Gyulladt fog

Gyulladt fog

"Begyulladt a fogam" - egyáltalán nem kellemes állapot... Fogorvosként a gyulladt fog kezelése gyakori feladat. Mit jelent pontosan a foggyulladás, miért jön létre és hogyan kezeljük?

Fog felépítése

A fog külső részét a fogíny felett a zománc fedi, ez a szervezetünk legkeményebb anyaga. Ez alatt található a dentin réteg, majd legbelül a fogbél. Itt találhatóak az erek és idegek, melyek a gyökérben található csatornákon keresztül kapcsolódnak az állcsonthoz. Minden fog saját ideg-és érhálózattal rendelkezik. Amikor a fogbelet irritáció éri, gyulladásos reakcióval válaszol, ezt nevezzük fogbélgyulladásnak.

Mitől gyulladhat be egy fog?

Olyan mély fogszuvasodástól, ami már eléri a fogbelet. Így a szuvasodásban található baktériumok be tudnak jutni a fog legbelső részébe, fogelhalást okozva. Ez általában heves fájdalommal jár. Ráharapáskor és meleg inger esetén is jelentkezik a fájdalom. Ez a fogbélgyulladás akut fázisa.
Nagyon mély tömés készítésekor. Ilyenkor a szuvasodás nem éri el közvetlenül a fogbelet, de közel kerül hozzá. Ebben az esetben először gyógyszeres tömést rakunk a fogba, megpróbálva elkerülni a gyökérkezelést. Ha a fog jól reagál a gyógyszerre és a későbbiekben nem okoz panaszt, akkor 3 hónap múlva el lehet végezni a végleges ellátást. Sajnos, amennyiben a fog néhány napon belül erősen megfájdul, akkor elkerülhetetlen a gyökérkezelés.
Baleset következtében is kialakulhat fogbélgyulladás, például egy erősebb ütés hatására. Gyerekkori balesetben, amiben a tejfog sérül, később okozhat problémát a maradó fognál is.
Nem megfelelően gyökérkezelt fogak végén is kialakulhat gyulladás. Ilyenkor az első lépés a fog újbóli, megfelelő gyökérkezelése.

Gyulladt fog kezelése

Elsődleges fogmegtartó kezelés a gyökérkezelés. A legtöbb esetben több alkalom szükséges a gyulladásmentes állapot eléréséhez. Két kezelés között a fogba gyógyszeres zárás kerül. Hogyha a fog teljesen panaszmentes, akkor készül csak el a végleges gyökértömés.

Milyen a sikeres gyökérkezelés?

A gyökértömő anyag a gyökércsatorna teljes hosszát kitölti. Erről a kezelést követő kontroll-röntgenfelvételen győződhetünk meg.
A fog összes gyökércsatornája kezelve lett.
Ha voltak panaszok, azok megszűntek. Nincsen fájdalom, rágáskor jelentkező érzékenység.
3, illetve 6 hónapos, majd az éves kontroll-röntgenfelvételen jól látható a gyógyulás. A gyulladás egyre kisebb lesz, végül teljesen eltűnik.

Ha a sikeres gyökérkezelés után a gyulladás mérete mégsem csökken, még akkor is van egy lehetőség a fogeltávolítás előtt; a gyökércsúcs rezekció. Ez egy kisebb szájsebészeti beavatkozás, mely során a gyökér legvége és az ott jelenlévő gyulladás eltávolításra kerül.
Legvégső megoldásként marad a fogeltávolítás. Fontos, hogy az eltávolított fog helyére minél előbb kerüljön valamilyen pótlás. Tartós foghiány okozhat állkapocsízületi problémákat, a vele szemben lévő fog kimozdulását és a szomszédos fogak elmozdulását.

A végleges pótlás kétféle módon történhet:

Ha a körülmények engedik, a legjobb módszer az implantátum beültetés. Ehhez szükség van a gyógyulást követően elegendő mennyiségű, magasságú és minőségű csontra. Ahhoz, hogy megtudjuk, kivitelezhető-e az implantáció, szükség van egy 3 dimenziós CBCT felvételre és egy konzultációra a szájsebész kollégával. Amennyiben lehetséges a beültetés, azt követően megint egy gyógyulási időszak következik. Ennek hossza esetfüggő, de körülbelül 3-6 hónap. A gyógyulás letelte után készülhet el az implantátumra a fogpótlás.

Másik módszer a híd készítése. Ilyenkor a szomszédos fogakat le kell csiszolni, majd a rájuk készülő korona tartja meg a hiányzó fogat pótló tagot. Ez időben gyorsabb, mint az implantátum beültetés, de foganyag veszteséggel jár a csiszolás miatt.

Amennyiben van rá lehetőség, fontos a foghiányt valamilyen ideiglenes módszerrel pótolni. Ez történhet egy kivehető pótlással, vagy ideiglenes rögzített pótlással. Ilyenkor a szomszédos fogakhoz hátulról, nem látható módon rögzítünk egy pótfogat. Ez főként esztétikai megoldás, a rágásban nem játszik szerepet.

Gyulladt fog hatásai a szervezetre

Egy, vagy akár több gyulladt fog a testünk számára gócnak számít. Ha ezekkel nem foglalkozunk, hosszútávon kezeletlenül maradnak és gócbetegségeket okozhatnak.

Mi is az a gócbetegség?

A gócbetegség egy olyan folyamat, mely során egy adott szerv vagy szervrendszer megbetegedéséért, a szervezet más területén kialakult krónikus gyulladás a felelős. Erről a gyulladásos területről a véráram útján a baktériumok és az általuk termelt toxinok el tudnak jutni a szervezet más pontjaira.

Milyen tünetei vannak?

 • Foltos hajhullás
 • Bőrkiütések, bőrön megjelenő elváltozások
 • Ízületi gyulladás
 • Izomgyulladás
 • Koraszülés
 • Vesegyulladás
 • Allergia

Mik a fogászati gócok?

 • Szuvas fogak
 • Fogágybetegség
 • Rosszul gyökérkezelt fog
 • Gyökér végén lévő gyulladásos elváltozás
 • Elő nem bújt fogak, betört foggyökér

Hogyan észlelhető a fogászati góc?

A pontos diagnózis felállításához szükség van röntgenfelvételre. A felvétel segítségével végzünk egy állapotfelmérést és döntünk a további kezelésekről.

Olvassa el:

Fogmosás közben vérző fogíny

Kérdése merült fel?

Hívjon minket mobilról egy kattintással:

+36 70 942 8789

Az alábbi űrlapot kitöltve is felveheti velünk a kapcsolatot:


  Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
  Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek

  Fogászati rendelőnk Budapesten

  A Mosoly Dental vezető orvosai Dr. Grosz János és Dr. Bernáth Vivien csapatukkal arra törekszenek, hogy a lehető legkisebb beavatkozással tegyék ismét esztétikussá és egészségessé pácienseik mosolyát.

  Pácienseink boldog, magabiztos, kényelmes mosolya a mi legfőbb küldetésünk.
  A legmodernebb szakmai elvek alapján összeállított protokollt alkalmazunk minden egyes munkánk során. A beavatkozások tervezésekor két fontos szempontot tartunk szem előtt: a megfelelő rágófunkció elérését, a magas esztétikai eredmények mellett. Ezek kéz a kézben járnak, nincs egyik a másik nélkül legyen szó kisebb tömésekről, vagy implantátumokon rögzített fogpótlásokról.

  Rendelési idő és bejelentkezés

  Bejelentkezés:  Rendelés:

  Hétfő: 08:00 - 14:00

  Kedd: 09:00 - 19:00

  Szerda: 08:00 - 14:00

  Csütörtök: 09:00 - 19:00

  Péntek: 08:00 - 19:00

  Mi zavarja mosolyában? Ossza meg velünk!

  Specialitásunk a mosolytervezés. Zavarja, hogy fogai elszíneződtek, lekoptak, esetleg szabálytalanul állnak?

  Nincs olyan életkor, amikor már ne tudnánk megoldást ajánlani.

  Írjon nekünk, küldjön fotót, hogy tanácsot adhassunk!

  info@mosolydental.hu

  Ossza meg másokkal is!

  mosolydental-logo-279

  Bemutatkozás

  Fogászati rendelőnk Budapesten, a IX. kerületben működik. Esztétikai fogászat, mosolytervezés a specialitásunk.

  Alapelvünk és munkamódszerünk is a MOSOLY. Célunk, hogy amikor Ön beül a fogorvosi székbe, nyugodt és jókedvű legyen - hogy elfelejthesse a fogorvostól való félelmet. Ezért lett a nevünk Mosoly Dental.

  Kövessen minket

  Elérhetőség

  1092 Budapest, Kinizsi utca 35. fsz/2. Kapucsengő: 3

  +36 70 942 8789
  info@mosolydental.hu

  Rendelési idő
  Hétfő: 08:00 - 14:00
  Kedd: 09:00 - 19:00
  Szerda: 08:00 - 14:00
  Csütörtök: 09:00 - 19:00
  Péntek: 08:00 - 19:00

  Copyright 2023 ©  Minden jog fenntartva