Fogunk belső rétegeinek védelmét a fogzománc látja el: képes arra, hogy a mechanikus sérülésektől, a baktériumoktól és a hideg-meleg érzéstől megóvja a fogat. Vannak olyan esetek, amikor a zománc örökölt, illetve fejlődési rendellenesség vagy életmód hatására nem képes ellátni a fog védelmét. A fogzománc rendellenességeit hypoplasiának nevezzük. Kozmetikai fogászatunkon élethű megoldásokat nyújtunk a fogzománc rendellenességeinek helyreállítására esetén is!
A fogzománc hiba egyes tünetei:

A fogak felszíne nem egyenletes, a fogzománcon érdes sérülések találhatók

Ott, ahol a fogzománc vékonyabb, a hideg-meleg érzést jobban átengedi a fog belseje felé, ami által érzékenyek lesznek a fogak. Mivel a fogzománc vékonyabb, ezen a részen még inkább ki van téve a baktériumok káros hatásának, a fogszuvasodás esélye megnő.

A fogak felszíne matt, fehér foltok alakulnak ki rajta

A háttérben akár vitamin- vagy fluoridhiány, esetleg a fogzománc fejlődési ideje alatti fluorid többlet is állhat. Következményként észrevehetően fehér vagy halványbarna foltok jelennek meg a fogon. Kialakulásában szerepet játszhat gyermekkorban a Tetraciklin (régen használt antibiotikum) szedése: ebben az esetben a zománc fejlődés során az egész fog sárgásbarnára színeződik. Ugyanez lehetséges az óvodákban adagolt fluorid rágótabletták esetén (fehér foltok). Illetve vannak veleszületett, komplex genetikai rendellenességek, melyek egyik tünete lehet a zománc rendellenes fejlődése.
Zománchiba korrekció
Fogszín és zománchiba korrekció direkt héjakkal

A fogzománc rendellenességének kezelési lehetőségei

Minél hamarabb felfedezzük a zománchibát, annál hamarabb tudunk védelmet biztosítani a fognak! Gyermekkorban a vitaminhiány, gyermekkori betegségek is állhatnak a háttérben. Ilyenkor ecseteléssel fejleszthető a fogzománc ellenálló képessége. Fontos, hogy a tejfogak védelméről is gondoskodjunk, mert azok „készítik elő a terepet” a maradó fogaknak - lényeges, hogy minél tovább el tudják látni feladatukat, ne kelljen idő előtt megválni tőlük! Felnőttkorban életmód hatására is kialakulhat a zománchiba pl. a fogak traumás sérülése, felnőttkori vitaminhiány. Bulímia , reflux esetén például a visszaáramló gyomorsav jelentősen károsítja a fogakat! A kezelés típusa a zománchiba károsodásának mértékétől függ: kisebb rendellenességek esetén direkt héjjal természetes hatást érhetünk el. Komplexebb zománchiba korrigálására préskerámia porcelán héj, vagy korona alkalmazását javasoljuk, melyek segítségével a természetes hatás mellett visszaállítható a fog védelme.

Kérdése merült fel?

Hívjon minket mobilról egy kattintással:

+36 70 942 8789

Küldjön nekünk üzenetet!


    Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
    Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek