Korona és híd

Korona és híd

Mire használják a koronát és a hidat?

A fogászatban használt koronákat és hidakat elsősorban elveszített fogak pótlására, kilazult fogak összesínezésére, gyökérkezelt, letört, elszíneződött fogak megóvására, valamint funkciójuk, fonetikai és esztétikai tulajdonságaik helyreállítására alkalmazzák.

Miért fontos és mikor kell az elveszített fogakat pótolni?

Az elveszített fogakat pótolni kell, lehetőség szerint minél hamarabb! A kérdés hallatán sokaknak elsősorban az esztétikai problémák, az elhanyagoltság látszata, az önbizalomhiány jut eszébe és bár napjainkban ezek mind nagyon fontos szempontok, a fogak elveszítése ezeknél sokkal súlyosabb következményekkel járhatnak.

A hosszabb ideig fennálló foghiány a fogazat, a rágás egységének megbomlását okozza, mely számos állkapocsízületi elváltozást, az elvesztett fog helyén az állcsont sorvadását, újabb fogvesztést, ínygyulladást, nyak-és fejfájást, de akár az egész testtartásunkra kiható problémákat okozhat. Minél később kezdődik egy foghiány pótlása, annál inkább szűkülnek a lehetőségek, ezáltal nehezebb és költségesebb az eredeti állapot visszaállítása.

Mi a korona?

A korona egy olyan fogtechnikai laboratóriumban elkészített fogpótlás, mely egy még meglévő, de valamilyen okból kifolyólag károsodott fog funkcióját, élettartamát, esztétikáját hivatott helyreállítani.

Mi a híd?

A híd elsősorban az elveszített fogak pótlására szolgáló fogpótlás, mely általában a hiányt határoló, megfelelően előkészített fogakra rögzül.

Mikor van szükség koronára?

Koronára akkor van szükség, ha a kezelt fog már olyan mértékben károsodott, hogy töméssel vagy fogászati betéttel nem állítható vissza az eredeti állapot, illetve, ha implantátum beültetésére kerül a sor.

Klasszikus esetek az alábbiak:

 • Gyökérkezelés
 • Letört, vagy megrepedt fog
 • Nagy mértékben elkopott fog
 • Elszíneződött fog
 • Implantátumra készített korona

Mikor van szükség hídra?

Hídra általában egy vagy több hiányzó fog pótlásakor, illetve trauma vagy fogínysorvadás végett, a nagy mértékben meggyengült, mozgó fogak összesínezésekor van szükség.

Miből készül a korona és a híd?

A korona és a híd készülhet különböző fémvázra égetett kerámiából (fémkerámia), cirkonium- oxid vázra égetett kerámiából (cirkonkerámia), teljes kerámiából (préskerámia), teljes cirkoniumból és különféle kompozitokból (kerámiát tartalmazó műanyagokból).

Mi a fémkerámia korona vagy híd?

A fémkerámia korona vagy híd alapja egy nikkelmentes fém- vagy aranyötvözetből készített fémváz, melyre a természetes, élő fogakat utánzó porcelán van égetve. Legfőbb előnye a tartóssága és gazdaságossága.

Még több infó a fémkerámia koronáról...

Mi a cirkonkerámia korona vagy híd?

A cirkonkerámia korona vagy híd a fémkerámiához hasonlóan egy porcelánnal leplezett fogpótlás, de eltérően a fémkerámiától, ebben az esetben a korona vagy híd vázát a cirkonium- dioxid alkotja, mely egy fehér színű, rendkívül erős, kiváló tulajdonságokkal rendelkező anyag. A pótlás váza 3 dimenziós számítógépes tervezés-és faragás útján készül, így kimagasló pontosságának, fehér színének és szakítószilárdságának köszönhetően mára a legkedveltebb fogászati anyagok közé sorolható.

Még több infó a cirkon koronáról vagy hídról...

Mi a préskerámia?

A préskerámia korona vagy híd kizárólag kerámiát tartalmaz. Kiváló fényáteresztő, fénytörési tulajdonságainak köszönhetően gyönyörű, élethű, láthatatlan fogpótlások készítésére alkalmas.

Mi a teljes cirkonium korona vagy híd?

A teljes cirkonium korona vagy híd egy porcelán leplezés nélküli cirkonium pótlás. 3 dimenziós számítógépes tervezés után egyetlen cirkonium tömbből készül a tökéletes pontosságú, a páciens egyedi igényeinek megfelelő korona vagy híd.

Mi a kompozit korona vagy híd?

A fogászati kompozitok kerámiát tartalmazó műanyagok, a korona- és hídtechnológiában általában ideiglenes megoldásokra alkalmazzák. Kiváló kezelhetőségük, esztétikai tulajdonságaik miatt elsősorban esztétikus tömésekre, letört fogak újraépítésére, fogászati betétek készítésére használják.

Melyik anyag a legmegfelelőbb korona és híd készítésére?

A koronák és hidak anyagai különböző tulajdonságokkal rendelkeznek (pl.: szakítószilárdság, kopásállóság, fényáteresztő képesség stb.), ezért erre a kérdésre nincs egyértelmű és minden esetben helytálló válasz. A koronák és hidak elkészítése nagyon körültekintő, alapos és tudatos tervezést igényel, melynek során a fogorvos és fogtechnikus a páciens igényeit figyelembe véve felméri a lehetőségeket, hogy a legmegfelelőbb megoldás és anyag kerüljön kiválasztásra.

Mitől függ, hogy milyen anyagból készül a korona vagy híd?

A korona és híd anyagának kiválasztása számos dologtól függ.

Befolyásoló tényezők:

 • A páciens igényei
 • A páciens rágóereje
 • A koronával helyreállítandó fog állapota, nagysága, elhelyezkedése, színe
 • A híddal pótlandó fogak száma, nagysága
 • A híd rögzítésére szolgáló szomszédos fogak erőssége

Fog- e látszódni, hogy korona vagy híd pótlásom van?

A korona és híd elkészítésének egyik elsődleges szempontja, hogy az elkészült fogpótlás teljesen egyezzen a meglévő fogak színével, alakjával, nagyságával, röviden szólva egy harmonikus egységet alkossanak. A körültekintő tervezés és anyagválasztás, a precíz fogorvosi és fogtechnikusi munka szinte minden esetben láthatatlan fogpótlást eredményez. Nagyon ritkán előfordulnak olyan extrém fogelhelyezkedések, foghiányok, betegség, vagy baleset okozta elváltozások, melyek lehetetlenné teszik a láthatatlan pótlás elkészítését, de ez általában már a tervezés fázisában egyértelművé válik.

Van- e tökéletesen láthatatlan korona és híd?

Igen, van. Az egyre korszerűbb technológiáknak, a mára szinte tökéletességig fejlesztett anyagoknak és a magasan képzett fogorvos és fogtechnikus csapatmunkájának köszönhetően a legtöbb esetben olyan fogpótlás készíthető, mely még egy szakmailag hozzáértő személy számára is észrevehetetlen, láthatatlan.

Fog-e fájni a korona- és hídkészítés?

Szinte egyáltalán nem. A korona és hídkészítés első fázisai közé a fogak érzéstelenítése. Minden további lépés csak ezután történik.

Mennyi ideig tart a korona vagy híd elkészítése?

A korona vagy híd elkészítése függ a pótlás nagyságától, anyagától, a páciens egyedi igényeitől. Egy magas minőségű korona vagy híd elkészítése minden esetben több lépcsős folyamat, melyet a fogorvos a tervezéskor ismertet a pácienssel.

Mi a korona és híd készítésének menete?

A korona és híd készítésének főbb lépései a következők, ezek esetenként változhatnak:

 1. Konzultálás, tervezés, páciens igényeinek felmérése.
 2. Fogak előkészítése, fogszín meghatározása, lenyomatvétel, ideiglenes pótlás készítése.
 3. Vázpróba (a korona vagy hídváz pontosságának, kialakításának ellenőrzése)
 4. Mattpróba (a félkész korona vagy híd színének, fogformájának ellenőrzése)
 5. Végleges próba, pótlás beragasztása

Ez is érdekelheti:

Harapás regisztráció arcív segítségével – a tökéletes fogpótlás elkészítésére

Kérdése merült fel?

Hívjon minket mobilról egy kattintással:

+36 70 942 8789

Az alábbi űrlapot kitöltve is felveheti velünk a kapcsolatot:


  Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
  Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek

   

  Fogászati rendelőnk Budapesten

  A Mosoly Dental vezető orvosai Dr. Grosz János és Dr. Bernáth Vivien csapatukkal arra törekszenek, hogy a lehető legkisebb beavatkozással tegyék ismét esztétikussá és egészségessé pácienseik mosolyát.

  Pácienseink boldog, magabiztos, kényelmes mosolya a mi legfőbb küldetésünk.
  A legmodernebb szakmai elvek alapján összeállított protokollt alkalmazunk minden egyes munkánk során. A beavatkozások tervezésekor két fontos szempontot tartunk szem előtt: a megfelelő rágófunkció elérését, a magas esztétikai eredmények mellett. Ezek kéz a kézben járnak, nincs egyik a másik nélkül legyen szó kisebb tömésekről, vagy implantátumokon rögzített fogpótlásokról.

  Rendelési idő és bejelentkezés

  Bejelentkezés:  Rendelés:

  Hétfő: 08:00 - 14:00

  Kedd: 09:00 - 19:00

  Szerda: 08:00 - 14:00

  Csütörtök: 09:00 - 19:00

  Péntek: 08:00 - 19:00

  Mi zavarja mosolyában? Ossza meg velünk!

  Specialitásunk a mosolytervezés. Zavarja, hogy fogai elszíneződtek, lekoptak, esetleg szabálytalanul állnak?

  Nincs olyan életkor, amikor már ne tudnánk megoldást ajánlani.

  Írjon nekünk, küldjön fotót, hogy tanácsot adhassunk!

  info@mosolydental.hu

  Ossza meg másokkal is!

  mosolydental-logo-279

  Bemutatkozás

  Fogászati rendelőnk Budapesten, a IX. kerületben működik. Esztétikai fogászat, mosolytervezés a specialitásunk.

  Alapelvünk és munkamódszerünk is a MOSOLY. Célunk, hogy amikor Ön beül a fogorvosi székbe, nyugodt és jókedvű legyen - hogy elfelejthesse a fogorvostól való félelmet. Ezért lett a nevünk Mosoly Dental.

  Kövessen minket

  Elérhetőség

  1092 Budapest, Kinizsi utca 35. fsz/2. Kapucsengő: 3

  +36 70 942 8789
  info@mosolydental.hu

  Rendelési idő
  Hétfő: 08:00 - 14:00
  Kedd: 09:00 - 19:00
  Szerda: 08:00 - 14:00
  Csütörtök: 09:00 - 19:00
  Péntek: 08:00 - 19:00

  Copyright 2023 ©  Minden jog fenntartva