ínyplasztika árak

Az ínyplasztika ára az érintett fogak számától, a beavatkozás összetettségétől, illetve a felhasznált anyag típusától függ.

Ínyplasztika gyakori kérdések

Az ínyplasztika helyi érzéstelenítésben történik. Ennek köszönhetően a beavatkozás közben általában csak enyhe nyomás, illetve minimális kellemetlenség érezhető. Amennyiben szükséges, az első napok fájdalomcsillapítóval és a terület jégzselével való hűtésével problémamentesen átvészelhetők.

Amennyiben egyszerűbb esetről és csak egy területen elhelyezkedő fogról/fogakról van szó, akár már egyetlen alkalom is elegendő. Összetettebb problémák kezelése során több ülésre lesz szükség.

Amíg a varratok bent vannak, a fogmosás az érintett terület kihagyásával történjen. Speciális, klórhexidin tartalmú szájöblögetőt javaslunk. A tejtermékek, forró, fűszeres ételek és italok fogyasztása tilos, akárcsak a dohányzás és az alkoholfogyasztás. A megerőltető fizikai tevékenységek szintén kerülendők az első 2-3 napban.

Ez mindig eset- és egyénfüggő, de általában a szövetek teljes regenerálódása 3-6 hónap alatt megy végbe. A folyamat eredményességét rendszeres kontroll alkalmak során kísérjük figyelemmel.

Amennyiben a kezeléstől számított 1 éven belül a tömés kitörik, vagy kiesik a fogból, a helyreállítást garanciálisan újra elvégezzük, , amennyiben a garanciális feltételek teljesültek.

Küldjön nekünk üzenetet!


    Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
    Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek