Fogágybetegség

Fogágybetegség

A fogszuvasodás mellett a másik fogászati népbetegség a fogágybetegség. Hazánkban a lakosság 80-85%-a érintett. Ma már ez a betegség a fogak elvesztésének fő okozója.

Sajnos sokan csak akkor keresik fel a fogorvost, amikor a tünetek között szerepel a fájdalom. A fájdalommentes tünetekkel, mint ínyvérzés, ínyduzzanat, fogkő, nem keresnek fel szakembert, így kezelés hiányában akár az egészséges fogaikat is elveszthetik.

Mi is az a fogágybetegség?

Fogágynak a fogat tartó szerkezetet nevezzük, azaz a fogat körülvevő ínyt és csontot. Fogágybetegségnek ennek a tartószerkezetnek a gyulladását nevezzük. Legenyhébb formája az ínygyulladás, ez egy gyógyítható és visszafordítható folyamat. Elhanyagolt, nem kezelt ínygyulladás csontpusztulást és fogelvesztést okoz.

Hogyan alakul ki a fogágybetegség?

A fogak felszínén kialakul egy vékony filmszerű réteg, amit plakknak, vagy más néven lepedéknek nevezünk. Ebben tapadnak meg a szájban található baktériumok. Napi kétszeri helyes fogmosással és fogköztisztítással ez a lepedékréteg eltávolítható.
Amennyiben ez nem történik meg, a plakk elkezd megkeményedni és kialakul a fogkő. A fogkő már nem távolítható el fogkefével, csak szakember segítségével.

A fogkőben található baktériumok hatására az íny begyullad. Ez az íny vérzésével, duzzadásával jár. Eltávolodik a fog felszínétől, így utat engedve a baktériumoknak a fogágy mélyebb részeibe. Megjelenik a fogkő az íny alatt is. Elpusztulnak a fogat körülvevő szövetek. Kialakul a fog körül egy úgynevezett ínytasak, ami gyulladt szöveteket és rengeteg baktériumot tartalmaz.
Minél tovább marad kezeletlenül ez az állapot, annál súlyosabb következményei lesznek.
A gyulladás csontpusztulást okoz, emiatt a fog tartószerkezete meggyengül, így a fog elkezd mozogni. Legvégső esetben annyira elpusztul a fog körül a csont, hogy már nem bírja megtartani a fogat, ami így kiesik. Ez sajnos megtörténik egy amúgy teljesen ép, egészséges foggal is.

Fogágybetegség következményei

A kezeletlen fogágybetegség nem csak a fogaink elvesztésével jár, de a szervezet más területein is tud gondot okozni. A kutatások szerint, ha a fogágybetegséget okozó baktériumok toxinjai bekerülnek a véráramba, növelik a koraszülés, a stroke és a szívinfarktus esélyét.

Milyen tényezők segítik a fogágybetegség kialakulását?

Örökletes hajlam: ilyenkor a fogágy természetes védekezőképessége csökkent, így nehezebben tud védekezni a gyulladásost okozó baktériumok ellen.

Szerzett okok: a nem megfelelő tisztítás miatt kialakult lepedék, majd az ebből létrejövő fogínygyulladás, súlyosbodó esetben fogágygyulladás.

Külső tényezők: bizonyos szív-és epilepszia gyógyszerek, fogamzásgátlók fokozhatják a fogágybetegség kialakulásának kockázatát. A rendszeres dohányzás is szerepet játszik az ínygyulladás, fogágy gyulladásának kialakulásában.

Irritáló tényezők: rosszul záródó tömésen, elálló fogpótlásokon a lepedék jobban meg tud tapadni, a tisztítás nehezebb, így könnyebben alakul ki ezeken a területeken gyulladás.

Fogágybetegségre való hajlamot fokozhatja még a cukorbetegség, a helytelen táplálkozás.

Terhességi ínygyulladás fő oka a hormonális változás, emiatt a kismamáknak fokozottan figyelniük kell a helyes szájhigiénára, illetve a rendszeres fogkőeltávolításra. Cukorbetegek is hajlamosabbak fogágybetegségre, így számukra is fontos a fokozott figyelem.

Fogágybetegség kezelése

A kezelés sikerességét a leginkább az befolyásolja, hogy mikor diagnosztizáljuk a fogágybetegséget.
Legenyhébb és legsikeresebben kezelhető forma a kezdeti ínygyulladás.

Tünetei:

Hajlamosak vagyunk érzékenység, vérzés esetén azt a terültet kevésbé tisztítani, de ezzel csak tovább rontjuk a helyzetet. Fontos, hogy a gyulladt területről a plakk 100%-ban el legyen távolítva, ezáltal tud csak a gyulladás megszűnni.
Ha már fogkőképződés is van, akkor a problémát nem tudjuk otthon orvosolni. Ilyen esetben szükség van egy rendelőben végzett, alapos fogkő-eltávolításra. A kezelés végén egyénre szabott szájhigiénés tanácsokat adunk arról, hogy hogyan kell helyesen fogat mosni és a fogközöket tisztán tartani. Az ínygyulladás egy visszafordítható folyamat.

Tasakképződéssel járó fogágy gyulladás esetén is az első lépés, hogy eltávolítjuk az íny szintje felett lévő fogkövet. Viszont ezután fontos, hogy az íny alatti fogkő és a tasakban lévő gyulladt szövetek is eltávolításra kerüljenek. Ezt a kezelést hívjuk kürettálásnak.

Ilyenkor érzéstelenítésben, kézi eszközökkel tisztítjuk meg a fog íny alatti területeit.
Olyankor, amikor szinte az egész száj érintett, két kezelés szükséges. Egyszer az egyik oldalon, majd következő alkalommal a másik oldalon dolgozunk. Célszerű, hogy a két kezelés időben közel legyen egymáshoz, így is csökkentve a visszafertőződés lehetőségét.

A gyógyulás sikerességét nagyban befolyásolja a páciens kezelés utáni szájhigiéniája.
A napi kétszeri helyes fogmosás és a fogközök napi tisztítása egy fogágybetegség miatt kezelt páciensnél elengedhetetlen.

6 hét múlva szükség van egy kontroll alkalomra. Leellenőrizzük a gyógyulást, ha valahol nem tökéletes, és maradt még tasak, akkor megismételjük a kürettálást.

Fogágybeteg-páciensek esetében kezdetben kötelező 3 havonta a kontrollvizsgálat, szükség esetén fogkő-eltávolítás. Amennyiben azt látjuk, hogy a páciens sikeresen elsajátította a helyes szájhigiénét, a kontroll ideje kitolódhat 6 hónapra, de nagyon fontos a rendszeres kontrollvizsgálat.

Súlyos fogágybetegség esetében, mikor a gyulladás már csontpusztulással jár, a folyamatot már nem lehet visszafordítani, csak megállítani, és az elért gyulladásmentes állapotot fenntartani.

Fogágybetegség tünetei:

 • vérző, vöröses lilás íny
 • mozgó fogak
 • kellemetlen szájszag
 • jelentős mennyiségű fogkő
 • fogíny visszahúzódása, szabaddá válik a fognyak, majd később a fog gyökéri része is

Olyan esetekben, amikor a kürettálás sem hozza meg a várt eredményt, és a tasak mélysége meghaladja a 6mm-t, alkalmazzuk a nyitott kürettálást.

Ez a kezelés is érzéstelenítésben történik, a kezelőorvos feltárja az érintett területet, ezáltal láthatóvá válnak a mélyen lévő tasakok, melyeket a kézi műszerek nem érnek el.
Eltávolítja a gyulladt szöveteket, fertőtleníti a területet.
Sok esetben használnak a műtét során bizonyos regeneratív anyagokat, amik segítik a gyógyulást. Varratokkal rögzíti az ínyt, amelyek 7-10 napon belül kerülnek eltávolításra.

Fogágybetegség megelőzése:

 • rendszeres fogászati kontroll
 • napi kétszeri alapos, helyesen végzett fogmosás
 • fogközök napi tisztítása

Kérdése merült fel?

Hívjon minket mobilról egy kattintással:

+36 70 942 8789

Az alábbi űrlapot kitöltve is felveheti velünk a kapcsolatot:


  Ezt az oldalt reCAPTCHA és a Google védi!
  Adatvédelmi irányelvek Általános Szerződési Feltételek

   

  fogászati tükör

  Munkáink

  Fogágygyulladás

  Fogászati rendelőnk Budapesten

  A Mosoly Dental vezető orvosai Dr. Grosz János és Dr. Bernáth Vivien csapatukkal arra törekszenek, hogy a lehető legkisebb beavatkozással tegyék ismét esztétikussá és egészségessé pácienseik mosolyát.

  Pácienseink boldog, magabiztos, kényelmes mosolya a mi legfőbb küldetésünk.
  A legmodernebb szakmai elvek alapján összeállított protokollt alkalmazunk minden egyes munkánk során. A beavatkozások tervezésekor két fontos szempontot tartunk szem előtt: a megfelelő rágófunkció elérését, a magas esztétikai eredmények mellett. Ezek kéz a kézben járnak, nincs egyik a másik nélkül legyen szó kisebb tömésekről, vagy implantátumokon rögzített fogpótlásokról.

  Rendelési idő és bejelentkezés

  Bejelentkezés:  Rendelés:

  Hétfő: 08:00 - 14:00

  Kedd: 09:00 - 19:00

  Szerda: 08:00 - 14:00

  Csütörtök: 09:00 - 19:00

  Péntek: 08:00 - 19:00

  Mi zavarja mosolyában? Ossza meg velünk!

  Specialitásunk a mosolytervezés. Zavarja, hogy fogai elszíneződtek, lekoptak, esetleg szabálytalanul állnak?

  Nincs olyan életkor, amikor már ne tudnánk megoldást ajánlani.

  Írjon nekünk, küldjön fotót, hogy tanácsot adhassunk!

  info@mosolydental.hu

  Ossza meg másokkal is!

  mosolydental-logo-279

  Bemutatkozás

  Fogászati rendelőnk Budapesten, a IX. kerületben működik. Esztétikai fogászat, mosolytervezés a specialitásunk.

  Alapelvünk és munkamódszerünk is a MOSOLY. Célunk, hogy amikor Ön beül a fogorvosi székbe, nyugodt és jókedvű legyen - hogy elfelejthesse a fogorvostól való félelmet. Ezért lett a nevünk Mosoly Dental.

  Kövessen minket

  Elérhetőség

  1092 Budapest, Kinizsi utca 35. fsz/2. Kapucsengő: 3

  +36 70 942 8789
  info@mosolydental.hu

  Rendelési idő
  Hétfő: 08:00 - 14:00
  Kedd: 09:00 - 19:00
  Szerda: 08:00 - 14:00
  Csütörtök: 09:00 - 19:00
  Péntek: 08:00 - 19:00

  Copyright 2023 ©  Minden jog fenntartva