A foghiány rendkívül rossz benyomást kelthet rólunk a hétköznapokban, például a munkahelyünkön, egy állásinterjú alkalmával vagy bármilyen fontos életesemény során. Azon kívül, hogy nem szép látvány, még az emésztésünkre és a szervezetünk más fontos építőelemeire is nagyon rossz hatással van a foghiány. A kihúzott fog pótlása nélkülözhetetlen az egészséges és boldog élethez.

Hiányzó fogak és az egyéb panaszok összefüggései

Ha nem tudjuk rendesen megrágni az ételt az emésztési problémákhoz, felfújódáshoz, görcsökhöz, akár bélfal irritációjához, gyulladásához is vezethet. Valamint az állkapocs ízületünkben is deformitást, gyulladást okozhat, ami komoly fájdalomként léphet fel a fül tövében.

A hosszú távú foghiány olyan változásokat eredményez a szájüregben, melyek helyreállításához akár hosszú évekre van szükség. Ilyen például a csontpusztulás, vagy fogak elmozdulása, bedőlése.

Nagyon fontos minden páciensünknek megértenie, hogy a rágás a szervezet teljes egészségét komolyan befolyásoló tényező!


Megoldások a kihúzott, hiányzó fogak pótlására

1. Esztétikus, élethű fogászati híd

Abban az esetben, ha a foghiányt határoló, szomszédos fogak is kezelésre szorulnak, akkor leggyakrabban pl. koronát, fogászati hidat készíthetünk.

Ennek anyaga lehet fémes kerámia borítással, fémmentes cirkon, vagy fémmentes préskerámia attól függően, hogy mekkora és hol helyezkedik el a foghiány. A préskerámia előnyei frontfogak esetében érvényesülnek jobban, a cirkon előnyeit rágófogaknál tudjuk legjobban kihasználni.

A fogászati hidak – a rendelőnkben készült koronákhoz hasonlóan – élethűek, azaz ha valaki belenéz a szánkba, nem fogja észrevenni, hogy fogpótlásunk van.

A fogászati hidak tisztítása könnyen begyakorolható: egy kis rutinnal és odafigyeléssel akár évtizedekre stabil és esztétikus eredménnyel gazdagodhatunk.

Hiányzó fog esetén is van lehetőség az eredmény előre lemodellezésére: így páciensünk, még a kezelés elkezdése előtt megbizonyosodhat arról, hogy ez lesz az az álommosoly, melyet megálmodott magának!

2. Fog implantátumok

Amennyiben a foghiányt határoló fogak épek, vagy szinte épek, azok védelmében egy fog pótlására az implantátumok alkalmazását szoktuk javasolni. Az implantátum beültetésével egy „új foggyökérre” teszünk szert, melyre koronát, sőt, akár erős hidat is építhetünk.

Az implantátum beültetését gyógyulási idő követi, melynek idejére ideiglenes koronát készítünk. Ezt követően kerül sor a végleges korona elkészítésére.

Rendelőnkben a legmagasabb minőségű, Straumann Svájci implantátumon kívül egy kiváló minőségű német ICX implantátum rendszert is alkalmazzuk.

Implantátumon rögzülő kivehető fogpótlások (több fog pótlása esetén)

Több hiányzó fog pótlása esetén implantátumon rögzülő megoldásokat szoktunk javasolni. Fontos, hogy pl. idősebb korban is kiemelten figyeljünk az egészséges rágás fenntartása! Ezen fogpótlások kivehetők, többféle típusa ismert, mint például a stéges, vagy teleszkópos fogpótlások. Nagy előnye a másik két megoldással szemben, hogy fajlagosan kedvezőbb áron pótolhatók a hiányzó fogak.

Amennyiben felkeltették érdeklődésedet a kihúzott fogak pótlására kínált megoldásaink, szeretettel várjuk kérdésedet, bejelentkezésedet!

Küldjön nekünk üzenetet!


    Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
    Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek