Törött, letört fog? Kisebb-nagyobb darab hiányzik belőle? Amikor letörik a fogunk, a tudat, hogy az addig természetesnek, stabilnak vélt állapot felbomlott, igen kellemetlen! Egyrészt – amennyiben letört elsőfogról, metszőfogról van szó, vagy egyéb, mosolygáskor látszódó helyen történt a baleset, a tükörben zavaró látvány fogad és azonnali megoldást sürgetünk.

Másrészt – a törött fog, legyen az letört rágófog vagy bármelyik fog elöl, vagy hátul – a nyelvünkkel akaratlanul elkezdjük „piszkálni” a letört részt és – tapasztalatból tudjuk – ez a zavaró körülmény az egész napunkat tönkreteszi. Fogunk letörése tehát pszichésen is megterhel bennünket.

Tegyünk ellene mielőbb! Jó hír, hogy a Mosoly Dental Esztétikai Fogászaton a letört fog élethűen, feltűnés nélkül helyreállítható!

Letört fog korrigálása direkt héjakkal

Letört fog korrigálása direkt héjakkal

 

Letört fog okai

Egészséges fogunk alapesetben erős és ellenálló. A fog letörésének egyik oka a korábban észre nem vett fogszuvasodás, mely alkalmával a fog belseje szuvas, felpuhult lesz, így a fog gyakran elvékonyodik, majd egy erősebb rágás alkalmával könnyen törik és kész a baj. Nem csoda tehát, hogy a karácsonyi bejglievés során történik a legtöbb fogtörés, és ilyenkor derül ki, hogy fogunk törődést igényel.

A fog letörésének másik lehetséges, ám vitatott oka a trauma általi törés, mely sajnálatos eseteket nem tudjuk befolyásolni. Ez tehát azt jelenti, hogy a letört fognak lelki okai is lehetnek.

Ezen kívül előfordulhat, hogy a fogak letörése az állkapocs rendellenes igénybevétele vagy megerőltetésének, mint például a fogcsikorgatás eredménye, amely hosszú távon jelentősen gyengítheti a fogak szerkezetét. Ez a folyamatos nyomás elősegítheti a megrepedt fogak kialakulását és letörését, különösen, ha a fogak már előzetesen is sérülékenyek voltak vagy korábbi tömések gyengítik őket.

Egyéb tényezők, mint az életkor előrehaladtával bekövetkező természetes elhasználódás és a fogzománc kopása is növelhetik a letörés kockázatát. A fogakon esztétikai beavatkozások, például nagy területű tömések vagy koronák is előidézhetik a fog szerkezetének gyengülését, amely hosszabb távon fogtörést okozhat.

Mit okozhat a letört fog?

Bármi legyen is a letört fog hátterében, az mielőbbi ellátást igényel. E sérült fog nem csak esztétikailag és pszichésen zavaró, de ellátás nélkül kellemetlen leheletet és rossz szájízt okozhat.

A letört rész éles, hegyes felszínei nagyon vághatják, irritálhatják a nyelvet, arcunk belső felszínét, olyannyira, hogy fájdalmas fekélyek, sebek alakulhatnak ki.

Amennyiben fogunk letörése annak belsejében lévő problémát jelez, vegyük komolyan: az el nem látott fogszuvasodás gyökérkezeléshez, majd a teljes fog elvesztéséhez vezethet!

Továbbá, ha a letört fogat nem kezelik időben, a sérült terület körül a baktériumok könnyebben szaporodhatnak, ami ínygyulladáshoz és más fogínyproblémákhoz vezethet. Ez nemcsak a közvetlenül érintett fogat fenyegeti, hanem a környező fogak egészségét is veszélyeztetheti. A gyulladás hosszú távon az állkapocs csontjának károsodásához is vezethet, amely súlyos esetekben bonyolultabb fogászati beavatkozásokat igényelhet, mint például csontpótlást vagy implantátumok beültetését.

A pszichológiai hatás sem elhanyagolható: egy letört fog, különösen, ha a mosolyvonalban helyezkedik el, alááshatja az egyén önbizalmát és társas kapcsolatait. Ezért fontos, hogy mielőbb fogorvosi segítséget keressünk, hogy a lehető legkevesebb ideig kelljen szembesülni a letört fog okozta kellemetlenségekkel és esztétikai problémákkal. A modern fogászatban számos lehetőség áll rendelkezésre a letört fogak felépítésére, mint a tömések, koronák vagy akár esztétikai héjak, amelyekkel a fog eredeti állapotát minél hamarabb vissza lehet állítani.

Letört fogra ránő a fogíny

A másik lehetséges következmény, amikor a fognyakhoz közel letört fogra ránő a fogíny. Előfordulhat, hogy ha a fog az íny szintjében törik el, a fogíny belenő a fog belsejébe. Ez rágás során kisebesedhet, érzékeny lehet és vérzik. Ilyenkor a benőtt íny eltávolításával kell kezdenünk a kezelést. Erre a problémára is gyors megoldást nyújt rendelőnk.

Amikor egy ínyig letört fog kihúzására kerül sor, a fogorvosnak különösen óvatosnak kell lennie, hogy a benőtt ínyt sértetlenül eltávolítsa és a kihúzást követően megfelelő sebkezelést biztosítson. Az ínyig letört fog felépítése kihívást jelenthet, mivel a fog maradék része gyakran gyenge vagy sérült. Ilyen esetekben a fog megerősítésére és a korábbi formájának visszaállítására korona vagy más fogpótlás készíthető, miután a fogíny eltávolításra került a törés helyéről.

Ezen eljárások során fontos, hogy az ínyig letört fog megfelelően helyreállítható legyen, megakadályozva a további komplikációk kialakulását és biztosítva a fogak hosszú távú funkcionális és esztétikai integritását. A kezelések során az is fontos, hogy a páciensek részletes tájékoztatást kapjanak a szükséges utógondozásról, elősegítve ezzel a gyors és komplikációmentes gyógyulást.

Ha függőlegesen törik el a fog

Ez a legrosszabb típusú törés, mely a fog elvesztésével jár. E törés oka általában, hogy nagyon szuvas, belülről gyenge a fog és leggyakrabban góc is található ennél a fognál. Vagy a normálisnál nagyobb rágóerők hatására is megtörténhet, például stresszes időszakban, ha szorít, csikorgat valaki.

A függőleges törés gyökérkezelt fogak esetén fordul elő leggyakrabban, mert azok már eleve belülről gyengébbek. A gyökérkezelt fogak letörésének megelőzése érdekében szintén ajánlott a sín készítése csikorgatás, szorítás esetén.

Amikor egy függőlegesen eltört fog kezeléséről van szó, a fogorvosok gyakran szembesülnek azzal a döntéssel, hogy a fog megmentése nem lehetséges. Ilyen esetekben a letört fog kihúzását és pótlásának lehetőségeit kell mérlegelni.

Függőlegesen letört fog veszélyei

Amikor a fog függőlegesen törik el, érdemes mihamarabb fogorvoshoz fordulni. A függőleges törés mély szuvasságot jelezhet, vagy akár gyulladást a fog gyökerénél. A gyulladás pedig gócot jelent, mely további, egyéb következményeket jelezhet pl. hajhullás, bőrbetegségek stb.

Amennyiben a fog íny feletti része teljesen kitört, szintén érdemes megállapítani az okot, hogy mielőbb, akár a fog eltávolítása nélkül orvosolhassuk a helyzetet.

A függőlegesen eltört fogak esetében a helyreállítás különösen bonyolult, emiatt a kezelőorvosnak alaposan meg kell vizsgálnia a sérülés mértékét, hogy eldönthesse, lehetséges-e a fog megmentése. Ha a törés a fog gyökeréig ér, a gyökérkezelés vagy más speciális eljárások szükségesek lehetnek. Ezenkívül, ha a fog nagy része eltűnt vagy súlyosan sérült, a letört fog pótlásával, például korona vagy híd felhelyezésével kell a fogat felépíteni.

Ezen esetek kezelése során kiemelten fontos a gyors cselekvés, mivel a törött vagy sérült fog körüli területeken gyorsan kialakulhatnak fertőzések, amelyek súlyosbíthatják a helyzetet és további egészségügyi problémákat okozhatnak. Ezért minden esetben ajánlott azonnal fogorvosi segítséget kérni, ha függőleges törés történik.

Fog letörésének megelőzése

A traumás törést sajnos nem tudjuk kivédeni. Ám amennyiben extrém sportot űzünk, érdemes sportolói fogvédőt készíttetni, aminek viselésével megóvhatjuk fogunkat a nagyobb ütődésektől.

Ha már rég járt fogorvosnál, érdemes részt venni egy állapotfelmérésen, mely során kiderül, hogy mely fogaknál nagyobb az esélye a törésnek. Így jó eséllyel megelőzhető egy vacsora közbeni kellemetlen helyzet!

A félévenkénti kontrollvizsgálat elvégzése is sokat segít abban, hogy megnyugodjunk afelől, hogy mindent megtettünk a fogtörés elkerülése érdekében.

Letört fog megmentése

Az élethű helyreállítás specialistájaként mindent megteszünk a természetes és tartós eredményért:

A Mosoly Dental Esztétikai Fogászaton minőségi anyagok és a legmodernebb módszerek alkalmazásával, maximális empátiával kezeljük pácienseinket. A letört fog vizsgálata után olyan megoldást javaslunk, mely tartósan, stabilan és a lehető legnagyobb esztétikát nyújtva szünteti meg a kellemetlenséget. A letört fog felépítése történhet direkt, indirekt héjjal, fog betéttel (inlay, onlay), vagy koronával.

A fogfelépítés során alkalmazott módszerek és anyagok garantálják a hosszú távú stabilitást és esztétikumot. A letört fog visszaragasztása is egy lehetséges megoldás lehet, amennyiben a törés nem túl súlyos, ez azonban házilag TILOS! Míg a letört fog kezelése és a kettétört fog helyreállítása során minden esetben figyelembe vesszük a fog anatómiai és funkcionális sajátosságait. Esztétikai fogászati kezeléseinkre garanciát vállalunk és a kezelés utáni ingyenes kontrollon ellenőrizzük annak állapotát.

 

Küldjön nekünk üzenetet!


    Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
    Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek