A fogak formáján, színén és hosszán többféleképpen változtathatunk. Az amerikai színészek legkedveltebb megoldása a préskerámia héj, mellyel megvalósíthatják vakítóan fehér mosolyukat. Ez a korszerű esztétikai eljárás nem csak a fogak színét teszi tökéletesebbé, hanem azok formáját és elrendezését is ideálisan alakítja, így a végeredmény egy tökéletes, filmsztárokat megillető mosoly.

A porcelán héjak különlegessége abban rejlik, hogy rendkívül vékonyak és rendkívül tartósak. Ezeket az egyedi igényeknek megfelelően alakítják ki, figyelembe véve a szín, a forma és a méret személyre szabott kritériumait. A porcelán anyaguk fényvisszaverő tulajdonságai miatt a héjak különösen természetes megjelenést kölcsönöznek, ami a reflektorfény alatt is tökéletesen mutat.

Milyen helyzetben segíthet a kerámia héj?

A préskerámia vagy porcelán héj előnye, hogy leheletvékony, mégis tartós megoldás a mosolyzóna problémáinak megoldására. Van, aki fehérebb fogakra vágyik, más elégedetlen azzal, hogy lekoptak a fogai és vannak, akik a fogaik formáján szeretnének javítani. Fogzománc hiba vagy letört fog esetén is alkalmazható!

Ezenfelül, azok számára is ideális, akik a fogszíneik közötti egyenetlenségeket vagy szabálytalan fogaikat szeretnék korrigálni.

A kerámia foghéjak különösen hatékonyak azoknak, akik a fogaik közötti rések, az úgynevezett diastemák eltüntetésére törekszenek, vagy akik a fogak enyhe elhelyezkedési problémáit szeretnék korrigálni anélkül, hogy fogszabályozót kellene viselniük. Mivel a héjak személyre szabottan készülnek, így a fogorvos gondosan tudja őket illeszteni a páciens egyedi igényeihez, hogy a legtermészetesebb megjelenést érje el.

A porcelán héjak rendkívül ellenállóak az elszíneződésekkel szemben, így azok számára is ideális megoldást nyújtanak, akik gyakran fogyasztanak elszíneződést okozó ételeket vagy italokat, mint például kávét, teát vagy vörösbort. Emellett, mivel a porcelán héjak fogra helyezve erősek és tartósak, hosszú távon is képesek fenntartani a fogak esztétikai és funkcionális integritását.

Préskerámia héj készítésének menete

 1. Szájvizsgálat során megállapítjuk, hogy a fogak egészségi állapota alkalmas-e arra, hogy elkészüljenek a héjak. Erősen szuvas vagy gyökérkezelt, esetleg régi koronával ellátott fogak esetén koronát kell készítenünk. Ennek a végeredménye is gyönyörű és természetes lesz!
 2. Amennyiben megelőző kezelések szükségesek, pl. fogkőeltávolítás, esetleges ínygyulladás vagy szuvas részek ellátása, ezt el kell végeznünk, mielőtt befedjük a fogakat héjjal.
 3. Ezután történik a mosoly tervezése, melyet a fogtechnikus és orvos team együttesen készít el a páciens igényeit maximálisan figyelembe véve. A kész tervet a páciens akár fel is próbálhatja ezt a mock up teszi lehetővé- ide jó lenne egy link a mock up leírásáról, azután kezdődik el a héjak előkészítése.
 4. A préskerámia héjhoz általában minimális foganyagot kell elvennünk a fogak zománc részéből. Majd lenyomatot veszünk és ezt elküldjük a fogtechnikusnak. A héjak elkészüléséig, ami általában 1-2 hetet vesz igénybe a páciens ideiglenes héjakat kap.
 5. Amennyiben megfelelőek a héjak, véglegesen rögzítésre kerülnek!

Porcelán héj előtte-utána fotók

A direkt héj és a porcelán héj közti különbségek

Míg a préskerámia héj elkészítéséhez fogtechnikus munkáját vesszük igénybe, addig a direkt héjat egy ülésben, a rendelőben készítjük el. Utóbbit kisebb töréseknél, a fog kiegészítésénél is alkalmazhatjuk. A direkt héj gyors és hatékony megoldás lehet egyszerűbb esztétikai problémákra, és kevésbé bonyolult esetekben azonnali megoldást kínálhat.

A porcelán héj jellemzője, hogy a fog külső részét teljesen elfedi, így például a szín változtatásnál látványosabb és tartósabb eredményt érhetünk el. A porcelán héj tartóssága kiemelkedő, mivel az anyag ellenáll a foltoknak és a kopásnak, hosszú éveken át megőrizve a fogak természetes megjelenését.

Ennek ellenére fontos megjegyezni a porcelán héj hátrányait is. Bár rendkívül tartósak, a pocelán héj árak magasabbak lehetnek, mint a direkt héjaké, és a felhelyezésükhöz több fogorvosi látogatás szükséges. Ezenkívül a porcelán héjak előkészítése során több foganyag eltávolítása szükséges, ami növeli az eljárás invazivitását.

Összefoglalva, a választás a direkt héj és a porcelán héj között nagyban függ a páciens igényeitől, a rendelkezésre álló időtől, a költségvetéstől, és az elvárt esztétikai eredménytől. Mindkét típusnak megvannak az előnyei és hátrányai, így az ideális választás érdekében érdemes alaposan megfontolni az egyes opciókat. A döntést közösen a szakmai irányelveknek megfelelően hozza meg az orvos és a páciens.

Miért dönts porcelán héj készítése mellett?

A porcelán héjak egyre népszerűbbek a modern fogászatban. Íme néhány fontos szempont, amiért érdemes porcelán héjat választani:

 • Fájdalommentes és gyors kivitelezés: A porcelán héjak elkészítése általában fájdalommentes, mivel csak egy nagyon vékony réteget kell eltávolítani a fogak felszínéről. A kezelés egyszerűen és gyorsan, néhány alkalom alatt elvégezhető, ami különösen vonzóvá teszi azok számára, akik nem szeretnének hosszú fogászati eljárásokon részt venni.
 • Kényelmes és természetes hatás: A porcelán anyagának fényáteresztő képessége révén a héjak rendkívül természetes megjelenésűek, ami tökéletesen utánozza a természetes fogzománcot. Ez az élethű hatás teszi ideálissá a porcelán héjakat azok számára, akik természetes, de mégis hibátlan mosolyt szeretnének.
 • Gyorsabb megoldás az esztétikai problémákra: A porcelán héjak gyorsabb alternatívát kínálnak a hagyományos fogszabályozáshoz képest, mivel azonnal korrigálják a fogak színét, formáját és elhelyezkedését. Ez ideális megoldás azoknak, akik nem akarnak hónapokat vagy éveket várni a végeredményre. Fontos kiemelni, hogy nagyobb fogazati eltérések esetén a fogszabályozás nem elkerülhető héjak készítésével, viszont a két kezelés tökéletesen kiegészíti egymást.
 • Tartós és szép végeredmény: A kerámia héjak tartósabb és esztétikailag előnyösebb megoldást nyújtanak, mint a hagyományos fogfehérítés, amely gyakran csak ideiglenes eredményeket hoz és nem korrigálja a fogak formáját vagy állását.
 • Kíméletes a fogakhoz: A préskerámia héjak alkalmazása során kevesebb foganyag eltávolítására van szükség, mint például a fogkoronák esetében, így ez a módszer kíméletesebb a fogakkal.

Préskerámia héj vélemények: Sok páciens a porcelán héjakat preferálja, mert nem igényelnek teljes fogcsiszolást, ami a hagyományos koronákhoz képest kevésbé megterhelő. A páciensek gyakran számolnak be arról, hogy a porcelán héjak segítségével sikerült elérniük a kívánt, hibátlan és ragyogó mosolyt anélkül, hogy a természetes fogaik nagy részét fel kellett volna áldozniuk.

 

 

Porcelán héj gyakori kérdések

A porcelán héjak rendkívül tartósak, átlagosan 10-15 évig is kitartanak, de megfelelő gondozással és karbantartással akár hosszabb ideig is megőrizhetik minőségüket. A tartósságuk természetesen függ az egyén szájhigiénés szokásaitól, valamint attól, mennyire kerüli a páciens a kemény ételek harapását és egyéb, a héjakat károsítható tevékenységeket.

A porcelán héjak rögzítése általában fájdalommentes. A fogorvos helyi érzéstelenítést alkalmaz a folyamat során, így a páciens nem érez kellemetlenséget. Az eljárás után néhány napig előfordulhat enyhe érzékenység, de ez hamar elmúlik.

A porcelán héjak ideálisak elszíneződések esetén és formai korrekciókra, fogak közötti rések kitöltésére, letört vagy repedezett fogak javítására, valamint a fogak méretének és alakjának módosítására. Emellett hatékonyak lehetnek akkor is, ha valaki hosszantartó és természetes hatású fogfehérítésre vágyik.

A porcelán és kerámia héj árak változók, attól függően, hogy hány héjra van szükség, milyen előkészületek szükségesek, és a kezelést végző fogorvos is befolyásolhatja a költségeket. Általánosságban elmondható, hogy ezek a héjak drágábbak, mint a kompozit anyagból készült direkt héjak, de az árban benne van a tartósság és a természetes megjelenés előnye is.

A porcelán héjak gondozása hasonló a természetes fogakéhoz. Napi kétszeri fogmosás, rendszeres fogselyem használat és rendszeres fogászati ellenőrzések javasoltak. Kerülni kell a nagyon kemény ételeket, mint például a kemény cukorkák, mert ezek megrongálhatják a héjakat. Emellett fontos elkerülni a fogcsikorgatást és az állkapocs szorítását, ami szintén károsíthatja a porcelán héjakat.

Küldjön nekünk üzenetet!


  Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
  Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek