A mélytisztítást vagy más néven fogászati kürettálást fogágybetegségben szenvedő pácienseknél alkalmazunk. A kezelés során eltávolítjuk az íny mélyebb részeiből a fogkövet és az ott található gyulladt, baktériumok által megfertőzött szöveteket. A kezdetleges fogágybetegséget akár otthon is tudjuk kezelni, viszont, ha már tasakképződéssel járó fogágygyulladástól szenved a páciens, elkerülhetetlenné válik a kürettálás.

Mit jelent a fogágygyulladás és miért van szükség kürettálásra?

A fogágy megbetegedését (paradontitis) baktériumok okozzák. Ezen baktériumok a nem megfelelő fogmosási technikának köszönhetően ott hagyott lepedék talaján könnyen elszaporodnak és az ínyben gyulladást okoznak. A fogat tartó szövetek gyulladása első jelként vérzéssel és erősebb gyulladás esetén a csont elhalásával jár.

Kezeletlen fogágygyulladás miatt a fogakról rövid időn belül elkezd lehúzódni az íny (innen ered a népszerű „fogínysorvadás” elnevezés) . Az ínnyel együtt pusztul a fogat tartó csont is, ami végső esetben fogelvesztéshez vezet.

A fogágygyulladás sajnos egy visszafordíthatatlan folyamat, de megfelelő kezelés, kontroll és tisztítás mellett az elért gyulladásmentes állapot fenntartható.

[ELŐTTE-UTÁNA KÉPEK / ILLUSZTRÁCIÓ / VIDEÓ]

Fogágygyulladás okai és tünetei

A fogágygyulladás (periodontitis) kialakulásában több tényező is szerepet játszik. Az egyik legfőbb ok a rendszertelenül vagy helytelenül végzett fogmosás és fogköztisztításból ered.Ekkor ugyanis a fogak felszínén kialakul egy vékony filmszerű réteg, amit plakknak, vagy más néven lepedéknek nevezünk. Ebben tapadnak meg a szájban található baktériumok. Napi kétszeri helyes fogmosással és fogköztisztítással ez a lepedékréteg eltávolítható. További lényeges okok:

●        Családi hajlam

●        Dohányzás

●        Nem megfelelő fogmosási technika

●        Fogköztisztítás elmulasztása

●        Észre nem vett, kezeletlen ínygyulladás

●        Fogkő-eltávolítás hiánya

Gyanakvásra okot adó tünetek:

●        Az íny duzzadt, erős vörös színű

●        Ínyvérzés

●        Kellemetlen szájszag

●        Fogak mozgathatóvá válnak

●        Ínyvisszahúzódás

●        Fogkő

Kürettálás menete, folyamata

A fogászati kürettálás jelentése mélytisztítás, ami az íny alatt található, gyulladt tasakok tisztítását jelöli. A kezelés fájdalommentes, hiszen végig érzéstelenítésben folyik. Ha szinte az egész száj érintett, a kezelés több szakaszban történik (min. két szakaszban, egyszer a jobb, egyszer a bal oldalon), hogy a páciens még véletlenül se érezzen fájdalmat.

A mélytisztítást meg kell előznie egy dentálhigiéniai kezelésnek, ahol eltávolítjuk a fogak íny feletti részéről a fogkövet. A kezelés végén személyre szabott szájhigiéniai oktatást tartunk, mely során beszélünk fogközök tisztításának fontosságáról és megmutatjuk a helyes egyénre szabott fogmosási technikát is.

Ezt követően regisztráljuk a fogágy állapotát. A gyulladás és a csontpusztulás következtében kialakulnak a fogágy mellett úgynevezett ínytasakok, melyek fertőzött szövetet tartalmaznak.

A kürettálás során az érintett fogak gyökéri felszínét megtisztítjuk, külön erre a célra kialakított kézi eszközzel. Alkalmazunk még különböző fertőtlenítőszereket, ezáltal is csökkentve a baktériumok számát. A tisztítás ideje függ a kezelendő fogak számától, de általában 1 órát vesz igénybe.

Kürettálás típusai: zárt és nyitott mélytisztítás

A zárt és nyitott kürettálás fő különbsége abban rejlik, hogy míg a zárt módszer esetében az íny felnyitása nélkül végezzük a kezelést, addig a nyitott kürettálás során kisebb bemetszésekkel jobb hozzáférést biztosítunk a kezelendő területhez. Függetlenül attól, hogy melyikre van szükség, a kezelés teljesen fájdalommentesen történik!

A zárt kürettálás menete egy egyszerű diagnosztikával kezdődik, majd a látható fogkő eltávolításával folytatódik. Ezt követően a tasakokból származó lerakódások mechanikus eltávolításával és gyökérsimítással végződik a folyamat.

Nyitott kürettálásra akkor kerül sor, ha mélyebb, 5 mm-nél nagyobb tasakok kezelésére van szükség, vagy ha a zárt módszer nem vezetett eredményre. Ebben az esetben a bemetszések lehetővé teszik bizonyos regeneratív anyagok, mint például az Emdogain gél használatát, ami elősegíti a gyógyulást. A nyitott kürettálás menete az ínyszövetek öltésekkel történő lezárásával végződik.

Mire kell figyelni a kürettálás után?

A mélytisztítást követő pár napban kerülni kell a tejes ételek fogyasztását, a gyorsabb gyógyulás érdekében. Jelentkezhet minimális érzékenység, de nem jellemző. Kerülni kell az alkoholfogyasztást és a dohányzást. Legfontosabb a megfelelő otthoni szájápolás. A kezelés sikeressége nagyban múlik a páciens szorgalmán, megértésén.

Íme néhány alapvető irányelv, amire érdemes figyelni fogászati küret után:

  1. Kíméletes fogmosás: Az első néhány napban használj extra puha sörtéjű fogkefét. Fogmosás közben legyél óvatos, hogy véletlenül se irritáld a kezelt területeket. Az első napokban antibakteriális szájvíz használata is előnyös lehet.
  2. Kerüld a kemény, ropogós ételeket: A gyógyulási folyamat során nem csak a tejes ételeket, hanem a keményebb falatokat is érdemes kerülni. Helyette rágást nem igénylő élelmiszereket, mint például püréket, smoothie-kat vagy leveseket érdemes fogyasztani.
  3. Dohányzás és alkoholfogyasztás: A gyógyulási időszak alatt mindkettő lassíthatja a sebgyógyulást és növelheti a fertőzés kockázatát.
  4. Rendszeres szájöblítés: Az antibakteriális szájvizek használata segíthet a kezelt területek tisztán tartásában és az irritáció minimalizálásában.
  5. Pihenés: A kezelés utáni első néhány napban próbálj minél többet pihenni és kerülni a stresszes tevékenységeket.
  6. Kontrollvizsgálatok: Nagyon fontos a rendszeres ellenőrző vizsgálatokon való részvétel, hogy a kezelőorvosod nyomon követhesse a gyógyulási folyamatot és időben észlelje, ha valamilyen probléma merülne fel.

 

Kürettálás árak

Zárt kürett - egy állcsont

70.000.- HUF
Zárt kürett foganként

21.000.- HUF

Küldjön nekünk üzenetet!


    Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
    Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek