Ön is takargatja a fogait mosolygás, beszéd közben? Ha nem akkor biztosan látott már olyasvalakit, aki így tesz. Amikor valakinek felhívják a figyelmét arra, hogy kellemetlen a szájszaga, vagy csúnyák a fogai, rövidesen felveszi azt a szokást, hogy az egyik kezével eltakarja a fogait beszéd vagy mosolygás közben, nehogy mások lássák a fogait.
Az alábbi cikkben e jelenségnek járunk utána!

A neten böngészve hamar előkerül a jelenség: „Csúnyák a fogaim, szégyellek fogorvoshoz menni, mit tegyek?”

A szégyenérzet fokozatosan alakul ki és egy idő után képes megbénítani az ember tudatát, képtelenek leszünk cselekedni. Ennek oka valószínűleg a bizonytalanság és az érzés, hogy valami nem stimmel velem, pedig mindenki más olyan „rendben van”.

Milyen gondolatok járhatnak ilyenkor a fejünkben?

  • „Biztosan mindenki hülyének néz.”
  • „Nem érek annyit, mint mások.”
  • „Éreztetik, vagy úgy érzem, hogy velem valami nincs rendben.”
  • „Beszóltak a hiányosságom miatt.”

Hamar kialakul a száj eltakarós szokás, aminek a következménye a bezárkózás, valamint hogy nyilvános helyen csak így leszünk hajlandók beszélgetni.

A száj eltakarása ilyenkor egy jelzés arra, hogy egyedül vagyok a problémámmal. Eltakarom a számat, elbújok mögé. Szeretnék a lehető legkisebbre zsugorodni azért, hogy lehetőleg senki ne vegyen észre!

Mi a megoldás a száj eltakarása ellen?

Sajnos a tünetek nem oldódnak meg attól, hogy elfedjük őket. A kellemetlen lehelet akkor is érződik, ha eltakarjuk az arcunkat. A rossz fogak csak még tovább romlanak akkor, ha nem gondoskodunk a gyógyításukról!

Nézzünk hát szembe a problémával és álljunk a sarkunkra!

Nézzünk bele a tükörbe és vizsgáljuk meg alaposan a mosolyunkat!

Kérjük meg egy szerettünket, barátunkat, hogy őszintén mondja el, hogy milyen a leheletünk!

Ha megvan az első lépés, azaz elfogadtuk, hogy valami nem stimmel a fogainkkal vagy fogínyünkkel, akkor járjunk utána az interneten, keressünk egy olyan rendelőt, ahol kezelik ezt a problémát és válasszunk szimpatikus fogorvost!

Nézzük meg a többi munkatárs fotóját is, hogy kedvesnek, empatikusnak tűnnek-e, a rendelővel együtt.

Bátran hívjuk fel a rendelőt, mondjuk el, hogy nem szívesen mosolygunk vagy beszélgetünk társaságban és ennek a fogaink állapota az oka. Vázoljuk fel a panaszunkat és tegyük hozzá azt is, ha félünk a fogorvostól.

Így kellően tájékozott lehet a telefonban válaszoló munkatárs, akivel időpontot egyeztethetünk.

Amiben biztosak lehetünk:

-          A rendelőben azért dolgozunk, hogy segítséget nyújtunk és az elmondottak alapján kezelést vagy vizsgálatot javasoljunk.

-          A célunk az, hogy a félős páciensek egyre oldottabbak, bátrabbak legyenek.

-          Az egészségügyben nap mint nap találkozunk félénk, fogorvostól szorongó új páciensekkel, ez a fogászatban megszokott.

-          Nem létezik olyan titulus, hogy a világ legrondább fogai – mi azért dolgozunk, hogy megoldjuk ezeket a helyzeteket.

-          A kellemetlen lehelet elmúlik, nekünk a kiváltó okot kell megszüntetni.

E cikken keresztül is üzenjük a mosolyukat takargató pácienseknek, hogy vegyenek egy kis bátorságot, mi pedig szeretettel és empatikus hozzáállással várjuk őket a Mosoly Dental Kozmetikai Fogászaton.

Küldjön nekünk üzenetet!


    Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
    Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek