A szuvasodott, letört fogak megmentésére ma már sokkal több lehetőség van, mint 10-20 évvel ezelőtt. Betétekkel megoldható, hogy nagyobb foganyag vesztés esetén is megtartható legyen a saját fog.

Számunkra nagyon fontos szempont az, hogy pácienseink a saját fogukat minél tovább megőrizhessék, emiatt rendelőnkben a fogmegtartás biztonságos és sokat bizonyított módszereit alkalmazzuk.

A fogászati betétek olyan speciális tömések, melyet fogtechnikus készít el a fogorvos által előzőleg kialakított üregbe. Elkészítését követően a fogorvos beragasztja őket, így pótolva a fog hiányzó részeit. A fogászati betéteket abban az esetben használjuk, amikor már olyan súlyosan károsodott a fog, hogy a hagyományos kompozit töméssel tartósan már nem állítható helyre. A foganyagveszteség mértéke határozza meg a kezeléshez szükséges betét nagyságát, kiterjedés, ez alapján beszélünk különböző betétekről: inlayről, onlayről, vagy overlayről.

ELŐTTE-UTÁNA fotók

Overlay jelentése

Az overlay fogbetéteket a rágófogak újraépítésére használjuk, sok esetben a korábbi nagy kiterjedésű amalgám tömések cseréjére is kiváló alternatívát nyújtanak. A betétek, így az Overlay nagy előnye, hogy nagyon precízen hozzá illeszthetők a meglévő foganyaghoz, ezáltal a későbbi szuvasodások kialakulásának esélye minimálisra csökkenthető.

Overlay jelentése - tömés, vagy korona?

Az overlay a legnagyobb felületet lefedő betét, ami kiterjed a rágófelszín egészére, emiatt borítóbetétnek is nevezik. A korona és az overlay közti különbség az, hogy előbbi körbeöleli a fognyaki részeket, az overlay viszont nem. Így az overlay alkalmazása esetén nincs szükség teljes csiszolásra, csonk preparálásra.

Az overlay olyan, nagy kiterjedésű lyukak esetében használatos, amikor a fog károsodása már túlságosan nagy, és nemcsak a rágófelszín, hanem a fogak csücskei is ellátást igényelnek.

Overlay fogpótlás

Előnyös tulajdonságai:

 • a szervezet könnyen befogadja, nem okoz allergiát,
 • színe a saját foggal megegyező, így szinte észrevehetetlen
 • segítségével könnyen rekonstruálható a fog eredeti formája
 • a szemben lévő fogakkal való érintkezés sokkal precízebben kialakítható
 • rendkívül precízen illeszthető a saját foghoz
 • teherbírása nagyon jó
 • megfelelő szájhigiéné fenntartása mellett elenyésző a másodlagos szuvasodás esélye
 • kifejezetten ajánlott amalgámtömések helyettesítésére
 • gyökérkezelt fogak esetén megelőzhető azok további sérülése

Overlay fogbetét előnyös tulajdonságai:

 • egyik legnagyobb előnye az egészséges szövetek megőrzése
 • sokkal precízebb széli záródást érhetünk el vele, mint a hagyományos kompozit tömések esetében,
 • segítségével a nagymértékben károsodott fogak is megmenthetők
 • nagyszerűen rekonstruálja a fog eredeti színét és formáját,
 • harapási magasság helyreállítására is alkalmas, a fog rágófelszínének nagymértékű sérülése esetén
 • rendkívül esztétikus, természetes hatású
 • nem okoz allergiás reakciót,
 • stabil és tartós, teherbírása kiemelkedő

Az Overlay készítésének menete

 1. Helyi érzéstelenítést követően kialakítjuk a betét üregét, eltávolítva a szuvas fog anyagot. Ezután alábélelést készítünk, ami kompozit tömőanyaggal történik. Mivel ezek az anyagok nagyon érzékenyek nedvességre, biztosítanunk kell a teljesen nyálmentes környezetet, éppen ezért ezt kofferdam izolálásban végezzük. A felépítést követően lepolírozzuk a fogfelszíneket. Ezt követi a lenyomatvétel és a készülő inlay betét színének megállapítása. A kezelés utolsó lépése egy fúrás nélkül eltávolítható, ideiglenes tömés behelyezése. Körülbelül egy hét, amíg elkészül a betét. Ezután kerül sor a próbára és a beragasztásra.
 2. Próba és beragasztás
  A második alkalommal a fogtechnikus által elkészített overlay beragasztására kerül. Eltávolítjuk az ideiglenes tömést, ellenőrizzük az overlay betét színét, illeszkedését, formáját, szomszédos fogakhoz való viszonyát. Amennyiben mindent rendben találunk a bepróbálás során, előkezeljük mind a fogat, mind a betétet, majd rögzítjük a pótlást. A kezelés utolsó lépéseként ismét ellenőrizzük a harapási magasságot, és szükség esetén igazítunk rajta.

Overlay tömés ára

100.000 forinttól

Overlay betét gyakori kérdések

Mindenképp! Számos esetben tapasztalunk a régi amalgám tömések alatt/mellett szuvasodásokat, repedéseket, amik ugyancsak indokolják azok cseréjét adott esetben overlay betétre.

Az amalgám tömések nem esztétikusak, és sok vita is kering szakmai berkeken belül a higanytartalmukról. Overlay fogbetéttel gyönyörű, élethű fogpótlás készíthető.

Az overlay általában préskerámiából, cirkóniumból, vagy kompozitból készül. Korábban az arany is nagy népszerűségnek örvendett, de manapság egyre kevésbé alkalmazzuk. A cirkónium és a préskerámia remek teherbíró képességgel bír, emellett nagyon esztétikus is. A komozit betétek előnye a könnyű alakíthatóság és rugalmasság.

Alapvetően nem. Abban az esetben, ha fog panaszmentes és a 3D CT / Röntgen felvétel is azt igazolja, hogy a fog körül nem található gyulladás, akkor természetesen nem szükséges.

Két fogászati ülésből áll a kezelés. A betétek fogtechnikai laborban készülnek el 1-2 hét alatt, az első látogatást követően. Az első ülés során megtörténik az előkészítés és a lenyomatvétel, a második alkalommal pedig bepróbáljuk a kész overlay betétet. Amennyiben tökéletes a színegyezés és a széli záródás, úgy beragasztjuk azt.

Az overlay pótlásokat követően a pácienseknek továbbra is nagy gondot kell fordítaniuk a megfelelő szájhigiénia fenntartására. A rendszeres (legalább napi két alkalommal), helyes technikával végzett fogmosás és fogápolás (fogselyem és fogköztisztító használata kiemelten fontos!) elengedhetetlen a fogak épségének és egészségének megőrzéséhez. A fogászati szűrővizsgálaton való részvétel (fél évente ajánlott). Amennyiben picike szuvasodást is tapasztalunk az overlay mentén, még időben kezelni tudjuk azt.

Amennyiben a kezeléstől számított 1 éven belül a tömés kitörik, vagy kiesik a fogból, a helyreállítást garanciálisan újra elvégezzük, , amennyiben a garanciális feltételek teljesültek.

Küldjön nekünk üzenetet!


  Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
  Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek