A saját fogak megtartására rendelőnkben kiemelten nagy hangsúlyt fektetünk. Számos olyan esettel találkozunk, amikor a fog nagymértékben szuvasodott, ám tartószerkezete még helyreállítható. Ilyen esetben célunk, hogy a lehető legtöbb saját foganyagot megtartva restauráljuk a fogat. Erre kiváló megoldás az onlay, ami egy fogbetét.

ELŐTTE-UTÁNA fotók

Onlay jelentése - tömés, vagy fogpótlás?

Az onlay betétet szokták indirekt tömésnek és fogpótlásnak is nevezni. A szakma mindenképp a pótlások közé sorolja, hiszen az onlay betét fogtechnikus közreműködésével készül. A foganyagveszteség mértékétől, és az ennek megfelelően készített betét kiterjedésétől függően beszélünk különböző betétekről: inlayről, onlayről, vagy overlayről. Az onlay segít helyreállítani és megerősíteni, megvédeni a fogat, amikor az sérült vagy megrongálódott.

Onlay fogpótlás

Az onlay olyan nagyobb kiterjedésű pótlás, amely esetén a saját fog gyökere még ép, vagy adott esetben gyökérkezeléssel konzerválható, és maga a fog rendelkezik olyan struktúrával, ami lehetővé teszi, hogy elkerüljük a teljes fogpótlás készítését, amit koronának nevezünk. Az onlay az inlay fogbetéttől nagyobb kiterjedésű, de az overlaytől kisebb.

Az onlay nagy előnye, a többi betéthez hasonlóan, hogy rendkívül precízen illeszkedik a fogba, ezáltal minimális az esetleges alászuvasodás veszélye. Szépen megmunkálható, tökéletesen élethű megjelenést biztosít, nem színeződik el, nagy a kopásállósága és rendkívül tartós. Optimális megoldást nyújt súlyosabban károsodott fogak, vagy gyökérkezelt fogak esetén is.

Onlay fogbetét előnyös tulajdonságai:

 • a foggal biokompatibilis, nem okoz allergiás reakciót
 • a saját fog gyökere és ép része megtartható
 • rendkívül esztétikus, hiszen a fog színével megegyezik
 • segítségével visszaállítható a fog eredeti formája
 • 3D tervezéssel is készülhet
 • rendkívül pontos, tökéletes széli záródást biztosít, ezáltal nem kezd alászuvasodni a fog
 • amalgámtömések cseréjére is szuper választás
 • használhatók gyökérkezelt fogaknál, megelőzve azok további sérülését
 • csakis a sérült foganyag eltávolítására van szükség az elkészítéséhez

Onlay készítésének menete

 1. Előkészítés és lenyomatvétel
  Helyi érzéstelenítést követően kialakítjuk a betét üregét, eltávolítva a szuvas foganyagot. Ezután alábélelést készítünk, ami kompozit tömőanyaggal történik. Mivel ezek az anyagok nagyon érzékenyek nedvességre, biztosítanunk kell a teljesen nyálmentes környezetet, éppen ezért ezt kofferdam izolálásban végezzük. A felépítést követően lepolírozzuk a fogfelszíneket. Ezt követi a lenyomatvétel és a készülő inlay betét színének megállapítása. A kezelés utolsó lépése egy fúrás nélkül eltávolítható, ideiglenes tömés behelyezése. Körülbelül egy- két hét, amíg elkészül a betét. Ezután kerül sor a próbára és a beragasztásra.
 2. Próba és beragasztás
  A második alkalommal a fogtechnikus által elkészített onlay beragasztására kerül. Eltávolítjuk az ideiglenes tömést, ellenőrizzük a betét színét, illeszkedését, formáját, szomszédos fogakhoz való viszonyát. Amennyiben mindent rendben találunk a bepróbálás során, előkezeljük mind a fogat, mind a betétet, majd rögzítjük a pótlást. A kezelés utolsó lépéseként ismét ellenőrizzük a harapási magasságot, és szükség esetén igazítunk rajta.

Onlay tömés ára

100.000 forinttól

Onlay betét gyakori kérdések

Mindenképp! Számos esetben tapasztalunk a régi amalgám tömések alatt/mellett szuvasodásokat, repedéseket, amik ugyancsak indokolják azok cseréjét adott esetben onlay betétre.

Az amalgám tömések nem esztétikusak, és sok vita is kering szakmai berkeken belül a higanytartalmukról. onlay fogbetéttel gyönyörű, élethű fogpótlás készíthető.

Az onlay általában préskerámiából, cirkóniumból, vagy kompozitból készül. Korábban az arany is nagy népszerűségnek örvendett, de manapság egyre kevésbé alkalmazzuk. A cirkónium és a préskerámia remek teherbíró képességgel bír, emellett nagyon esztétikus is. A komozit betétek előnye a könnyű alakíthatóság és rugalmasság.

Alapvetően nem. Abban az esetben, ha fog panaszmentes és a 3D CT / Röntgen felvétel is azt igazolja, hogy a fog körül nem található gyulladás, akkor természetesen nem szükséges.

Két fogászati ülésből áll a kezelés. A betétek fogtechnikai laborban készülnek el 1-2 hét alatt, az első látogatást követően. Az első ülés során megtörténik az előkészítés és a lenyomatvétel, a második alkalommal pedig bepróbáljuk a kész overlay betétet. Amennyiben tökéletes a színegyezés és a széli záródás, úgy beragasztjuk azt.

Az onlay pótlásokat követően a pácienseknek továbbra is nagy gondot kell fordítaniuk a megfelelő szájhigiénia fenntartására. A rendszeres (legalább napi két alkalommal), helyes technikával végzett fogmosás és fogápolás (fogselyem és fogköztisztító használata kiemelten fontos!) elengedhetetlen a fogak épségének és egészségének megőrzéséhez. A fogászati szűrővizsgálaton való részvétel (fél évente ajánlott). Amennyiben picike szuvasodást is tapasztalunk az overlay mentén, még időben kezelni tudjuk azt.

Amennyiben a kezeléstől számított 1 éven belül a tömés kitörik, vagy kiesik a fogból, a helyreállítást garanciálisan újra elvégezzük, amennyiben a garanciális feltételek teljesültek.

Küldjön nekünk üzenetet!


  Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
  Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek